Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Φ. Κάσσος (KPMG): Διψήφια άνοδος στην ασφαλιστική παραγωγή το 2024

Φ. Κάσσος (KPMG):  Διψήφια άνοδος στην ασφαλιστική παραγωγή το 2024
Ζημιογόνες οι υποχρεωτικές καλύψεις αυτοκινήτου
Σχετικά Άρθρα
Με διψήφια άνοδο θα κλείσει η ασφαλιστική παραγωγή το 2024, ωστόσο η μεταβολή του ΑΕΠ θα παραμείνει κοντά στο 2,3% με 2,5%, ίσως και ελάχιστα πιο πάνω, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Φίλιππος Κάσσος, Γενικός Διευθυντής Ελεγκτικό Τμήμα, Ασφαλιστικές Υπηρεσίες KPMG στην Ελλάδα στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού με την ιδιωτική ασφάλιση.
Την αγορά στους κλάδους οδηγούν μεταξύ άλλων τα προϊόντα συνδεόμενα με επενδύσεις, ενώ για την άνοδο στους γενικούς κλάδους οι κλάδοι πυρός και περιουσίας καθώς και η πληθωριστική αύξηση στο αυτοκίνητο.
Το 2023 τα Ίδια Κεφάλαια εμφανίζονται ελαφρώς βελτιωμένα σε σχέση με το 2022 στο ύψος περίπου των 3.6 δισ. (Solvency II) λόγω κυρίως της ανόδου τρέχουσας αξίας των επενδύσεων και των θετικών αποτελεσμάτων Ζωής, τα οποία ωστόσο αντισταθμίστηκαν με τα αρνητικά αποτελέσματα στις Γενικές Ασφαλίσεις, λόγω των καταστροφικών γεγονότων του καλοκαιριού 2023.
Η συνολική Κερδοφορία μειώθηκε το 2023 στα 13 εκ. από 22 εκ. το 2022 κατά μέσο όρο. Στις Γενικές Ασφαλίσεις υπήρχε σημαντική πίεση στην κερδοφορία λόγω των ακραίων φυσικών καταστροφών με τις έντονες πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023 και τη πλημμύρα Daniel το Σεπτέμβριο.
Οι Δείκτες Ζημιών για το 2023 έχουν αυξηθεί κατακόρυφα όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί τα προηγούμενα έτη που οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό που επηρεάζει άμεσα το μέσο κόστος ζημιών.
Από την στατιστική επετηρίδα ασφάλισης αυτοκινήτων της ΕΑΕΕ το μέσο κόστος των υλικών ζημιών έχει αυξηθεί κατά περίπου 5%, σύμφωνα με την μελέτη της KPMG, το Loss Ratio στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου να έχει εκτιναχθεί στο 65% και σχεδόν 10 μονάδες άνοδο σε σχέση με το 2022 (57%).
Λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των εξόδων πρόσκτησης και του διαχειριστικού κόστους σε επίπεδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτων η υποχρεωτική αυτή κάλυψη είναι πλέον ζημιογόνα με τις λοιπές καλύψεις να βοηθούν εν μέρει στα συνολικά αποτελέσματα του κλάδου αυτοκινήτου.

Εκτιμώμενη κερδοφορία – υψηλή για τα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια υγεία

Το συνολικό ποσό του Συμβατικού Περιθωρίου Κέρδους (CSM) που έχει αναγνωριστεί και αφορά κυρίως τους κλάδους Ζωής και Υγείας ανέρχεται πλέον σε 1,3 δισ. (από 1.1 δισ. το 2022). Το ποσό αυτό αναφέρεται στην εκτιμώμενη κερδοφορία των σχετικών εν ισχύ χαρτοφυλακίων και αποτελεί μια σημαντική πληροφορία που δεν υπήρχε πριν την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 17.
Για τα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια ανέρχεται σε 18% ενώ ο μέσος όρος μαζί με τα χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων ανέρχεται σε 9%.
Η αντίστοιχη κερδοφορία σε επίπεδο Ευρώπης κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Παρατηρήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικό ποσό συμβατικού περιθωρίου κέρδους από μακροχρόνια χαρτοφυλάκια Υγείας που δείχνει ότι οι διοικήσεις των εταιρειών αυτών εκτιμούν ότι τα μελλοντικά ασφάλιστρα (οπότε και οι αυξήσεις τιμολογίων) θα είναι σημαντικά καλύπτοντας τον ιατρικό πληθωρισμό με αποτέλεσμα την κερδοφορία.

Πτώση δείκτη Φερεγγυότητας

Ο Δείκτης Κάλυψης Φερεγγυότητας ΙΙ (SCR) ανήλθε για το 2023 στο 177% μειωμένος σε σχέση με το 2022 (184%) στο σύνολο των επιχειρήσεων ενώ η ελάχιστη κάλυψη (MCR) ανήλθε σε 470%.
Τα ποσοστά αυτά συνάδουν με το μέσο ευρωπαϊκό SCR ratio, το οποίο ξεπερνά το 150% ενώ το MCR παραμένει συνεχώς πάνω από το 300%.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης