Ασφαλιστικά Νέα

Με επιτόκια από 4% έως 8,5%, το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) βάζει σε εφαρμογή τις μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ

Με επιτόκια από 4% έως 8,5%, το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) βάζει σε εφαρμογή τις μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ
Η ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions θα δουλέψει σε ψηφιακό περιβάλλον
Σχετικά Άρθρα
Τρία χρόνια χρειάστηκαν για να λειτουργήσει ο θεσμός των μικροχρηματοδοτησεων ή μικροπιστώσεων που δίνει δάνειο μέχρι 25.000 ευρώ, χωρίς να προσκομίζονται εγγυήσεις από το δανειολήπτη.
Το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Μ.Ε.Δ.Ε.), παρουσίασε το νέο φορέα μικροχρηματοδοτήσεων, ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, που αποτελεί και τον πρώτο θεσμικό φορέα αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα, που αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, της υποδιοικήτρια της ΤτΕ κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Στασινός, ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτης Δουφεξής, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της, Attica Bank, κα Ελένη Βρεττού, ο Πρόεδρος της ΤΜΕΔΕ MICROFINANCE SOLUTIONS, κ. Γιάννης Μαχίκας.

ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions

Η παρουσίαση της εταιρείας ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions έγινε από τον πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνο Μακέδο, ο οποίος σημείωσε ότι η έναρξη λειτουργίας της εταιρείας σηματοδοτεί τη δική μας, ενεργητική απάντηση στην απαίτηση να συγχρονιστούμε με τη δυναμική των αλλαγών και των αναγκών του τεχνικού κόσμου. Στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι ΜμΕ - στην πλειοψηφία τους εταιρείες του τεχνικού κόσμου - δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς φυσιολογική ροή χρηματοδότησης.
Η ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions θα δουλέψει σε ψηφιακό περιβάλλον, δηλαδή ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλλει το αίτημα χρηματοδότησης από το κινητό του μέσω της ΑΑΔΕ θα γίνει η πιστοποίηση όπως και το φορολογικό του προφίλ.

Με το καλημέρα έδωσε δάνειο 18.000 με επιτόκιο 5,85%

Στην εκδήλωση έγινε επίδειξη δια ζώσης με τον ενδιαφερόμενο μηχανικό υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης. Αφού εκπληρώθηκαν όλα τα βήματα ελέγχου του, εγκρίθηκε δάνειο ύψους 18.000 ευρώ με χρόνο εξόφλησης τους 60 μήνες. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,85% και στο χρόνο εξόφλησης θα έχει δώσει το ποσό των 21.203,89 ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το επιτόκιο θα κυμαίνεται από το 4εως το 8,5% Η διακύμανση του επιτοκίου συνδέεται με το προφίλ του δανειολήπτη.
Στέλεχος της αγοράς με εμπειρία στις μικροχρηματοδοτήσεις θεωρεί ότι στην παρούσα φάση ανόδου του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ θεωρεί ότι το επιτόκιο των μικροπιστώσεων μπορεί να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό.
Αξίζει να σημειωθεί το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions σε πρώτη φάση θα δίνει δάνεια έως 25.000 ευρώ μόνο στα μέλη ενώ τα επόμενα έτη ο φορέας σκοπεύει να διευρύνει τους πελάτες του και σε άλλους κλάδους.
Το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions θα μπορεί να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, εγγυοδοτικά προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας ή άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Τί δήλωσε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ Γιάννης Στουρνάρας είπε μεταξύ άλλων ότι «αυτός ο νέος πυλώνας λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά ως προς τις τράπεζες και έρχεται να καλύψει ανάγκες που οι τράπεζες δεν καλύπτουνδεν καλύπτουν έως σήμερα. Επιπλέον, με τον νόμο αυτόν παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης πιστώσεων που αποβλέπουν στην ενίσχυση δημόσιων πολιτικών ή την κοινωνική και οικονομική ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων ιδίως μέσω της κάλυψης δαπανών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εκπαίδευση ή μετεκπαίδευσή τους.
Ο θεσμός των μικροχρηματοδοτήσεων ή μικροπιστώσεων δημιουργήθηκε με το νόμο 4701 τον Ιούνιο του 2020. Το άρθρο 2 προβλέπει τη «μικροχρηματοδότηση» ή «μικροπίστωση» (microfinance): πίστωση χρηματικού ποσού ανώτατου ύψους εικοσιπέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ, η οποία χορηγείται αποκλειστικά σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, β) «ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων»: νομικό πρόσωπο με έδρα την Ελλάδα, που λαμβάνει άδεια σύμφωνα με τα άρθρα 4 επ., προκειμένου να χορηγεί μικροχρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα, γ) «πολύ μικρή οντότητα»: νομικό πρόσωπο, το οποίο, κατά τη στιγμή της σύναψης της σύμβασης μικροχρηματοδότησης, εμπίπτει στην έννοια της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251), δ) «δικαιούχος»: το φυσικό ή νομικό. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα και νέοι επιχειρηματίες που έχουν αποκλειστεί από το τραπεζικό σύστημα το οποίο θέλει εγγυήσεις για την εκταμίευση του δανείου. Τέλος να σημειωθεί ότι μπορεί ο φορέας μικροπιστώσεων μπορεί να αξιοποιήσει ένδικα μέσα για να εισπράξει το ποσό της μικροπίστωσης.

Νικος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης