Τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να προλάβουμε το κακό;
Κάθε χρόνο, οι πλημμύρες καταστρέφουν περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει η Munich Re. Τρεις είναι οι κυριότεροι τρόπο για να γλυτώσετε από τις πλημμύρες και οι τρεις τρόποι έχουν να κάνουν με την κατασκευή των κτιρίων ή των υποδομών σε μία πόλη.
Το πιο δαπανηρό στην ιστορία καταστροφικό γεγονός από πλημμύρες συνέβη τον Ιούλιο του 2021 στην κεντρική Ευρώπη, όταν από τις ξαφνικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία και τις γειτονικές χώρες οι απώλειες που προκλήθηκαν έφτασαν τα 54 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (ή 46 δισεκατομμύρια ευρώ). Το μεμονωμένο αυτό συμβάν ήταν και το πιο δαπανηρό για τα Ευρωπαϊκά χρονικά εδώ και δεκαετίες.
Αυξάνει τον κίνδυνο η κλιματική αλλαγή; Οι λόγοι των έντονων βροχοπτώσεων
Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την πιθανότητα ακραίων βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές του κόσμου, τονίζει η Munich Re. Συνέπεια αυτής, είναι οι συχνότερες πλημμύρες και καταστροφές από πλημμύρες. Η αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα και η θέρμανση των επιφανειών της θάλασσας επηρεάζουν επίσης τις μορφές των βροχοπτώσεων. Οι θερμές μάζες αέρα μπορούν να απορροφήσουν περισσότερη υγρασία, και αυτό αυξάνει την πιθανότητα για έντονες βροχοπτώσεις. Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες που αναλύθηκαν από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) υποδεικνύουν μια πιθανή αύξηση των ξαφνικών πλημμυρών και των πλημμυρών ποταμών σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ευρώπη μετά τις ακραίες βροχοπτώσεις τον Ιούλιο του 2021. Η εκτίμηση τους είναι ότι η κλιματική αλλαγή ήταν τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνη για την καταστροφή. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν για την καταστροφή από τις πλημμύρες στο Πακιστάν το 2022 μετά από έντονες βροχοπτώσεις των μουσώνων. Οι απώλειες από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν εκτιμώνται σε τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια, -ένα ποσό τεράστιο για το μεγέθη και το ΑΕΠ της χώρας.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, η ένταση αυτών των γεγονότων στον πλανήτη γη θα αυξηθεί κατά το ήμισυ σε αντιδιαστολή με έναν κόσμο που η θερμοκρασία στον πλανήτη δεν αυξάνεται. Είναι, δε, πεπεισμένοι οι επιστήμονες ότι το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα συνεχίσει να υφίσταται στο μέλλον.
Τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να προλάβουμε το κακό;
Οι πλημμύρες, παραθέτει η Munich Re θεωρούνται ως ο φυσικός κίνδυνος έναντι του οποίου τα προληπτικά μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η συνολική τάση των απωλειών έχει μειωθεί – παρά τις επανειλημμένες σοβαρές πλημμύρες, όπως αυτές το 2002 και το 2013. Ενδείξεις που έχουν καταγραφεί σε άλλες περιοχές μαρτυρούν ότι τα προστατευτικά μέτρα περιορίζουν τις απώλειες.
Προληπτικά μέτρα
Οι συχνότερες και εντονότερες βροχοπτώσεις σημαίνει ότι κωμοπόλεις και πόλεις μακριά από μεγάλους ποταμούς αποκτούν όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Και, ενώ το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η γνώση των κινδύνων και η ενημέρωση για τους τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων αυτών σε πολλά μέρη το κόσμου είναι άγνωστη.
Αποτέλεσμα αυτών, ο πληθυσμός των περιοχών να υποτιμά τους οικονομικούς κινδύνους, και να μην ασφαλίζεται επαρκώς. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πρέπει στη συνέχεια να επωμιστούν, οι ίδιοι το κόστος των απωλειών περιουσίας και των απωλειών λόγω διακοπής των επιχειρησιακών λειτουργιών τους- ή να ελπίζουν ότι τα προγράμματα κρατικής αρωγής θα τους ανακουφίσουν οικονομικά.
Πόσα είδη από πλημμύρες υπάρχουν;
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι: οι καταιγίδες, οι πλημμύρες ποταμών και οι ξαφνικές πλημμύρες. Υπάρχουν επίσης πολλές ασυνήθιστες περιπτώσεις, όπως πλημμύρες υπόγειων υδάτων, τα τσουνάμι, πλημμύρες από υπερχείλιση φράγματα, πλημμύρες από το λιώσιμο των παγετώνων υπερχείλιση λιμνών, ροές συντριμμιών και κατολισθήσεις λάσπης.
Κατασκευαστικά μοντέλα για την αντιμετώπιση των πλημμύρων.
Τρεις κύριες κατασκευές δύνανται να αποτρέψουν σε μεγάλο βαθμό τις καταστροφικές ζημιές από πλημμύρες σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
1. Η κατασκευή μίας μεγάλης λεκάνης ώστε να επιτυγχάνει την διακράτηση των υδάτων
2. H κατασκευή αναχώματος που αν και κοστίζει ακριβά, είναι αποτελεσματική γιατί τα ύδατα δεν κατακλύζουν τις πόλεις, παραμένουν στο ανάχωμα
3. H υδατοστεγής κατασκευή υπογείων χώρων.
Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών