Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα κέρδη των ιδιωτικών Νοσοκομείων βγαίνουν από τις ζημιές των ασφαλιστικών

Τα κέρδη των ιδιωτικών Νοσοκομείων βγαίνουν από τις ζημιές των ασφαλιστικών
Πηγές του ΒΝ μιλούν για εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ τριών μερών: της κυβέρνησης, των ασφαλιστικών ζωής και υγείας, και των ιδιωτικών νοσοκομείων
Σχετικά Άρθρα
Απαράλλακτο είναι το μοτίβο όλων των ασφαλιστικών ζωής και υγείας στην Ελλάδα, παρά την συχνότητα και σοβαρότητα των καταγγελιών, σχετικά με τις υπέρ- χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων προς τις ασφαλιστικές.
Η τακτική αυτή οδηγεί σε κέρδη τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά σε ζημιές στους ισολογισμούς των ασφαλιστικών στα χαρτοφυλάκια υγείας και ζωής.
Το ό,τι το κράτος δεν παρεμβαίνει σε τίποτα και οι ασφαλιστικές, δεν «μποϋκοτάρουν» τις συμβάσεις τους με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αντίθετα υπογράφουν ευνοϊκές συμβάσεις προς όφελος των νοσοκομείων, έχουν οδηγήσει παράγοντες από την ασφαλιστική αγορά, και την αγορά των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να δηλώνουν σήμερα στο ΒΝ «ότι πρόκειται για εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ τριών μερών: της κυβέρνησης, των ασφαλιστικών ζωής και υγείας, και των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Ακραία σενάρια, για προμήθειες

Ακραία σενάρια κάνουν λόγο «ακόμα και για προμήθειες από τα κέρδη».
Νομοτελειακά, αν η αγορά δεν ρυθμιστεί, οι ασφαλιστικές δεν υποστηρίξουν την διαφάνεια, δεν επιβληθούν πρόστιμα, η γενική γραμματεία καταναλωτή δεν συνεργαστεί με την Εποπτεία σε επίπεδο συμβουλευτικό, και δεν αλλάξει η νομοθεσία, ο μεγάλος χαμένος, -διαφαίνεται ήδη από τα αποτελέσματα παραγωγής του κλάδου ζωής και υγείας το 2023 από τις νέες εργασίες υγείας και τα unit linked- θα είναι οι ασφαλιστικές.

Τρία παραμένουν τα κύρια προβλήματα των ασφαλιστικών ζωής και υγείας σήμερα:

Α): η εκτίναξη του δείκτη ζημιών των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, μεταξύ αυτών και των παλαιών legacy χαρτοφυλακίων που κρατούν το πολύ τρεις ασφαλιστικές η Εθνική Ασφαλιστικής, ίσως ελάχιστα η ΝΝ και η Interamerican
Β): Οι διαφορετικές χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων προς τις ασφαλιστικές και προς ιδιώτες.
Οι ασφαλιστικές για τις ίδιες ιατρικές υπηρεσίες χρεώνουν αυξημένα κατά περίπου 50% με 60% τιμολόγια προς τις ασφαλιστικές σε σχέση με ασθενείς που δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση, χωρίς να υποχρεούνται να αιτιολογήσουν το κόστος.
Γ): Οι συμβάσεις που υπογράφουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές με τα ιδιωτικά νοσοκομεία: με Εγγυήσεις Κάλυψης, ή με Επιφυλάξεις ή Αρνητική Κάλυψη.

Δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην υγεία

Δύο μεγάλοι όμιλοι σήμερα το CVC (60%) μαζί με το Ιατρικών ελέγχουν το 80% της αγοράς νοσοκομειακής περίθαλψης.
Οι απαράδεκτες μονοπωλιακές σχεδόν συνθήκες έχουν οδηγήσει σε τέλμα την αγορά, καθώς όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία και αυτά που ανήκουν στο εναπομείναν ποσοστό εφαρμόζουν πρακτικές κατά βούλησιν και αμοιβές fees for service.
Οι ασφαλιστικές αναγκαστικά οδηγούνται σε υπέρογκες αυξήσεις ασφαλίστρων, λόγω των υπέρ-χρεώσεων των ιδιωτικών νοσοκομείων, δεν λογοδοτούν για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα στους ασφαλισμένους τους, ενώ οι ασφαλισμένοι από την πλευρά τους ακυρώνουν τα συμβόλαια τους, χωρίς οι ασφαλιστικές λόγω της αναμπουμπούλας που επικρατεί, να είναι σε θέση σήμερα να αναπληρώνουν το κενό από τις νέες εργασίες ασφαλιστηρίων συμβολαίων στο κλάδο υγείας και ζωής.
Υπό τις συνθήκες αυτές ελάχιστες παρεμβάσεις μπορεί να γίνουν από την Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης που όμως είναι ικανές να ρυθμίσουν τον κλάδο.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης