Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αυξήσεις μισθών και τόκοι σώζουν τα πλεονάσματα στα ασφαλιστικά ταμεία

Αυξήσεις μισθών και τόκοι σώζουν τα πλεονάσματα στα ασφαλιστικά ταμεία
Τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 51,1 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Με πλεόνασμα 1,11 δισ. ευρώ αλλά και μείωση κατά 113 εκατ. προβλέπονται οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων, το οποίο θα προέλθει από την αύξηση των μισθών, αλλά και αύξηση κατά 207 εκατ. από τόκους.
Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΥΠΑ, κ.α, όπως καταγράφεται στον προϋπολογισμό, θα παρουσιάσει βελτίωση κατά 89 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού και αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 1.242 εκατ. ευρώ.
Τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 51,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.469 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, αντικατοπτρίζοντας κυρίως την εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 892 εκατ. ευρώ, σε συνάρτηση της αύξησης των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι τα έσοδα από την απόδοση περιουσίας θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 207 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων αποδόσεων (έσοδα από τόκους) του Κοινού Κεφαλαίου που τηρείται στην ΤτΕ.
Αντίστοιχα, οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 1.380 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού και θα ανέλθουν σε 49.871 εκατ. ευρώ. Η ανωτέρω μεταβολή οφείλεται κυρίως:

- στην αύξηση των κοινωνικών παροχών κατά 1.146 εκατ. ευρώ
- στην αυξημένη κατά 634 εκατ. ευρώ δαπάνη για καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων, ως αποτέλεσμα του αυξημένου, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, αριθμού των νέων συνταξιούχων και της επιτάχυνσης του ρυθμού εκκαθάρισης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης
- στη συνεπακόλουθη αυξημένη δαπάνη για καταβολή εφάπαξ παροχών με σκοπό τη μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων και
- στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ καθώς και σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά κατά τον Δεκέμβριο 2024,

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης