Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Το 25% των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου παράγεται από το Λιανικό Εμπόριο και μόνο το 2% ελέγχεται

Το 25% των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου παράγεται από το Λιανικό Εμπόριο και μόνο το 2% ελέγχεται
Δυσμενείς οι προοπτικές του κλάδου στο μέλλον
Το λιανεμπόριο και οι αλυσίδες εφοδιασμού, παρά το ότι εκπέμπουν το 25% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ελέγχονται ως κλάδος μόνο για ένα ελάχιστο ποσοστό μετάδοσης ρύπων, σύμφωνα με την ασφαλιστική πιστώσεων Atradius.  
Ευρωπαίοι και Ασιάτες δηλώνουν ανικανότητα συμμόρφωσης  στις πράσινες απαιτήσεις λόγω έλλειψη υποδομών και λόγω οικονομικών δυσχερειών με τους Ασιάτες να ζητούν τον επιστημονικό ορισμό των πράσινων προϊόντων και των κριτηρίων ESG. 
H πρόσβαση των λιανέμπορων στην χρηματοδότηση, επίσης είναι δύσκολη λόγω των αυξημένων πτωχεύσεων και των δυσμενών προοπτικών του κλάδου του λιανεμπορίου. Αναφορές από Αυστρία, Πολωνία, Ιταλία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Κίνα, Βιετνάμ…..
Η προσμέτρηση των αερίων του θερμοκηπίου στο λιανεμπόριο είναι πολύ δύσκολη αναφέρει η Atradius και παραπλανητική.
Επί παραδείγματι, όταν μετράται το ανθρακικό αποτύπωμα ενός καταστήματος που πουλά τούβλα και κονιάματα, διαπιστώνεται εύκολα το αποτύπωμα, δηλαδή τι είδους ενέργεια χρησιμοποιεί για την ψύξη, την θέρμανση, το φωτισμό του κτιρίου.
Ότι αποτέλεσμα και να εξαχθεί σχετικά με το ύψος των ρύπων θα είναι σχετικά χαμηλότερο από το ύψος του αποτυπώματος μίας βιομηχανίας επεξεργασίας χάλυβα.
Οδηγεί, όμως σε σωστά αποτελέσματα μία απλή εξέταση κατανάλωσης ενέργειας ενός λιανοπωλητή για ένα μόνο συγκεκριμένο σημείο πώλησης; Τι γίνεται αν λάβουμε υπόψη ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού; Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, σύμφωνα με το Euro - Commerce, μόνο το 2% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη λιανική και χονδρική ελέγχεται.  
Οι έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν ελέγχονται και δεν προσμετρώνται.

Λιανεμπόριο, δυσλειτουργίες και πτωχεύσεις, οι στόχοι της Ευρώπης δεν επιτυγχάνονται

Όπως αναφέρουν οι ασφαλιστές της Atradius που καλύπτουν τόσο την Αυστρία όσο και την Ελβετία: «Είδαμε πολλές δυσλειτουργίες στον τομέα του λιανικού εμπορίου το 2023 αλλά και φέτος. H μετάβαση στην καθαρή ενέργεια δεν βρίσκεται επί του παρόντος στην κορυφή της ατζέντας των περισσότερων εμπόρων λιανικής». Προσθέτοντας ότι «πολλοί έμποροι λιανικής έχουν ελάχιστα ή καθόλου αποθέματα για να επενδύσουν στην ενεργειακή μετάβαση.
Οι περισσότεροι λιανοπωλητές νοικιάζουν τις εγκαταστάσεις, αλλά και δεν είναι αυτοί που επιλέγουν τη μορφή ενέργειας των εγκαταστάσεων που νοικιάζουν».
Ειδικοί στο τομέα της λιανικής στη Γαλλία και την Πολωνία επεσήμαναν ότι η επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιο δύσκολη για τις μικρές επιχειρήσεις.
Οι ασφαλιστές  της Atradius στη Γαλλία τονίζουν: «Το ESG δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις μικρές και μεσαίες εταιρείες που ήδη δυσκολεύονται λόγω του δύσκολου πλαισίου».
Οι ασφαλιστές στην Πολωνία αναγνώρισαν επίσης ότι οι τοπικοί λιανοπωλητές ήταν απίθανο να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους της Ευρώπης τα επόμενα τρία χρόνια. Εξήγησαν ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στον τομέα του λιανικού εμπορίου δεν αποτελεί επί του παρόντος κυβερνητική προτεραιότητα και είπαν.
Σύμφωνα με τους ασφαλιστές στην Ιταλία: «Η πράσινη μετάβαση έχει υψηλό κόστος και ήδη υπάρχουν οικονομικές πιέσεις.

Ασία, τι ορίζεται τι;

Παρόμοια είναι τα μηνύματα που έρχονται και από εκτός Ευρώπης.  
Στην Κίνα, οι ασφαλιστές παρατήρησαν πόσο δύσκολο είναι να προσδιοριστούν οι εκπομπές άνθρακα των λιανοπωλητών, ρωτώντας ποιος είναι ο επιστημονικός ορισμός των κατάλληλων πράσινων προϊόντων και των  ESG κριτηρίων.
Στο Βιετνάμ οι απαρχαιωμένες υποδομές δεν μπορούν να μεταφέρουν την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές .

Τρεις πιέσεις, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς προοπτικές του κλάδου

Οικονομικές πιέσεις - Ο τομέας του λιανικού εμπορίου αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα, όπως είναι ο ανταγωνισμός από το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα υψηλότερα ενοίκια, αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων.

Σύνθετες αλυσίδες εφοδιασμού 

Για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι έμποροι λιανικής πρέπει να συνεργαστούν με προμηθευτές και πελάτες για να λάβουν υπ’ όψιν τους τις έμμεσες εκπομπές.
Οι επενδύσεις  μετάβασης στην καθαρή ενέργεια είναι δαπανηρές και πολλοί έμποροι λιανικής δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση λόγω της αύξησης των πτωχεύσεων και των προβληματικών προοπτικών του κλάδου. Η δυσκολία πρόσβασης στο κεφάλαιο (ειδικά για τους μικρότερους παίκτες) είναι ένα ζήτημα που αναφέρεται από τους ασφαλιστές της Atradius στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ταϊλάνδη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ελ. Ερμείδου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης