Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η όρεξη των αντασφαλιστών για αυξήσεις δεν έκλεισε και το κοστούμι από τις ασφαλιστικές ράβεται για τους καταναλωτές

Η όρεξη των αντασφαλιστών για αυξήσεις δεν έκλεισε και το κοστούμι από τις ασφαλιστικές ράβεται για τους καταναλωτές
Τι ζητούν οι ασφαλιστές, τι δίνουν οι αντασφαλιστές
Στην πρώτη γραμμή της (αντ)ασφαλιστικής αγοράς επανέρχεται και φέτος τον Σεπτέμβριο εν όψει του 66ου Rendez Vous στο Μόντε Κάρλο το ζήτημα των τιμών των αντασφαλίστρων που εν πολλοίς και ανάλογα με τις συμφωνίες  που θα κλειστούν, μεταξύ αντασφαλιστών και ασφαλιστών καθορίζει και τις τιμολογιακές πολιτικές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για το έτος που μας έρχεται. Πάντως θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες οι ασφαλιστικές ότι ο χρόνος δεν θα γυρίσει με το μέρος τους, οι αντασφαλιστές θέλουν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους. 
Οι μεγάλες αυξήσεις τιμών που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια γονάτισε τις ασφαλιστικές οδηγώντας τους στην διακράτηση υψηλότερου ρίσκου, γεγονός που απαιτεί υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα για τις ασφαλιστικές.  Για το 2025, αν και κάποιες τιμές για τις επιχειρήσεις περιουσίας και ατυχημάτων έπιασαν ταβάνι, οι διαπραγματεύσεις των τιμών, μεταξύ ασφαλιστικών επιχειρήσεων και αντασφαλιστικών δεν θα είναι σε καμία των περιπτώσεων τόσο εύκολες όσο στο απώτερο παρελθόν. Αντίθετα, σύμφωνα με το πρώτο ρεπορτάζ του ΒΝ οι συνθήκες φέρεται να είναι ευνοϊκές για τους αντασφαλιστές καθώς θα παίξουν σε ένα γήπεδο που έχει άφθονη ζήτηση για αντασφάλιση του ρίσκου.

Τι ζητούν οι ασφαλιστές, τι δίνουν οι αντασφαλιστές

Συγκεκριμένα πηγές του ΒΝ αναφέρουν ότι η ζήτηση για αντασφάλειες, ( κάτι που θα ζητηθεί και στο καθιερωμένο Rendez Vous του Μόντε Κάρλο), παραμένει να σε υψηλά επίπεδα, μία και οι ασφαλιστικές αποζητούν να αποδεσμεύσουν κεφάλαια και να ασφαλίσουν τους πελάτες τους  με καλύτερα όρια. Ωστόσο, αν και η ζήτηση θα είναι υψηλή, οι αντασφαλιστές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, προσπαθώντας να διατηρήσουν την κερδοφορία τους ισχυρή, αλλά και τις θετικές αξιολογήσεις των οίκων Fitch, Moody’s, Standrard&Poor, AM Best δεν θα χαλαρώσουν τα λουριά στο underwriting (τομέας αναδοχής κινδύνων). Μάλιστα τονίζουν ότι το ευνοϊκό περιβάλλον για αυτούς θα συνεχιστεί για όλο το 2025.  
«Ο νευραλγικός τομέας του underwriting, παρά την ισχυρή ζήτηση για μεταφορά υψηλότερου ρίσκου, μεταξύ άλλων και εξ’ αιτίας του πληθωρισμού θα παραμείνει πολύ σφιχτός για να προστατεύσει τα κέρδη που σημείωσαν οι αντασφαλιστές μέσα στο 2024», ο ίδιος τονίζει.

Ψάχνουν να ανεβάσουν τα περιθώρια κέρδους

Προβλέποντας, τους τομείς που θα συζητηθούν περισσότερο, κάνει λόγο για τις Επαγγελματικές Ευθύνες Διευθυντών και Ανωτάτων Στελεχών, καθώς και για τους Cyber κινδύνους. Και οι δύο αυτοί τομείς επηρεάζονται από την οικονομική ανάπτυξη και τις εξελίξεις της τεχνολογίας ενώ «θα πρέπει να ξαναγραφτούν οι όροι και οι διατυπώσεις των συμβολαίων». Πιθανά συμπληρώνει τα κέρδη των αντασφαλιστών να μην είναι τα προσδοκώμενα, ανοίγοντας «την όρεξη για αύξηση των περιθωρίων κερδοφορίας».
Εξηγεί, πώς τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα είναι απρόσιτες για όλους, ούτε και όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς θα έχουν να αντιμετωπίσουν αυξήσεις.
Ενδιαφέρον τέλος αποτελεί το πώς θα εξελιχθούν τα τιμολόγια των φυσικών καταστροφών με το δεδομένο ότι οι φυσικές καταστροφές δεν ήταν οι αναμενόμενες.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης