Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Φωτιά στα συμβόλαια υγείας αυξήθηκαν 30% - Ο Συνήγορος του Kαταναλωτή εξανάγκασε Ασφαλιστική εταιρία... σε καταβολή επιδόματος

Φωτιά στα συμβόλαια υγείας αυξήθηκαν 30% - Ο Συνήγορος του Kαταναλωτή εξανάγκασε Ασφαλιστική εταιρία... σε καταβολή επιδόματος
Η εταιρεία επικαλέστηκε ότι η παροχή του επιδόματος που περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο καταβάλλεται σε περίπτωση υποβολής του ασφαλισμένου προσώπου σε διαδικασία τοκετού
Παράθυρο για την καταβολή επιδόματος τοκετού από τις ασφαλιστικές εταιρίες, πέτυχε σε διαμεσολάβηση ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ενώ φωτιά έχουν πάρει τα ασφάλιστρα Υγείας που εμφανίζονται αυξημένα κατά 30% από τις αρχές του χρόνου.
Συγκεκριμένα, πέτυχε σε εταιρεία να καταβάλλει το επίδομα τοκετού σε ασφαλισμένη που απέκτησε τέκνο μέσω παρένθετης μητέρας, ενώ ασφαλιστική εταιρεία κατέβαλε αποζημίωση σε ασφαλισμένη της για γυναικολογική επέμβαση.
Σημειώνεται για την δεύτερη περίπτωση, ότι η εταιρεία καθυστερούσε την αποζημίωση, επαναλαμβάνοντας την αξίωση να προσκομίσει η ασφαλισμένη εξέταση που δεν υφίστατο και ο Συνήγορος του Καταναλωτή επεσήμανε ότι η εν λόγω πρακτική της εταιρίας ελέγχεται για αθέμιτη εμπορική πρακτική.
Στην πρώτη περίπτωση, ο Συνήγορος του Καταναλωτή δέχτηκε την αναφορά ασφαλισμένης για τη μη καταβολή σε αυτήν από την ασφαλιστική εταιρεία της του επιδόματος τοκετού, καθώς δεν υποβλήθηκε η ίδια σε διαδικασία τοκετού, αλλά απέκτησε τέκνο μέσω παρένθετης μητέρας.
Η εταιρεία επικαλέστηκε ότι η παροχή του επιδόματος που περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο καταβάλλεται σε περίπτωση υποβολής του ασφαλισμένου προσώπου σε διαδικασία τοκετού, δηλαδή η κάλυψη προϋποθέτει ιατρική κατάσταση που συντρέχει στο πρόσωπο του ίδιου του ασφαλισμένου προσώπου και όχι τρίτου προσώπου μη ασφαλισμένου, για το οποίο η εταιρεία δεν έχει εισπράξει ασφάλιστρο.
Ωστόσο, ο Συνήγορος του Καταναλωτή κάλεσε την εταιρεία να επανεξετάσει τη θέση της τονίζοντας ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες επιτελούν και κοινωνικό έργο με την παρεχόμενη προστασία κατά των οικονομικών συνεπειών των επελθουσών ασφαλιστικών κινδύνων.
Σκοπός σύναψης της σύμβασης ιδιωτικής ασφάλισης είναι η διατήρηση της περιουσίας του ασφαλισμένου και η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας σε αυτόν, ενώ το επίδομα τοκετού είναι μία παροχή για τη διευκόλυνση της μητρότητας. Τα έξοδα του τοκετού αφορούν αδιακρίτως στην ασφαλισμένη που έχει πάρει την κάλυψη και την πληρώνει. Σκοπός της κάλυψης είναι η ανακούφιση της οικογένειας από το βάρος των εξόδων της τεκνοποίησης που δαπανούνται για τον τοκετό.
Αυτά τα έξοδα και πάλι επιβαρύνουν την ασφαλισμένη που είναι η νόμιμη μητέρα του τέκνου και ακολουθεί μία νόμιμα διαδικασία τεκνοποίησης.
Στην δεύτερη περίπτωση, ασφαλισμένη υπέβαλε αναφορά κατά ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας, η οποία καθυστερούσε να προβεί στην κάλυψη περιστατικού νοσηλείας γυναικολογικής επέμβασης επιμένοντας ότι για την αξιολόγηση του περιστατικού εκκρεμεί η εκ μέρους της ασφαλισμένης προσκόμιση συγκεκριμένης εξέτασης παρά την κατηγορηματική δήλωση της ασφαλισμένης ότι δεν υφίσταται η αιτηθείσα εξέταση, ενώ είχε υποβάλει στην ασφαλιστική εταιρία και σχετική υπεύθυνη δήλωση.
Ο Συνήγορος κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, επεσήμανε αφενός τη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 7 του Ασφαλιστικού Νόμου, σύμφωνα με την οποία "αν επέλθει η ασφαλιστική περίπτωση, ο ασφαλιστής υποχρεούται να καταβάλει το ασφάλισμα χωρίς υπαίτια καθυστέρηση" και αφετέρου ότι η επαναλαμβανόμενη αξίωση της ασφαλιστικής εταιρείας να προσκομίσει η ασφαλισμένη έγγραφο που δεν υφίσταται, έτσι ώστε να αποθαρρυνθεί από την άσκηση των συμβατικών της δικαιωμάτων, ελέγχεται για αθέμιτη εμπορική πρακτική.  
Κατόπιν των ανωτέρω, ο Συνήγορος του Καταναλωτή κάλεσε την εταιρεία να τοποθετηθεί άμεσα εγγράφως επί του ασφαλιστικά καλυπτόμενου ή μη της ανακύψασας περίπτωσης, αιτιολογώντας τη θέση της, οπότε η εταιρεία δέχτηκε να καλύψει την ανακύψασα ασφαλιστική περίπτωση, ύψους 4.800 ευρώ. 
 
Φωτιά στα ασφάλιστρα Υγείας

Φωτιά έχουν πάρει τα συμβόλαια υγείας τα οποία εμφανίζονται αυξημένα κατά 30% από τις αρχές του έτους, αφενός από την υπερσυγκέντρωση των υπηρεσιών υγείας που καλύπτουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, αφετέρου από την διπλή τιμολόγηση και φορολόγηση των συγκεκριμένων υπηρεσιών.
Η ασφαλιστική αγορά ζητεί την άρση ή τουλάχιστον τη μείωση του ΦΠΑ και του φόρου ασφαλίστρων, για την μείωση του κόστους των υπηρεσιών στις ασφαλίσεις υγείας. 
Η ΕΑΕΕ εστιάζει σε πέντε διευκρινίσεις σχετικά με τις ασφαλίσεις υγείας και μεταξύ αυτών υπογραμμίζει ότι «οι τιμές των υπηρεσιών υγείας δεν καθορίζονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες» ενώ καταθέτει και μία πρόταση για την μείωση του κόστους. 
Αναλυτικά στο ενημερωτικό έγγραφο αναφέρονται τα εξής: 
1.Η σημαντική αύξηση που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια - ειδικά στη μεταπανδημική εποχή - τόσο στον αριθμό των νοσηλειών όσο και στη σοβαρότητα των περιστατικών αυτών, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, εκτινάσσουν ακόμα περισσότερο το συνολικό κόστος της υγείας. Για την ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα, η μελέτη του ΙΟΒΕ για τις μακροχρόνιες ασφαλίσεις νοσοκομειακής κάλυψης για το σύνολο της αγοράς, δείχνει ότι το 2022 αυξήθηκε και η συχνότητα ανάγκης νοσηλείας και το μέσο κόστος της νοσηλείας. Εξαιτίας της αύξησης αυτών των δύο παραγόντων, το καθαρό κόστος κάλυψης που καλούνται να αναλάβουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, αυξήθηκε κατά 14,7% την διετία 2021-2022 (σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ΙΟΒΕ). 
2.Τα ασφάλιστρα υγείας επηρεάζονται από το ΦΠΑ υπηρεσιών υγείας και επιβαρύνονται με φόρο ασφαλίστρων. Πέραν των παραπάνω, το αυξημένο κόστος υπηρεσιών υγείας και ειδικά των νοσοκομειακών που παρέχουν οι ιδιωτικές κλινικές, επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%. Πρόκειται για ένα φόρο ο οποίος πρωτοεφαρμόστηκε στην έναρξη της προηγουμένης δεκαετίας, την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και αυξήθηκε έκτοτε στο ανώτατο αυτό ποσοστό, παρότι πρόκειται για αγαθά και υπηρεσίες υγείας. Ο φόρος αυτός αποτελεί σχεδόν το 1/5 του κόστους που πληρώνουν οι πολίτες σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Επιβαρύνει κάθε πληρωμή προς τις ιδιωτικές κλινικές, αυξάνει ανάλογα τις αποζημιώσεις που πληρώνει κάθε ασφαλιστική εταιρία και επηρεάζει ευθέως το ύψος του απαιτούμενου "καθαρού" ασφαλίστρου. Το ασφάλιστρο αυτό, επιπλέον, επιβαρύνεται από έναν ακόμη φόρο, τον Φόρο Ασφαλίστρων, ύψους 15%, που διαμορφώνει το 'μεικτό' ασφάλιστρο που τελικά πληρώνει ο κάθε ασφαλισμένος. 

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης