Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Clyde & Co - Φρένο σε εταιρικούς μετασχηματισμούς και διασυνοριακές συγχωνεύσεις - Τα κίνητρα δεν λειτουργούν

Clyde & Co -  Φρένο σε εταιρικούς μετασχηματισμούς και διασυνοριακές συγχωνεύσεις - Τα κίνητρα δεν λειτουργούν
Απαιτήσεις πωλητών, κόστος ενσωμάτωσης τεχνολογίας και επιτόκια αναστέλλουν τις αποφάσεις των επενδυτών
Φρένο πάτησαν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οι διαδικασίες Εξαγορών & Συγχωνεύσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων –(103 των αριθμώ το α’ εξάμηνο του 2024 από 171, -40%)-, παρά τους ευνοϊκούς όρους της Κοινοτικής Οδηγίας που παρέχει φορολογικά κίνητρα για εταιρικούς μετασχηματισμούς και διασυνοριακές συγχωνεύσεις με στόχο τη δημιουργία μεγάλων σχημάτων.
«Στην Ελλάδα, η πλήρης ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο θα δώσει κίνητρα στον κλάδο για νέες εξαγορές μικρών ασφαλιστικών από μεγάλα σχήματα», σύμφωνα με καταθέσεις εκτιμήσεων ανωτάτων στελεχών ασφαλιστικής αγοράς σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, με τα οφέλη, ωστόσο μίας τέτοιας συναλλαγής κυρίως να τα καρπώνονται οι συμμετέχοντες στην ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι μέτοχοι, παρά η κοινωνία.

Στο ναδίρ δεκαπενταετίας

Στο ναδίρ των 15 τελευταίων ετών πρώτων εξαμήνων στον κόσμο διολίσθησαν οι δραστηριότητες Εξαγορών και Συγχωνεύσεων και διασυνοριακών συγχωνεύσεων, μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2024, με μόλις 103 συμφωνίες να έχουν ολοκληρωθεί, έναντι 171 το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, καταγράφοντας κατακόρυφη πτώση 40%, σύμφωνα με την Clyde & Co.
Πρόκειται για μία τάση η οποία ξεκίνησε το περασμένο έτος και οφείλεται στο φαινόμενο του πληθωρισμού, στα επιτόκια και την μεγάλη αύξηση τους κόστους που απαιτείται για να γίνουν αυτές οι συναλλαγές.
Το τελευταίο προηγούμενο ρεκόρ αριθμούσε 162 συναλλαγές το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Παρά το κλείσιμο έξι συμφωνιών δισεκατομμυρίων δολαρίων – τρεις εξ αυτών στις ΗΠΑ, δύο στην Ασία και μία συμφωνία στην Ευρώπη – οι συνολικοί αριθμοί συναλλαγών μειώθηκαν απότομα, με τις διασυνοριακές συναλλαγές να επικεντρώνονται κυρίως στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Τρεις βασικοί λόγοι

Ένας βασικός λόγος που φρέναραν οι συναλλαγές για τις Εξαγορές και τις Συγχωνεύσεις είναι ότι οι επενδυτές προτίμησαν να κρατήσουν τα χρήματα τους το α’ εξάμηνο του 2024, καθώς στόχευσαν στις υψηλότερες αποδόσεις εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων.
Εφάμιλλης σημασίας λόγοι για την επιβράδυνση του ρυθμού των συναλλαγών είναι το υψηλό αντίτιμο που ζητάνε οι πωλητές και το κόστος ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας.
Η τεχνολογία που απαιτείται για την ενοποίηση διαδικασιών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την έναρξη ή και την ολοκλήρωση των συναλλαγών Εξαγορών και Συγχωνεύσεων, σύμφωνα την Clyde & Co.
Ωστόσο, η εταιρεία υποθέτει ότι τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω.

Πιθανές εξαγορές μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, παρουσία επιχειρήσεων σε 8 – 10 χώρες

«Πιθανότητα να υπάρξουν εξαγορές και συγχωνεύσεις μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη με επιχειρήσεις που θα αποκτήσουν παρουσία σε 8 ακόμα και 10 χώρες», τονίζει η Clyde & Co, «αν και ο συνολικός αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων μπορεί να μην αυξηθεί σημαντικά», προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών θα αποτελέσει τροχοπέδη για την πυροδότηση ή όχι νέων συναλλαγών.
Σε περιφερειακό επίπεδο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μικρή δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών μέχρι στιγμής το 2024, αν και υπάρχουν συζητήσεις ότι ενδέχεται να αυξηθούν οι μεγαλύτερες συμφωνίες.
Οι εισηγμένες ασφαλιστικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικοί στόχοι λόγω των σταθερών αποδόσεων και χαμηλότερων αποτιμήσεων.

Στα 3,6 δισ. η μεγαλύτερη εξαγορά στις ΗΠΑ, Μέση Ανατολή, Ειρηνικός, Νότια Αφρική, Νότια Αμερική

Με 40 συναλλαγές να έχουν ολοκληρωθεί, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ηγήθηκαν παγκοσμίως στη δραστηριότητα των συγχωνεύσεων και εξαγορών για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η εξαγορά 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Brookfield Reinsurance της American Equity Investment Life ήταν η μεγαλύτερη συμφωνία παγκοσμίως.
Στις ΗΠΑ επίσης υπήρξαν πολυάριθμες πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παρόλα αυτά, η συνολική δραστηριότητα ήταν χαμηλότερη των προηγούμενων ετών.
Οι συναλλαγές συνεχίστηκαν και την Μέση Ανατολή με πέντε συναλλαγές να έχουν ολοκληρωθεί.
Οι τοπικές ασφαλιστικές παίρνουν θέσεις, ενισχύοντας την εμβέλεια τους, ενώ κάποιες ξένες ασφαλιστικές πάνε να εδραιώσουν τις θέσεις τους στο Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι.
Αν και η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχει μειωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, οι ρυθμοί επιβράδυνσης δεν ήταν τόσο ανησυχητικοί όσο στις ΗΠΑ.
Οι μεγάλες ιαπωνικές ασφαλιστικές συνεχίζουν να επεκτείνονται σε περιφερειακό επίπεδο, με αρκετές μεγάλες διασυνοριακές συμφωνίες να αντισταθμίζουν την παγκόσμια πτωτική τάση.
Η αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών της Νότιας Αφρικής ήταν ιδιαίτερα υποτονική, κυρίως λόγω του υψηλού πληθωρισμού, των αυξανόμενων επιτοκίων και της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης.
Η ενοποίηση παραμένει ένα σημαντικό θέμα στη Νότια Αμερική, με την εξαγορά της Liberty Seguros από την HDI στη Χιλή, την Κολομβία και τον Ισημερινό το 2024.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης