Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο τρόπο υπολογισμού συντάξεων και εισφορών από το 2025

Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο τρόπο υπολογισμού συντάξεων και εισφορών από το 2025
Κερδισμένες μόνο οι νέες γενιές συνταξιούχων
Σε καθίζηση οδηγούνται χιλιάδες συντάξεις εργαζομένων που θα συνταξιοδοτηθούν από το 2025 εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, με κερδισμένες μόνο τις νέες γενιές συνταξιούχων, καθώς από το νέο έτος, όπου οι αυξήσεις θα υπολογίζονται με τον Δείκτης Μεταβολής Μισθών για το σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο με τον πληθωρισμό, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα.
Αυτό θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτηθούν από τη νέα χρονιά και μετά, καθώς για το σύνολο της οικονομίας «τρέχουν» τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυξήσεις, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στον Δημόσιο.
Αλλά και αρνητικά τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των μη μισθωτών που αυξάνονται πλέον κατά τον ίδιο τρόπο.
Με βάση το Δείκτη μισθών, αυτός θα δείχνει πόση ήταν η αύξηση του μέσου μισθού για το σύνολο της οικονομίας κάθε χρόνο από το 2002 και μετά και κατά την ετήσια μεταβολή του θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου το επόμενο διάστημα αναμένεται να συγκροτηθεί η αρμόδια επιτροπή για την κατασκευή του δείκτη μισθών που προβλέπει η νομοθεσία (νόμος Βρούτση).
Η επιτροπή θα ελέγχει κάθε χρόνο τη μεταβολή των μισθών από το 2002 και μετά, με συνέπεια από το αποτέλεσμα που θα προκύπτει να κρίνεται εάν οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από τις τωρινές.
Ανάλογη θα είναι και η επίδραση στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών.
Το νέο μοντέλο δεν θα έχει επίδραση στις καταβαλλόμενες συντάξεις, αλλά θα επηρεάζει το ύψος των νέων συντάξεων, που θα προκύψουν από το 2025 και μετά, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Ποιοι κερδίζουν από το νέο σύστημα

Κερδισμένοι θα είναι οι Δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στα Σώματα ασφαλείας, από το νέο μισθολόγιο, αλλά και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις.
Σύμφωνα με το νόμο οι υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, καθώς και οι στρατιωτικοί, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος, ανικανότητας ή κατά μεταβίβαση, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, δικαιούνται ανταποδοτικό μέρος σύνταξης, που προκύπτει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης, και τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης.
Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών, όπως αυτές ισχύουν κατά περίπτωση με βάση τις διατάξεις της ίδιας παραγράφου, που προκύπτει από το ασφαλιστικό έτος 2002 και έως την έναρξη καταβολής της σύνταξης του υπαλλήλου ή λειτουργού του Δημοσίου ή του στρατιωτικού.
Για συντάξεις με έναρξη καταβολής από την 1.1.2021, αν δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης (πραγματικός, πλασματικός, χρόνος προαιρετικής ασφάλισης ή άλλος που λογίζεται ως συντάξιμος), τουλάχιστον δέκα (10) ετών από την 1.1.2002 μέχρι την έναρξη καταβολής της σύνταξης του υπαλλήλου ή λειτουργού του Δημοσίου ή του στρατιωτικού, τότε για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών αναζητείται χρόνος ασφάλισης (πραγματικός, πλασματικός, χρόνος προαιρετικής ή άλλος που λογίζεται ως συντάξιμος) και κατά το πριν την 1.1.2002 χρονικό διάστημα και μέχρι τη συμπλήρωση έως δέκα (10) ετών ασφάλισης.
Ουσιαστικά η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2025 και εφεξής διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Δυσανάλογες οι ασφαλιστικές εισφορές επαγγελματιών και αγροτών
Αρνητικά θα επηρεάσει η εξέλιξη αυτή και τους 1.600.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, καθώς αντιστοίχως θα αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές.
Το βάρος στη διαμόρφωση του επερχόμενου δείκτη που καλείται να «λύσει» η επιτροπή που θα συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας θα αφορά την εξέλιξη των μισθών όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Για φέτος, υπάρχουν ήδη κάποιες επίσημες προβλέψεις από την Τράπεζας της Ελλάδας σύμφωνα με τις οποίες για το σύνολο αμοιβών εξαρτημένης εργασίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,1% και οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,4%
Οι προβλέψεις αυτές είναι υπερδιπλάσιες (αν και σε αυτές περιλαμβάνονται και οι αμοιβές του δημοσίου) σε σχέση με τις προβλέψεις για το φετινό πληθωρισμό. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών, ο πληθωρισμός φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,6%. Άρα, με βάση το τρέχον έτος, πληθωρισμός και μέσες αυξήσεις θα κινηθούν στο 8%. Και εφόσον ο νόμος αναφέρει το μέσον, μιλάμε για αυξήσεις γύρω στο 4%.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης