Από την «αγνή» μπασκετική άσφαλτο της Αιδηψού, στα «άγρια» ανοιχτά γήπεδα των Σεπολίων, με μόνιμη συντροφιά των απείθαρχη φύση που σε γαλουχεί σε αυτές τις συνθήκες. Έτσι μεγάλωσε και έτσι διαμορφώθηκε ο Νίκος Παππάς, που πέραν του αγωνιστικού, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει απασχολήσει με αντιπαραθέσεις με τους εκάστοτε προπονητές του.
Τα πρώτα του βήματα με τον Πανελλήνιο και οι επιτυχίες του με τα μικρά τμήματα της Εθνικής ομάδας θα τον οδηγήσουν στην Ισπανία, για χάρη της Μπιλμπάο. Κάπου εκεί, στα 18 του χρόνια, ξεκινάει και ο «γολγοθάς» της συνύπαρξης με έναν προπονητή σε άκρως επαγγελματικό επίπεδο. Η πρόσληψη του Φώτη Κατσικάρη θα βγάλει από το «συρτάρι» του Παππά θεωρίες συνωμοσίας και αδικιών, χωρίς καν να έχει ανταλλάξει μία χειραψία με τον Έλληνα τεχνικό.
Ο καιρός πέρασε και ο 23χρονος-πλέον- γκαρντ, μετά την εξαιρετική χρονιά στον Πανιώνιο, «μετακομίζει» στο ΟΑΚΑ και τον Παναθηναϊκό. Στην πρώτη θητεία με τον Αργύρη Πεδουλάκη, η πολυπόθητη χημεία προπονητή και παίκτη δεν βρέθηκε ποτέ. Αντιθέτως, ο αποχαιρετισμός τους, λόγω απομάκρυνσης Πεδουλάκη, αρκέστηκε σε μία μόνο φράση του παίκτη: «Καλός, αλλά δεν θέλω να συνεργαστώ ξανά μαζί του». Οι «πράσινες» εξελίξεις, όμως, ήθελαν την συνεργασία τους για δύο ακόμη φορές σε διαφορετική περίοδο, με το τοπίο να δείχνει λίγο πιο… φωτεινό!
Η επιστροφή από τον τραυματισμό του 2015, τον επανέφερε στην δράση με «καπετάνιο» τον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Το ξεκίνημα είχε αρκετές προδιαγραφές, ωστόσο οι δύο άντρες ψυχράνθηκαν, με τις φήμες να θέλουν πειθαρχικά παραπτώματα του παίκτη, με τον ίδιο να μένει καθηλωμένος στον πάγκο. Όσο για τον Ιβάνοβιτς; Παρόμοια ιστορία, ωστόσο ο Παππάς παραδέχθηκε τη δίκαιη πλευρά του Κροάτη τεχνικού.
Ακόμη και οι gentlemen Τσάβι Πασκουάλ και Ρικ Πιτίνο, πέρασαν από πολλά…κύματα την σχέση τους με τον διεθνή γκαρντ. Άλλωστε, ο Νίκος Παππάς, στην φυγή του νυν προπονητή της Ζενίτ, δήλωσε πως ίσως να είναι οι παίκτες εκείνοι που έβαλαν τον «Τσάβι» στο… λεωφορείο της Κωσταντινούπολης. Όσο και αν απασχόλησαν, όμως, οι «ταραχές» στους πρασίνους, η μεγαλύτερη ένταση παρουσιάστηκε με το εθνόσημο.
Ο Αντρέα Τρινκέρι το 2013, έθεσε από πολύ νωρίς εκτός προετοιμασίας τον Παππά λέγοντας, μάλιστα, πως βλέπει στο παρκέ «να μην υπάρχει διάθεση και χαρά» για συνεργασία. Μερικά χρόνια αργότερα, ο κλήρος θα πέσει ξανά στον Κατσικάρη, με τους δυο τους να αναλώνονται σε ένθεν και ένθεν δηλώσεις, χωρίς να διευκρινιστεί ποτέ αν τελικά εκείνος αρνήθηκε να αγωνιστεί με τη Εθνική ή δεν κλήθηκε ποτέ.
Τα λόγια, βέβαια, δεν ήταν η λύση και απέναντι στον Ηλία Ζούρο, στον οποίο «φύλαγε» την απουσία από το Προολυμπιακό τουρνουά του Καράκας το 2012, μετά την πορεία με τον Πανιώνιο. Έτσι, όταν παραλίγο να ενωθούν τα βλέμματά του στο φιλικό του 2017 με τη Γεωργία (με προπονητή τον Έλληνα), ο Παππάς αρνήθηκε να δεχτεί τη χειραψία. Όλα τα παραπάνω προηγήθηκαν για την στιγμή της έκρηξης.
Ένα τρίποντο του Νίκου Παππά στο παιχνίδι με τον Φάρο Λάρισας, θα τον στρέψει προς τον πάγκο του αντιπάλου για το περίφημο «Πάρε τον Χρηστίδη……, πάρε τον Χρηστίδη». Αποδέκτης της ήταν ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, τέως Ομοσπονδιακός και «καθοδηγητής» του Φάρου στην Basket League, με αφορμή τη μη κλήση του στα «παράθυρα» για το Μουντομπάσκετ του 2017 και την αντικατάστασή του από τον νεαρό.
Τον Νοέμβριο του 2020 και με τον 30χρονο αθλητή να μην βρίσκεται σε κάποια ομάδα, θα γραφτεί από ορισμένα ελληνικά Μέσα, πως ο Παππάς – ο οποίος προπονούταν με τον Ιωνικό – θα έρθει σε αντιπαράθεση με τον βοηθό του προπονητή Στέργιου Κουφού, Σωτήρη Νικολαΐδη. Ο Έλληνας τεχνικός ζητά την απομάκρυνση του παίκτη από την ομάδα, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και οι δύο πλευρές λήγουν άδοξα την συνεργασία τους.
Τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν και το «μελανό» προφίλ στην ταλαντούχα- αθλητική πτυχή του Νίκου Παππά! Η επικείμενη συνύπαρξη με τον έτερο εκρηκτικό Στέφανο Δέδα στην ΑΕΚ , μετά από τη συμφωνία που αναφέρει η εφημερίδα «Live Sport», σίγουρα αποτελεί στοίχημα και για τους δύο!
Σταυρούλα Μουστακάτου
Σχόλια αναγνωστών