Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Καίγεται η Ελλάδα από ασυντήρητα δίκτυα, σταγόνα στον ωκεανό η ασφάλιση

Καίγεται η Ελλάδα από ασυντήρητα δίκτυα, σταγόνα στον ωκεανό η ασφάλιση
Η πυροπροστασία στην Ελλάδα μεταθέτει κυρίως τις ευθύνες σε ιδιώτες, ουδείς λόγος για τις ευθύνες του δημοσίου
Πυρκαγιές στην Ελλάδα από ασυντήρητα δίκτυα ΔΕΗ, που αποσιωπούνται, πλημμύρες από οικοδομικές άδειες και νομιμοποιήσεις που ξεπερνούν κανονισμούς και τα πολεοδομικά εμπόδιο.
Σχέδιο κοινωνικής προστασίας από τα υπουργεία δεν υπάρχει, παρά μετατόπιση ευθυνών σε ιδιώτες.
Αμέτρητες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην Αττική στα Βόρεια και Ανατολικά προάστια και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας από ασυντήρητα δίκτυα της ΔΕΗ και έχουν αποσιωπηθεί, δηλώνει στο ΒΝ δημοτικός σύμβουλος στο Νομό Αττικής, ενώ υψηλό κίνδυνο εκρήξεων εγκυμονούν τα αιολικά και τα ηλιακά πάρκα, συμπληρώνει.
Η δήλωση του δημοτικού συμβούλου για τους κινδύνους των αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων συνάδει με τις διαπιστώσεις που αναφέρει μελέτη της Allianz για τους κινδύνους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η πυροπροστασία στην Ελλάδα μεταθέτει κυρίως τις ευθύνες σε ιδιώτες, ουδείς λόγος για τις ευθύνες του δημοσίου.
Ο νέος νόμος περί προστασίας και ασφάλισης των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών όχι μόνο αφήνει το 90% των επιχειρήσεων ανασφάλιστο, σύμφωνα με την Interlife αλλά, και δεν περιέχει μηχανισμό συνασφάλισης, σύμφωνα με την Δύναμις Ασφαλιστική όπου το κράτος συνεργάζεται με τους (αντ)ασφαλιστές.
Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Allianz και την GDV (Gesamtverband der Versicherer, Ένωση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Γερμανίας) ότι ο κίνδυνος για δεν αποσοβείται με την ασφάλιση.
Μπορεί να μειωθεί υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος θα εφαρμόσει μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας και θα δαπανήσει σε έργα υποδομών, όπως είναι οι κατασκευές φραγμάτων, αλλά και θα εκσυγχρονίζει την νομοθεσία περί κατασκευών, υποχρεώνοντας την ανέγερση οικοδομών με υλικά μεγάλης αντοχής στις πλημμύρες και τις φωτιές.
Υπό την έννοια αυτή η Ελλάδα αυτό που έχει κάνει μέχρι σήμερα είναι να μεταφέρει τις ευθύνες στους ιδιώτες.

Η Ελλάδα στις χώρες με υψηλές οικονομικές ζημιές το 2022

Συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και των παρεμβάσεων του ανθρώπου στη φύση, η αύξηση της συχνότητας, της έντασης των πυρκαγιών, παγκοσμίως.
Σήμερα, οι περισσότερες πυρκαγιές ξεσπούν σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία.
Το 2022 ήταν το τρίτο κατά σειρά έτος που οι πυρκαγιές προκάλεσαν σημαντικές περιβαλλοντικές και οικονομικές ζημιές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Κάηκαν περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα (800.000 εκτάρια), σχεδόν δυόμισι φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των προηγούμενων 15 ετών.

Εκατομμύρια στρέμματα στάχτη

Κατά την τελευταία καταστροφική σεζόν (2019-2020), οι πυρκαγιές έκαψαν σχεδόν 21 εκατομμύρια στρέμματα (8,5 εκατομμύρια εκτάρια) δασών, κυρίως. Καταστράφηκαν 2.476 κατοικίες ενώ χιλιάδες άλλες υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης