Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τι σημαίνει παραμετροποίηση στην ασφάλιση, πότε πληρώνει μία ασφαλιστική, μειονεκτήματα, πλεονεκτήματα

Τι σημαίνει παραμετροποίηση στην ασφάλιση, πότε πληρώνει μία ασφαλιστική, μειονεκτήματα, πλεονεκτήματα
To σύστημα της παραμετροποίησης εφαρμόζεται για πάνω δύο δεκαετίες, αλλά το ευρύ κοινό δεν είναι τόσο εξοικειωμένο
Το ΒΝ σήμερα ανοίγει το φάκελο παραμετροποίηση στην ασφάλιση και εν συνεχεία σε επόμενα δημοσιεύματα θα φέρει στο φως όλες τις αλλαγές και τροποποιήσεις που γίνονται στις μέρες μας και που αναμένονται για την ασφάλιση αυτοκινήτου.
Ο μηχανισμός ασφάλισης (εφόσον τηρούνται) οι προδιαγραφές τίθεται σε λειτουργία, ανεξάρτητα από το εάν ο πελάτης υποστεί ζημιά ή όχι.
Ο ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να αναφέρει το συμβάν.

Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται τα ασφαλιστήρια εξελίσσεται συνεχώς

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται η παραμετρική ασφάλιση (παραμετροποίηση). Σίγουρα, αυτό δεν είναι νέο για τους επαγγελματίες του κλάδου, ειδικά για όσους ασχολούνται με τις αντασφάλειες, τους μεγάλους κινδύνους ή αυτούς που εργάζονται στην μετεωρολογία.
To σύστημα της παραμετροποίησης εφαρμόζεται για πάνω δύο δεκαετίες, αλλά το ευρύ κοινό δεν είναι τόσο εξοικειωμένο με την ιδέα που στην πραγματικότητα δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως.
Η παραμετροποίηση εξακολουθεί να χρήζει μελέτης καθώς ορισμένες από τις προσπάθειες που έγιναν δεν ήταν αποτελεσματικές.

Mapfre: Τι είναι η παραμετρική ασφάλιση.

Παραμετρική ασφάλιση είναι όταν ένα συμβόλαιο που η ασφαλιστική εταιρεία πληρώνει τον πελάτη, ανάλογα με την ένταση ενός γεγονότος και το ποσό της ζημίας. Το ποσό αυτό καθορίζεται, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που βασίζεται σε δεδομένα που παρασχέθηκαν στο παρελθόν.

Βήμα προς βήμα

Το πρώτο βήμα γίνεται με το να καθοριστούν οι παράμετροι που θα χρησιμοποιηθούν για να τεθεί σε λειτουργία το μοντέλο ασφάλισης: για παράδειγμα, πρέπει να καθοριστεί η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή που θα καλύπτεται από αυτή την ασφάλιση, εκτός άλλων παραμέτρων όπως είναι η ταχύτητα του ανέμου, η ποσότητα των λίτρων βροχόπτωσης, η ένταση ενός σεισμού, κ.λπ.
Εδώ είναι που η αντικειμενική πληροφόρηση παίζει ρόλο για τη διασφάλιση αυτών των δεδομένων.
Η πληροφόρηση δεν πρέπει να προέρχεται, ούτε από την ασφαλιστική, ούτε από τον ασφαλισμένο.
Αλλά από μία υπηρεσία που η κοινωνία θεωρεί έγκυρη και αξιόπιστη. Μία τέτοια υπηρεσία στην περίπτωση των παραμέτρων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες κάλλιστα μπορεί να είναι η Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Έτσι, μόλις η δύναμη του ανέμου υπερβεί τη δύναμη του ανέμου που καθορίζεται στη σύμβαση στην καθορισμένη περιοχή, ο μηχανισμός ασφάλισης (εφόσον τηρούνται) οι προδιαγραφές τίθεται σε λειτουργία, ανεξάρτητα από το εάν ο πελάτης υποστεί ζημιά ή όχι. Ο ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να αναφέρει το συμβάν.
Αυτή είναι η κύρια διαφορά της παραμετρικής ασφάλισης με την παραδοσιακή.

Μειονεκτήματα

Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν ζημιές και να είναι μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπονται στο παραμετρικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αυτή είναι μια άλλη σημαντική διαφορά σε σχέση με την παραδοσιακή ασφάλιση, στην οποία η αποζημίωση βασίζεται στις πραγματικές ζημιές και τους επιτόπιους ελέγχους. Επομένως, για τα ίδια τα γεγονότα, η διαφορά στην αποζημίωση μεταξύ ενός παραμετροποιημένου ασφαλιστηρίου και ενός άλλου μπορεί να είναι σημαντική.

Πλεονεκτήματα

Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι ο πιθανός αντίκτυπος μπορεί να εκτιμηθεί εκ των προτέρων και οι προβλέψεις των ασφαλιστικών εταιρειών είναι πιο ακριβείς και να είναι γνωστό αμέσως εάν η ο μηχανισμός ασφάλισης θα τεθεί σε εφαρμογή.
Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα μπορεί να είναι η μείωση του κόστους διαχείρισης των αποζημιώσεων μαζί με την ταχύτητα εξοικονόμησης χρόνου, επιτρέποντας στις ασφαλιστικές να πληρώνουν τους ασφαλισμένους πολύ νωρίτερα.
Ελ. Ερμ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης