Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πώς θα μπαίνουν στον μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ευάλωτα νοικοκυριά - Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Πώς θα μπαίνουν στον μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ευάλωτα νοικοκυριά - Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Στο μηχανισμό υπάγονται οφειλές που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ
Σε ισχύ τίθεται από σήμερα 26 Ιουλίου 2024 η απόφαση για την ένταξη με ειδικούς όρους στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλετών σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορείες που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες αδύναμων ομάδων αλλά και των Ατόμων με Αναπηρία και μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών με «κούρεμα» ως άνω του 30% και ως 50%.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ των κ.κ. Χατζηδάκη και Ν. Κεραμέως, η διαδικασία διαπίστωσης της πλήρωσης των κριτηρίων, γίνεται στην ίδια πλατφόρμα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και ωφελούμενοι είναι:

1) Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα κλπ.

2) Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές και τα άτομα που τους έχει παραχωρηθεί μέρος ή νοικιάζουν μέρος της κύριας κατοικίας του νοικοκυριού.

3) Δικαιούχος: το πρόσωπο με ειδικές ανάγκες το οποίο κατέχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

4) Ανήλικα μέλη: τα μέλη του νοικοκυριού έως 18 ετών.

5) Μονογονεϊκή οικογένεια: ένας μόνος γονέας (άγαμος, σε χηρεία, διαζευγμένος ή σε διάσταση ή λόγω κράτησης του έτερου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα), ο οποίος ασκεί κατ' αποκλειστικότητα εν τοις πράγμασι ή μετά από σχετική ανάθεση με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, την προσωρινή ή μόνιμη επιμέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων.

6) Απροστάτευτα τέκνα: τα ανήλικα μέλη του νοικοκυριού που είναι ορφανά και από τους δύο γονείς ή που κανείς γονέας δεν μπορεί να ασκήσει τη γονική τους μέριμνα, λόγω ασθενείας, αναπηρίας, κράτησης ή στρατιωτικής θητείας και που η επιμέλειά τους έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση σε μέλος του νοικοκυριού.
Στο μηχανισμό υπάγονται οφειλές που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, ενώ στο συνολικό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.
Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ ετησίως.
Για μονοπρόσωπο είναι 14.000 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειες,σε 21.000-28.000-35.000 και 42.000 ευρώ.

Περιουσιακά κριτήρια:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 240.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 30.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 360.000 ευρώ.

Επίσης, δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:


- Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης,

- Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,

- Δηλώνουν δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία

- Δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Στις περιπτώσεις εισαγωγής στον μηχανισμό γίνεται:

-Αναστολή των μέτρων ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη εφόσον τηρείται η ρύθμιση.  

-Έκδοση αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

-Ρύθμιση των δανείων που έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

-Δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής, τόκων, προστίμων & προσαυξήσεων.

-Μερική διαγραφή χρέους ενώ αποφεύγεται η προσφυγή σε δικαστικές λύσεις. Προϋπόθεση είναι η απόδειξη πραγματικής οικονομικής αδυναμίας από την πλευρά του οφειλέτη, των συνοφειλετών καθώς και των εγγυητών.

-Δημιουργία ενός μακροχρόονιου πλάνου αποπληρωμής των οφειλών που φθάνουν έως τις 240 δόσεις για οφειλές προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και έως 420 δόσεις προς χρηματοπιστωτικούς φορείς.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης