Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

ΠΕΔΜΕΔΕ: Επιστολή διαμαρτυρίας για την απευθείας ανάθεση τμήματος του Ε- 65

tags :
ΠΕΔΜΕΔΕ: Επιστολή διαμαρτυρίας για την απευθείας ανάθεση τμήματος του Ε- 65

Η ανάθεση είναι αντίθετη με τις εξαγγελίες για διαφάνεια και δίκαιο ανταγωνισμό.
Επιστολή με την οποία διαμαρτύρεται για την απ’ ευθείας ανάθεση της κατασκευής τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου Ε -65 (Λαμία - Ξυνιάδα, προϋπολογισμού 300.000.000 ευρώ) απέστειλε στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη, η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ).
Η επιστολή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή έχει ως συνέπεια την εξαφάνιση του αντικειμένου για τις εταιρείες, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε έναν διαγωνισμό διαγωνισμό, σε μια περίοδο στην οποία δεν δημοπρατούνται έργα, το ΕΣΠΑ έχει ήδη αναλωθεί, και το ΠΔΕ έχει συρρικνωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Επίσης, καλεί τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, να προχωρήσει σε ανοικτό διαγωνισμό για το συγκεκριμένο έργο, όπως έχει πράξει και για τον Αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου.
Η επιστολή, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, κ. Μιχαήλ Δακτυλίδης, επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα ότι σκοπεύετε να αναθέσετε απευθείας σε παραχωρησιούχο την κατασκευή τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου Ε -65, και συγκεκριμένα το τμήμα Λαμίας - Ξυνιάδας, προϋπολογισμού της τάξεως των 300.000.000 ευρώ.
Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η ΠΕΔΜΕΔΕ είχε συμφωνήσει στην χρηματοδότηση μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, για την αποπεράτωση των αυτοκινητοδρόμων, υποστηρίζοντας την συγκεκριμένη θέση της στην Βουλή, γιατί θεωρούσε ότι ήταν προς εθνικό συμφέρον η ολοκλήρωση της κατασκευής τους, στα πλαίσια όμως της κάλυψης της εθνικής συμμετοχής στην χρηματοδότηση των αξόνων.
Η σκοπούμενη αυτή ανάθεση είναι αντίθετη με τις εξαγγελίες σας για διαφάνεια και δίκαιο ανταγωνισμό, με εργαλείο τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες δημόσιων συμβάσεων, που εφαρμόσατε με το νόμο 4412/2016. Είναι πιθανό ότι θα βρεθεί κάποιο νομικό έρεισμα για την απευθείας ανάθεση όλων αυτών των εργασιών στον παραχωρησιούχο, στην ουσία όμως ο εργοληπτικός κόσμος θα γνωρίζει ότι πρόκειται για απευθείας ανάθεση χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία. “Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό”, όπως έχετε ο ίδιος υποστηρίξει στο παρελθόν.
Την στιγμή που οι εκπτώσεις των έργων κυμαίνονται σε ποσοστό άνω του 50%, χωρίς εσείς να έχετε λάβει κανένα μέτρο μέχρι στιγμής για να το θεραπεύσετε , ακυρώνοντας τις κοινές προσπάθειες των Εργοληπτικών Οργανώσεων με στελέχη του Υπουργείου σας, για την αντιμετώπιση των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών (ΑΧΠ), προχωράτε σε χαριστικές αναθέσεις χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία
Καταργείται στην πράξη την, εκ του νόμου, που εσείς νομοθετήσατε, προβλεπόμενη υποχρέωση σας, ως αναθέτουσας αρχής, να προβείτε σε διαγωνισμούς και να αναδειχθούν με διαφάνεια οι πιθανοί ανάδοχοι των έργων που προγραμματίζετε.
Θεωρούμε την απόφαση σας αυτή καταστροφική για το σύνολο του κλάδου, και την καταδικάζουμε απερίφραστα. Σας καλούμε, εκπροσωπώντας όλο τον εργοληπτικό κόσμο να ακυρώσετε την διαφαινόμενη απευθείας ανάθεση και να προβείτε σε νόμιμο ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, όπως εξάλλου έχετε πράξει και για τμήμα Πάτρα – Πύργος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης