Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η μάχη των αντασφαλιστικών τιμολογίων που θα κρίνει στις τιμές των ασφαλειών το 2025

Η μάχη των αντασφαλιστικών τιμολογίων που θα κρίνει στις τιμές των ασφαλειών το 2025

Ρυθμιστές των μειώσεων τα εναλλακτικά επενδυτικά αντασφαλιστικά κεφάλαια, ILS Cat Bonds και οι νέες εκδόσεις

Σχετικά Άρθρα
Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα είναι οι αντασφαλιστές.
Οι μεν υπεραμύνονται των μειώσεων στις τιμές των αντασφαλίστρων στις αρχές του 2025, οι δε στηρίζουν την άποψη ότι δεν έφτασε ακόμα ο καιρός που οι τιμές των αντασφαλίστρων θα πέσουν.
Αρκεί βέβαια ένα μεγάλος αντασφαλιστής να σημάνει το καμπανάκι των μειώσεων και οι υπόλοιπο ανταγωνιστές να ακολουθήσουν.
Οι μειώσεις στα αντασφάλιστρα εξαρτώνται από τρεις βασικές παραμέτρους:
Την κερδοφορία των αντασφαλιστών, την επάρκεια των αποθεματικών τους κεφαλαίων και το επίπεδο προσφοράς επενδυτικών εναλλακτικών αντασφαλιστικών κεφαλαίων.
Από τα τιμολόγια που θα δώσουν αρχές του 2025 οι αντασφαλιστές προς τους ασφαλιστές και μεσίτες αντασφαλίσεων εξαρτώνται και οι τιμές των ασφαλιστικών προγραμμάτων εν πολλοίς στην περιουσία και τις φυσικές καταστροφές.
Το 2023 και 2024 υπενθυμίζεται πως οι ασφαλιστικές για να αποφύγουν τις υψηλές χρεώσεις των αντασφαλιστών διακράτησαν στα χαρτοφυλάκια τους υψηλά ποσοστά κινδύνων, έχοντας ταυτόχρονα και την υποχρέωση να αυξήσουν τα αποθεματικά τους κεφάλαια.
Σε κάθε περίπτωση το κόστος των αυξήσεων οι περισσότερες ασφαλιστικές το μεταφέρουν στους ασφαλισμένους.

Η ώρα των μειώσεων;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Munich Re σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τα αντασφαλιστικά τιμολόγια και οι όροι ανάληψης κινδύνων δεν θα χαλαρώσουν.
Εξαρτάται, όπως διαφαίνεται από τις προθέσεις των αντασφαλιστών και τα περιθώρια κέρδους που έχουν.
Ωστόσο, αν ένας μεγάλος αντασφαλιστής ανακοινώσει μειώσεις τιμολογίων, η κατηφόρα των τιμών θα ξεκινήσει και θα είναι δύσκολο να αποτρέψει άλλες αντασφαλιστικές από το κρατήσουν στα ίδια επίπεδα τα τιμολόγια τους ή να τα αυξήσουν.
Το ερώτημα, ωστόσο που παραμένει είναι το πόσα περιθώρια έχουν οι αντασφαλιστές για να μειώσουν τις τιμές όταν βάλλονται από τις κανονιστικές διατάξεις;

Fitch, Moody’s, Am Best, Standard and Poor, JP Morgan

Στο άλλο στρατόπεδο των αντασφαλιστών βρίσκονται κυρίως οι οίκοι αξιολόγησης και οι αναλυτές οι οποίοι σύσσωμοι διατείνονται πως έφτασε η ώρα που οι αντασφαλιστές θα στραφούν σε μειώσεις τιμολογίων εξαιρουμένων ορισμένων γραμμών παραγωγής όπως είναι οι κατοικίες και η περιουσία σε περιοχές που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τους τυφώνες και τις καταιγίδες στις ΗΠΑ.
Fitch, Moody’s, Am Best, Standard and Poor, JP Morgan στις αναλύσεις τους υποστηρίζουν πως οι αντασφαλιστές πέτυχαν ιστορική κερδοφορία και υψηλές αποδόσεις και αυτό θα οδηγήσει στην σταθεροποίηση της αγοράς το 2025 με τις τιμές των αντασφαλίστρων να υποχωρούν καθώς τα περιθώρια κερδοφορίας των αντασφαλιστών έχουν χτυπήσει ταβάνι. Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες και τους όρους ανάληψης κινδύνων οι οίκοι αξιολόγησης και λοιποί αναλυτές συμφωνούν με ελάχιστες αποκλίσεις ότι οι όροι και οι συνθήκες θα πρέπει να χαλαρώσουν.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των μειώσεων που θα γίνει για πρώτη φορά μετά από το 2017, εκτιμούν ότι θα είναι μονοψήφιες και μικρής κλίμακας για τους κινδύνους περιουσίας και φυσικών καταστροφών.
Τονίζουν την αύξηση των τιμών των μετοχών των αντασφαλιστών από το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά μέσο όσο 65% τα τελευταία χρόνια.

Ρυθμιστές στις αυξήσεις ή τις μειώσεις τα Cat Bonds και ILS

Κατά τις ανανεώσει των αντασφαλιστικών συμβάσεων τη 1η Ιανουαρίου 2025 σημαντικό ρόλο στις μειώσει θα παίξει και η προσφορά εναλλακτικών επενδυτικών αντασφαλιστικών κεφαλαίων, Cat Bond και ILS που σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκδόσεις και εισροές θα είναι υψηλές.

Εκτιμήσεις

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Fitch Ratings για τις τιμές των αντασφαλίστρων, πάνω από το 50% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι παγκόσμιοι αντασφαλιστές θα αυξήσουν τις τιμές τους κατά 5% και παραπάνω, το 22% εκτιμά ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, το 12% εκτιμά ότι οι τιμές θα μειωθούν κατά λιγότερο από λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο από 5%.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης