Λέναρτ Φόρσμπεργκ, ο παππούς, θρύλος της Σούντσβαλ. Λάιφ Φόρσμπεργκ, ο πατέρας, θρύλος της Σούντσβαλ. Έμιλ Φόρσμπεργκ, ο υιός, θρύλος της... Σουηδίας. Ο σκόρερ των Σκανδιναβών - στο νικηφόρο παιχνίδι κόντρα στη Σλοβακία - ξέφυγε, καιρό τώρα, από τις ενδοοικογενειακές σκιές.
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς
Όταν ο πατέρας του έπαιζε ποδόσφαιρο στη Σούντσβαλ, ο μικρός Έμιλ (σε τρυφερή ηλικία) συνήθως έπαιρνε έναν υπνάκο στο πλάι του γηπέδου. Ναι, μεγάλωσε μυρίζοντας το χορτάρι στο Idrottspark, στην πόλη των, ούτε, 100 χιλιάδων κατοίκων. Ο «Mini-Foppa» είχε πρότυπο τον παππού του «Foppa», που μεσουρανούσε τη δεκαετία των ‘40s και ‘50s και τον μπαμπά του «Lill-Foppa», ρέκορντμαν συμμετοχών της Σούντσβαλ με 400 ματς και 143 γκολ, θρύλος της ομάδας στα ‘80s και ‘90s.
Το μήλο κάτω από τη μηλιά
Ο Έμιλ έκανε προπόνηση και είχε από πάνω του, τη γιγάντια φανέλα του μπαμπά του, με το νούμερο 10, κρεμασμένη φαρδιά-πλατιά στην οροφή του γηπέδου. Αποσύρθηκε εις ένδειξη τιμής για τα κατορθώματα του Λάιφ. Μικροκαμωμένος (μέχρι τα 15-16 του χρόνια) και μάλλον ανέτοιμος για τις απαιτήσεις του αθλήματος, η έφεση προς το χόκεϊ επί χόρτου, ίσως να μην ήταν και τόσο κακή ιδέα για τον διάδοχο. Πατέρας και παππούς, ωστόσο, επέμειναν να βαδίσει στα χνάρια τους. Δικαιώθηκαν, παρά τις αρχικές δυσκολίες.
«Ήταν διαφορετικό. Προωθήθηκα στην πρώτη ομάδα. Στα 17 μου χρόνια προπονήθηκα και έπαιζα στους μεγάλους της Σούντσβαλ. Πάντα άκουγα ότι βρίσκομαι εδώ λόγω του πατέρα μου, επειδή αυτός ήταν ένας θρύλος του συλλόγου», θυμάται ο Φόρσμπεργκ και συμπληρώνει: «ήθελα να τους διαψεύσω. Δεν ήταν εύκολο, σε νεαρή ηλικία, να ακούς τόσα πράγματα. Ο πατέρας μου με στήριξε με τα εξής λόγια “Έμιλ, πρέπει να δείξεις τι αξίζεις στο γήπεδο και όλοι θα σταματήσουν να μιλάνε”. Αυτό προσπάθησα, αυτό έκανα».
Ταχύτατος, βιρτουόζος, μαγικός. 12 χρόνια καριέρας αργότερα, άπαντες μιλούν για τον πιο πετυχημένο, από την τριάδα στο... σόι, της οικογένειας Φόρσμπεργκ. Επιθετικογενής, επιθετικός, μέσος, απειλητικός, ο χειρισμός της μπάλας, η αίσθηση του γκολ. Όλα τα χρειάζεται η Εθνική Σουηδίας. Όπως και την ηγετική φυσιογνωμία του, εν τη απουσία του Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς.
Το παλμαρέ του δεν είναι μικρό. Είναι ο Σουηδός διεθνής που σκόραρε σε Παγκόσμιο Κύπελλο και Euro, ενώ σε συλλογικό επίπεδο βρήκε δίχτυα σε Champions και Europa League. Επίτευγμα το οποίο τον διατηρεί σε ένα κλειστό κλαμπ συμπατριωτών ποδοσφαιριστών του.
Ήρεμες στιγμές στο Σούντσβαλ
Ντεμπούτο στα 17 του χρόνια στη Σούντσβαλ. Σχεδόν 100 ματς αργότερα, αποχώρησε και όλα πήραν το δρόμο τους. Συνηθίζει να περνάει τις διακοπές του στη γενέτειρά του. Χριστούγεννα ειδικά δεν χάνει ευκαιρία να βλέπει την οικογένεια, να επισκέπτεται φίλους, να νιώθει σαν στο... σπίτι του, αφού άλλωστε αυτό είναι. Οτιδήποτε τον κρατά έστω και στο ελάχιστο μακριά από το ποδόσφαιρο, όσο αυτό είναι δυνατόν.
Δύσκολο εγχείρημα, καθώς η σύζυγός του, Shanga Hussαin ήταν επίσης ποδοσφαιρίστρια και αρκετά πετυχημένη μάλιστα, έως ότου τη σταματήσουν οι τραυματισμοί. «Όταν επιστρέφω στο σπίτι μετά από αγώνα και δεν μου μιλάει, συνήθως σημαίνει ότι τα πήγα χάλια», μιλά για τις συζυγικές... κουβέντες ο ξανθομάλλης άσος.
Στο προηγούμενο Euro αυτό του 2016, ο Φόρσμπεργκ ήταν τόσο αισιόδοξος για την πορεία της Σουηδίας, που όρισε ημερομηνία γάμου έξι ημέρες μετά από τον τελικό (10 Ιουλίου). Ως ουραγοί του ομίλου αποκλείστηκαν οι «trekronas», με τελευταίο ματς στις 22 Ιουνίου!
Η Λειψία το παρών και το μέλλον του
Μάγεψε με τη φανέλα της Μάλμε. Έλαμψε στους ομίλους του Champions League τη σεζόν 2014-15. Στο φινάλε της σεζόν στη Σουηδία αναγνωρίστηκε η αξία του, με τη διάκριση ως ο καλύτερος μέσος της Allsvenskan.
Ήδη τον Ιανουάριο του ’15 κατηφόρισε στην Τσβάιτε Λίγκα της Γερμανίας, για χάρη της Λειψίας. Η σεζόν 2015-16 του απέφερε τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της κατηγορίας. Με 22 ασίστ την περίοδο 2016-17 στην Bundesliga ανέβασε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.
Συμπλήρωσε 6,5 χρόνια στην πανέμορφη πόλη πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Ανανέωσε το Μάιο με τους «ταύρους» και υπέγραψε την επέκταση της συνεργασίας τους μέχρι το 2025. Σε 211 ματς στη Γερμανία, μετρά 47 γκολ και 56 ασίστ.
Όταν «καίει» η μπάλα
Τα πέναλτι είναι σχετικά εύκολη υπόθεση για τον Φόρσμπεργκ. Ο άσος της Λειψίας, παίζοντας φέτος ακόμα και ως ψευτο9άρι υπό τις οδηγίες του Γιούλιαν Νάγκελσμαν, αποτελεί ανέκαθεν ένας εξαιρετικός εκτελεστής από την «άσπρη» βούλα. Η ευκαιρία εμφανίστηκε κόντρα στη Σλοβακία. Δεν δίστασε, δεν κρύφτηκε...
Κρύο αίμα ο Σουηδός. Είναι... φίλος με τις επικίνδυνες καταστάσεις. Σε 21 πέναλτι στην καριέρα του, με συλλόγους και Εθνική Σουηδίας, βρήκε δίχτυα στις 18. Ποσοστό στο 86%. Ο ίδιος έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής της χώρας που σκοράρει σε δύο σερί μεγάλα τουρνουά, μετά από τους Χένρικ Λάρσον, Φρέντι Λιούνγκμπεργκ και Μάρκους Όλμπακ. 60 συμμετοχές, 10 γκολ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
«Έχει πλάκα να παίζεις ποδόσφαιρο»
Κάποια στιγμή θα θελήσει να κλείσει την καριέρα του στη Σούντσβαλ. Κίνητρο υπάρχει μεγάλο και φροντίζει ο ίδιος ο πατέρας του, να ρίχνει... λάδι στη φωτιά. «Όσοι συμπληρώνουν 100 συμμετοχές με τη φανέλα του συλλόγου, παίρνουν ως δώρο ένα μόνιμο εισιτήριο διαρκείας. Εκείνος δεν το έχει στην κατοχή του (98 ματς), σε αντίθεση με εμένα», χαμογελά ο Λάιφ Φόρσμπεργκ.
Πρώτα, όμως, οφείλει να πρακολουθήσει τον Έμιλ, να οδηγεί τη Σουηδία σε ένδοξες στιγμές στο EURO 2020.
Σχόλια αναγνωστών