Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σημαντική εξέλιξη - Απλοποιείται η διαγραφή επαγγελματιών και αγροτών στον ΕΦΚΑ – Τι θα ισχύσει

Σημαντική εξέλιξη - Απλοποιείται η διαγραφή επαγγελματιών και αγροτών στον ΕΦΚΑ – Τι θα ισχύσει
Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί σχετική αίτηση εντός της τασσόμενης προθεσμίας, ο φορέας προβαίνει σε αυτεπάγγελτη λήξη ασφάλισης
Στην απλοποίηση των διαδικασιών διαγραφής των μη μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών στον ΕΦΚΑ, εφόσον παύουν την δραστηριότητά τους, προχωρά ο Ασφαλιστικός φορέας, προκειμένου να αποφεύγονται χρεώσεις εισφορών ως μη εισπρακτέες.
Κατά το παρελθόν είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο, χιλιάδες ασφαλισμένοι να διακόπτουν φορολογικά τις εργασίες τους, χωρίς να ενημερώνουν τον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να τους καταλογίζονται τόσο οι εισφορές, όσο και τα πρόστιμα, τα οποία κάποια στιγμή γίνονται απαιτητά.
Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η ασφάλιση των Μη Μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών λήγει υποχρεωτικά την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής όλων των ασφαλιστέων δραστηριοτήτων στη Φορολογική Διοίκηση.
Η αίτηση λήξης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της υφιστάμενης ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Λήξη ασφάλισης Μη Μισθωτών» ή με φυσική παρουσία στον e-ΕΦΚΑ μέχρι την 10η ημέρα του επόμενου μήνα από την διακοπή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση.
Σε περίπτωση που ο Μη Μισθωτός ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ, δεν υποβάλλει αίτηση για λήξη της ασφάλισης ή την υποβάλλει εκπρόθεσμα, το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο του e- ΕΦΚΑ, προβαίνει σε αυτεπάγγελτη λήξη ασφάλισης σε όλους τους τ. Φορείς, Τομείς, Κλάδους και Λογαριασμούς του e-ΕΦΚΑ, στους οποίους είχε υπαχθεί ο ασφαλισμένος σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Έτσι, σε περίπτωση που δεν υποβληθεί σχετική αίτηση εντός της τασσόμενης προθεσμίας, ο φορέας προβαίνει σε αυτεπάγγελτη λήξη ασφάλισης σε περιπτώσεις που η υποχρέωση ασφάλισης συνδέεται με έναρξη εργασιών ατομικής δραστηριότητας.
Ειδικότερα, ο φορέας αντλεί αυτόματα στοιχεία διακοπής εργασιών από την ΑΑΔΕ σε μηνιαία ροή και εφόσον ο ασφαλισμένος εξακολουθεί να εμφανίζεται ενεργός στο Πληροφοριακό Σύστημα των Μη Μισθωτών, πραγματοποιείται αυτεπάγγελτα λήξη της υποχρεωτικής ασφάλισης μετά την 10η ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα διακοπής εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση.
Ως ημερομηνία λήξης της ασφάλισης λαμβάνεται η τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής εργασιών.
Ακολουθεί αυτόματη ενημέρωση της ατομικής μερίδας του Μη Μισθωτού ασφαλισμένου με τη λήξη ασφάλισης και διακόπτεται η εισφορόδοτηση.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης