Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ηλεκτρονική διάθεση προσωπικών δεδομένων για έκδοση ασφαλιστηρίου αυτοκινήτου στο Gov.gr Wallet - Τι πρέπει να ξέρετε

Ηλεκτρονική διάθεση προσωπικών δεδομένων για έκδοση ασφαλιστηρίου αυτοκινήτου στο Gov.gr Wallet - Τι πρέπει να ξέρετε
Τα στοιχεία συλλέγονται και εν συνεχεία διατίθενται στις ασφαλιστικές, με την υποστήριξη της ΕΔΥΤΕ ΑΕ. Πολυάριθμα και πολύπλοκα τα στάδια από την αρχή μέχρι το τέλος
Με σκοπό την σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου οχήματος το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης θέτει σε λειτουργία νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής διάθεσης στοιχείων οχημάτων και ιδιοκτητών τους.
Τα προσωπικά στοιχεία των κατόχων οχημάτων μαζί με τα στοιχεία οχημάτων θα συλλέγονται στο ψηφιακό πορτοφόλι Gov.gr Wallet και εν συνεχεία θα διατίθενται στις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν διαπιστευτεί στο Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτου.
Η υπηρεσία θα λειτουργεί και θα συντηρείται από την ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.», με το «ΕΔΥΤΕ ΑΕ.».
Οι σχεδιαστές του έργου που συνεργάστηκαν με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα των ανασφάλιστων, καθώς και των οδηγών που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και δεν έχουν καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας ενώ οι διαδικασίες έκδοσης ασφαλιστηρίου συμβολαίου μειώνονται στο ελάχιστο.

Διαδικασίες και βήματα μέχρι να πατηθεί το κουμπί της έκδοσης

Η διαπίστευση των ασφαλιστικών εταιρειών που μπορούν να αξιοποιήσουν την υπηρεσία πραγματοποιείται από το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του και σχετική λίστα που αποστέλλει στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας το οποίο στη συνέχεια διαθέτει τις απαραίτητες διαλειτουργικότητες.
Μια διασυνδεδεμένη ασφαλιστική εταιρεία δύναται να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία κατά τη διάρκεια αλληλεπίδρασης με το φυσικό πρόσωπο, αφού πρώτα ενημερώσει και καταγράψει την πρόθεσή του για ολοκλήρωση της συναλλαγής με την παρούσα διαδικασία καθώς και το κανάλι που επιθυμεί να χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση της συγκατάθεσης του φυσικού προσώπου.

Διαθέσιμα κανάλια συγκατάθεσης φυσικού προσώπου

Τα διαθέσιμα κανάλια για τη χορήγηση της συγκατάθεσης του φυσικού προσώπου είναι τα ακόλουθα:
α. Μέσω διαδικτυακής εφαρμογής χορήγησης συγκαταθέσεων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), στην οποία η κάθε ασφαλιστική εταιρεία δύναται να ανακατευθύνει τα συναλλασσόμενα φυσικά πρόσωπα μέσα από τη δική της διαδικτυακή εφαρμογή,
β. μέσω του ψηφιακού αποθετηρίου εγγράφων (εφεξής «Gov.gr Wallet»), το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί είτε όταν το φυσικό πρόσωπο είναι συνδεδεμένο σε διαδικτυακή εφαρμογή της εταιρείας, είτε όταν βρίσκεται σε επικοινωνία με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Η χρήση της υπηρεσίας από τους ιδιώτες ολοκληρώνεται σε πέντε βήματα

Για τη χρήση της υπηρεσίας, η διασυνδεδεμένη στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας ασφαλιστική εταιρεία, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αιτείται τη διάθεση των δεδομένων της στο ΚΕ.Δ. παρέχοντας τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και το Ονοματεπώνυμο του συναλλασσόμενου φυσικού προσώπου, την πινακίδα του οχήματος που επιθυμεί να ασφαλίσει καθώς και την προτίμησή του για το κανάλι ή τα κανάλια μέσω των οποίων θα μπορέσει το φυσικό πρόσωπο να επισκοπήσει τα δεδομένα και να χορηγήσει τη συγκατάθεσή του για τη διάθεσή τους.

Επόμενα στάδια

α. Ενημέρωση του φυσικού προσώπου από την υπηρεσία αναφορικά με το αίτημα της ασφαλιστικής εταιρείας για τη διάθεση των στοιχείων, τον σκοπό διάθεσης, την ταυτότητα της ασφαλιστικής εταιρείας που το υπέβαλε, καθώς και τις κατηγορίες των δεδομένων που θα διατεθούν και τα ειδικότερα στοιχεία αυτών.
β. Κείμενο για χορήγηση διακριτής συγκατάθεσης με θετική ενέργεια του φυσικού προσώπου για την «άντληση και προβολή» των προς διαβίβαση στοιχείων του. Αποδοχή του φυσικού προσώπου.
γ. Άντληση και προβολή των προς διαβίβαση στοιχείων.
δ. Επισκόπηση της ορθότητας των στοιχείων και κείμενο για χορήγηση διακριτής εκ νέου συγκατάθεσης του φυσικού προσώπου για τη «διαβίβαση αυτών. Εκ νέου αποδοχή του φυσικού προσώπου.
ε. Διαβίβαση των στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα της ασφαλιστικής εταιρείας, η οποία υπέβαλε και το αρχικό αίτημα διάθεσης αυτών.
Ο ιδιώτης σύμφωνα με την νομοθεσία δύναται να αρνηθεί την υπηρεσία με «απόρριψη» της συναλλαγής είτε έμμεσα αφήνοντας να παρέλθει χωρίς ενέργεια το χρονικό διάστημα 48 ωρών από την υποβολή του αιτήματος διαβίβασης δεδομένων.

Επεξεργασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιτελεί ρόλο υπευθύνου επεξεργασίας στο πλαίσιο λειτουργίας της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του Gov.gr Wallet, Τα δεδομένα που διαβιβάζονται στην οικεία ασφαλιστική εταιρεία φέρουν την προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με σκοπό τη διασφάλιση της ακεραιότητάς τους.

Ρόλος Ασφαλιστικών

Οι ασφαλιστικές εταιρείες επιτελούν τον ρόλο του αυτοτελώς υπεύθυνου επεξεργασίας για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που λαμβάνουν με σκοπό την ηλεκτρονική διεκπεραίωση του ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη σύναψη του ασφαλιστικού συμβολαίου μέσω της υπηρεσίας της παρούσας και δεσμεύονται ότι δεν θα κάνουν χρήση των δεδομένων αυτών για σκοπούς άλλους πέρα από όσα αναλυτικά περιγράφονται στην παρούσα.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης