Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αύριο (7/9) ανοίγει τις πύλες του το «Les Rendez-Vous de Septembre (RVS) 2024».

Αύριο (7/9) ανοίγει τις πύλες του το «Les Rendez-Vous de Septembre (RVS) 2024».
Οι αποφάσεις και οι συμφωνίες των αντασφαλιστών επηρεάζουν όλη την οικονομία στον κόσμο
Αύριο 7 Σεπτεμβρίου 2024 ανοίγει τις πύλες του το «Les Rendez-Vous de Septembre (RVS) 2024».
Από το 1957 το Rendez-Vous de Septembre (RVS) είναι το μεγαλύτερο γεγονός στον κόσμο στον κλάδο της ασφάλισης και αντασφάλισης εν όψει της ανανέωσης των αντασφαλιστικών συμβάσεων τη 1η κάθε έτους.
Η 66η συνάντηση του RVS φέτος πραγματοποιείται μεταξύ 7 με 10 Σεπτεμβρίου 2024.
Οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης συμπεριλαμβανομένου της AM Best, μεγάλες συμβουλευτικές, μεσίτες αντασφαλίσεων από όλον τον κόσμο, νομικοί και άλλοι κλάδοι της οικονομίας μετακομίζουν για τέσσερις ημέρες στο Μόντε Κάρλο.

Οι αντασφαλιστές κινούν τα νήματα της οικονομίας

Στο ξενοδοχείο Hermitage και σε άλλα σημεία της πόλης θα συζητηθούν θέματα που αφορούν όλη την υφήλιο και την οικονομία, όπως είναι οι εξελίξεις πάνω στο θέμα των φυσικών καταστροφών, η μεταβλητότητα των κεφαλαιαγορών, οι τιμολογήσεις, το capacity και τα περιθώρια και όρια στα είδη των αντασφαλιστικών συμβάσεων, η άνοδος και πτώση των επιτοκίων, ο πληθωρισμός, αν χαλαρώσει το underwriting κινδύνων, underwriting με την χρήση τεχνολογίας, οι τάσεις στην αντασφάλιση, οι εναλλακτικές αντασφαλίσεις – εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια, ILS, CAT BOND, παράγοντες που επιδρούν στην αξιολόγηση των προοπτικών των αντασφαλιστών, πόσο ρίσκο έναντι περιουσίας και φυσικών καταστροφών είναι έτοιμοι να αναλάβουν οι αντασφαλιστές, -θέμα που έθιξε χτες το ΒΝ και που θα συζητηθεί με την Fitch, θέματα εξαγορών και συγχωνεύσεων , καθώς και θέματα οργανικής ανάπτυξης.

ΑΟΝ σταδιακή χαλάρωση και πτώση τιμών λόγω των εναλλακτικών κεφαλαίων

Στο μεταξύ, ανάλυση της AON, της δεύτερης μεγαλύτερης μεσιτικής (αντ)ασφαλίσεων στον κόσμο βλέπει ότι στο 2024 υπάρχουν σταδιακές τιμολογιακές μειώσεις στα αντασφάλιστρα εν μέρει λόγω της αύξησης εισόδου των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων στην αγορά, ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συνδυασμό με μειώσεις τιμών από ορισμένους αντασφαλιστές.
Στην ανάλυση της, η ΑΟΝ προβλέπει ότι μέσα στο 2025 θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των αντασφαλιστών ενώ θα αυξηθεί το capacity και η ευελιξία στο underwriting.

Σε επίπεδα ρεκόρ τα κεφάλαια των αντασφαλιστών

H AON αποκαλύπτει ότι τα κεφάλαια των αντασφαλιστών βρίσκονται σε σημεία ρεκόρ στα 695 δισεκατομμύρια δολάρια στις 30 Ιουνίου 2024, που σημαίνει αύξηση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με το τέλος του έτους 2023.
Σύμφωνα με την μεσιτική ή αύξηση αυτή προήλθε από τα κέρδη τα οποία δεν διανεμήθηκαν, τις νέες εισροές κεφαλαίων CAT BON (ομόλογα καταστροφών) και τις αυξημένες αξίες του ενεργητικού.
Σύμφωνα με την ΑΟΝ οι αντασφαλιστές πλήρωσαν περίπου 58 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο ήμισυ του έτους, αυξημένο σε σχέση με το μέσο όρο δεκαετίας εξαμήνου που είναι στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά ταύτα οι αποδόσεις των ίδιων κεφαλαίων σε μέσο όρο έφτασαν στο 17.6% για την ίδια χρονική περίοδο.

Gallagher Re αυξημένα έσοδα λόγω τιμολογιακών αυξήσεων

Ομοίως χτες η Gallagher Re δημοσίευσε μελέτη στην οποία αναφέρει ότι συνολικά κεφάλαια των αντασφαλιστών αυξήθηκαν κατά 5,4% το 2024 σε σχέση με το 2023 στα 766 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι αποδόσεις των ίδιων κεφαλαίων στο 19,6% το πρώτο εξάμηνο του 2024 από 19,2% το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ στο 15,5% το για τους αντασφαλιστές που γνωστοποιούν τις για ζημιές από φυσικές καταστροφές και τα αποθεματικά της προηγούμενη οικονομικής χρήση, ξεπερνώντας το κόστος κεφαλαίου.
Τα έσοδα των αντασφαλιστών ήταν αυξημένα κατά 9% κυρίως λόγω των τιμολογιακών αυξήσεων, των μειωμένων απωλειών και των εσόδων από επενδύσεις.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης