Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η μεγάλη «έκρηξη» στις ασφαλίσεις ζωής και υγείας - Αυξημένα τα συμβόλαια ακόμη και 40%

Η μεγάλη «έκρηξη» στις ασφαλίσεις ζωής και υγείας - Αυξημένα τα συμβόλαια ακόμη και 40%
Η στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση υγείας εκδηλώθηκε τα χρόνια της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα
Η χαοτική κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας «σπρώχνει» χιλιάδες πολίτες στις ασφαλιστικές εταιρίες, που εμφανίζουν τεράστια άνοδο στα συμβόλαια ζωής και υγείας μέσα στο 1ο εξάμηνο του έτους με αύξηση της παραγωγής κατά 34,1% και σε υγεία, ατυχήματα και ασθένειες κατά 19,8%, ενώ ταυτόχρονα αυξημένα από 10% ως 40% έρχονται σε ασφαλισμένους με αντίστοιχα συμβόλαια παλαιοτέρων ετών.
Συνολικά ο ασφαλιστικός κλάδος μόνο για ζωή, εισέπραξε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα πλήρωσε σε αποζημιώσεις που δόθηκαν στο 6μηνο πάνω από 1,2 δισ. ευρώ για ατυχήματα, θανάτους, εφάπαξ και συντάξεις κλπ.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τις ασφαλίσεις ζωής, προκύπτει ότι από το σύνολο των νέων εργασιών, οι εφάπαξ καταβολές το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν στα 406,4 εκατ. € στο σύνολο (εκ των οποίων 386,1 εκατ. € στις ατομικές ασφαλίσεις και 20,3 εκατ. € στις ομαδικές).
Από το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων του πρώτου εξαμήνου του 2024 ποσό 537,1 εκατ. € αντιστοιχεί στις νέες εργασίες του κλάδου (εκ των οποίων 496,6 εκατ. € στις ατομικές ασφαλίσεις και 40,5 εκατ. € στις ομαδικές ασφαλίσεις).
Η στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση υγείας εκδηλώθηκε με ένταση τα χρόνια της πανδημίας, αλλά μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, εξαιτίας της αδυναμίας που εμφανίζει το ΕΣΥ, στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ταυτόχρονα η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων είναι υψηλότερη κατά 8,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η παραγωγή στον κλάδο υγείας διαμορφώθηκε στο +10,3%, όπου όμως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έχει παρατηρηθεί φέτος αύξηση τιμολογίων κατά 14%. Όπως υποστηρίζεται, φέτος είναι η πρώτη χρονιά όπου τα νοικοκυριά αντιδρούν τόσο έντονα στα ετησίως αυξανόμενα τιμολόγια των εταιρειών, με ορισμένα εξ αυτών να διακόπτουν την ασφάλισή τους και κάποια άλλα να κατευθύνονται προς συμβόλαια χαμηλότερου τιμήματος και λιγότερων καλύψεων.
Το ποσοστό της ασφαλιστικής κάλυψης των κατοικιών της χώρας διαμορφώθηκε στα τέλη τού φετινού Μαρτίου σε 18,3% (έναντι 18,2% στην έρευνα των συμβολαίων σε ισχύ την 31η Δεκεμβρίου 2023), ενώ δεν αυξήθηκε ουσιαστικά το πλήθος των ασφαλισμένων κτιρίων κατοικιών, αλλά διευρύνθηκε κατά 6,3% το ποσοστό αυτών που εμπίπτουν στις καλύψεις για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ.
Η παραγωγή των ομαδικών προϊόντων συνταξιοδοτικής ασφάλισης υποχώρησε κατά 16,7%. Η εξέλιξη αυτή πιθανολογείται πως είναι αποτέλεσμα του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο ισχύει από την αρχή της χρονιάς και -μεταξύ άλλων- επέβαλε αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Ο κλάδος ζωής «έτρεξε» με +41,6%, με την παραγωγή προϊόντων που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις να καταγράφει άνοδο. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν -μεταξύ άλλων- τα πολύ χαμηλά καταθετικά επιτόκια των τραπεζών (στρέφουν μέρος των αποταμιευτών σε εναλλακτικές επιλογές) και οι φετινές θετικές αποδόσεις των αγορών σε μετοχές και ομόλογα.

Καταγραφή_357.JPG

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης