Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 11ο RISK MANAGEMENT & COMPLIANCE FORUM

tags :
Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 11ο  RISK MANAGEMENT & COMPLIANCE FORUM
Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 11ο  RISK MANAGEMENT & COMPLIANCE FORUM
To 11ο Risk Management & Compliance Forum που οργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Διαχειριστών κίνδυνων (Professional Risk Managers’ International Association- PRMIA) ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Η εξαιρετική επιτυχία της φετινής διοργάνωσης υποδηλώνει ότι ο θεσμός του Risk Management & Compliance Forum έχει αποκτήσει τον δικό του κοινό , και κατέχει ένα αναγνωρίσιμο στίγμα  στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο.
Στην επιτυχημένη εκδήλωση συνέβαλαν σημαντικά το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών της ΕΕΔΕ, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η  PRMIA, η Οργανωτική Επιτροπή, οι συντονιστές των ενοτήτων, οι εισηγητές των παρουσιάσεων, οι συμμετέχοντες στα panels, οι χορηγοί και φυσικά η παρουσία και ενεργός συμμετοχή των συνέδρων.  
Το 11ο Risk Management & Compliance Forum εστίασε στις παρακάτω θεματικές ενότητες :

· Στρατηγικές διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ)
· Εξέλιξη της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των Τραπεζών
· Κυριότεροι κίνδυνοι / προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
· Νέες εποπτικές τάσεις και προκλήσεις
· Disruptive τεχνολογίες στον χώρο της διαχείρισης κινδύνων και ΜΕΔ

Στο panel της πρώτης ενότητας ανώτατα τραπεζικά στελέχη που ασκούν εποπτεία στον χώρο διαχείρισης  ΜΕΔ είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν τα αίτια δημιουργίας των ΜΕΔ, το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις εποπτικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση μείωσης των προβληματικών δανείων, τους μηχανισμούς που έχουν υιοθετήσει οι Τράπεζες τόσο σε οργανωτικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο για την βέλτιστη διαχείρισή τους καθώς και τις εξελίξεις στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο.
Στην δεύτερη ενότητα που αφορούσε το panel των Chief Risk Officers (CRO) ανταλλάχθηκαν απόψεις και προβληματισμοί σχετικά με τους κινδύνους και προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, τις στρατηγικές και στόχους μείωσης των προβληματικών απαιτήσεων καθώς και τις διατραπεζικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, το νέο εποπτικό πλαίσιο και πως αυτό θα επηρεάσει τις Τράπεζες (νέος ορισμός αθέτησης υποχρέωσης, σχηματισμός προβλέψεων με βάση το calendar effect, MREL).
Επίσης, συζητήθηκαν θέματα νέων disruptive τεχνολογιών και πως αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν το πρότυπο λειτουργίας των Τραπεζών και αναλύθηκαν ο ρόλος του CRO στο νέο τραπεζικό περιβάλλον καθώς και  θέματα ανάπτυξης νέων εργασιών με γνώμονα την επιστροφή στη διατηρήσιμη κερδοφορία των Τραπεζών.
Στην τρίτη ενότητα παρουσιάσθηκαν οι τάσεις και οι νέες τεχνολογικές προκλήσεις στο χώρο της Διαχείρισης Κινδύνων και προβληματικών απαιτήσεων και αναλύθηκε ο ρόλος του Regulatory Technology (RegTech) καθώς και οι δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας στην υποστήριξη των τραπεζικών εργασιών.
Η εν λόγω υποστήριξη θα επέλθει μέσω της χρήσης καινοτόμων λύσεων βασισμένων σε τεχνητή νοημοσύνη και machine learning, υπηρεσιών cloud, τεχνολογιών και υποδειγμάτων βασισμένων σε advanced analytics και νέων καινοτόμων υπηρεσιών βασισμένων σε open banking υποδομές.
Στην τέταρτη ενότητα οι CEOs των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών κατέθεσαν τις σκέψεις τους και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και τις μελλοντικές προκλήσεις που διαφαίνονται στο Ελληνικό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, αντάλλαξαν απόψεις για θέματα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ψηφιακού μετασχηματισμού των Τραπεζών και χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας  και μοιράστηκαν τα σχέδια και το όραμά τους για την επόμενη ημέρα και σε βάθος τριετίας για τους Τραπεζικούς Οργανισμούς που διοικούν.
Πέραν των ενοτήτων του συνεδρίου ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του Keynote Speaker του συνεδρίου κ. Γιώργου Χατζηνικολάου, Προέδρου του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς,  με τίτλο «Η σημασία της Διαχείρισης Κινδύνων στο πλαίσιο της Εταιρικής Διακυβέρνησης».
Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ο διάλογος που αναπτύχθηκε με την ανταλλαγή απόψεων και την ενεργό συμμετοχή των συνέδρων σε όλα τα θέματα που παρουσιάστηκαν στο forum.
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου συνοψίζονται στα παρακάτω:

- Η διαχείριση των προβληματικών απαιτήσεων και η υλοποίηση ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης και παρακολούθησής τους αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στρατηγικούς τομείς δραστηριοποίησης των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και από τους βασικότερους πυλώνες της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος σε συνάρτηση και με τους στόχους που έχουν υποβληθεί  στον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό..
- Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος που διαδραματίζουν οι μονάδες διαχείρισης κινδύνων στην αναδιάρθρωση του Τραπεζικού συστήματος και στο νέο επιχειρηματικό τοπίο που επιβάλλεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Υιοθετούνται πλέον νέα  πρότυπα λειτουργίας και διακυβέρνησης τόσο για εποπτικούς όσο και για επιχειρηματικούς λόγους που επαναπροσδιορίζουν το ρόλο και τη συμβολή των μονάδων αυτών στο τραπεζικό γίγνεσθαι.
- Η υλοποίηση ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης απαιτήσεων σε συνδυασμό με την απομόχλευση στοιχείων του ενεργητικού και τη βελτιστοποίηση στοιχείων του ισολογισμού αποτελούν στρατηγικές κατευθύνσεις διαχείρισης των κινδύνων στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
- Η βελτίωση των τεχνικών και μεθοδολογιών στη διαχείριση των απαιτήσεων θα αποτελέσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα δημιουργήσει αξία στους μετόχους των Τραπεζών
- Η αξιοποίηση των τεχνολογιών data analytics, big data και machine learning αποσκοπούν αφενός στην βελτίωση της ποιότητας δεδομένων και αφετέρου στη μείωση των ΜΕΔ με βασικούς μοχλούς την δημιουργία στρατηγικών με ταυτόχρονη μείωση του κόστους των ανακτήσεων, τον εντοπισμό των πελατών για τους οποίους δεν  είναι δυνατή η επικοινωνία, τον εντοπισμό των δυνητικών στρατηγικών κακοπληρωτών,  την μεγιστοποίηση της μείωσης των ΜΕΔ μέσα από πωλήσεις και γενικότερα τον περιορισμό της λειτουργικής πολυπλοκότητας του εγχειρήματος μείωσης προβληματικών απαιτήσεων.
- Η ταχεία διάδοση των Disruptive technologies και η ασκούμενη πίεση από τα Fintechs ενδέχεται να επηρεάσουν και να διαμορφώσουν το νέο τραπεζικό πρότυπο λειτουργίας
- Εκτός από την επιτυχή διαχείριση και μείωση των ΜΕΔ υφίσταται η ανάγκη ανάπτυξης νέων εργασιών και χορήγησης νέων δανείων που θα αποτελέσουν το βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
- Οι επιπτώσεις από τον νέο ορισμό αθέτησης υποχρέωσης και από το calendar effect στην κεφαλαιακή επάρκεια και στις προβλέψεις θα διαφοροποιούνται μεταξύ των Τραπεζών και μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με τις κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν τόσο στις πιστωτικές διαδικασίες όσο και στα εσωτερικά υποδείγματα των Τραπεζών
- Οι προκλήσεις που επηρεάζουν για την κερδοφορία των τραπεζών περιλαμβάνουν το υψηλό απόθεμα των ΜΕΔ και το περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων. Οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και τα δύο αυτά ζήτημα με βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας (operational efficiency) και με προσαρμογή των επιχειρηματικών τους προτύπων στοχεύοντας στη διαφοροποίηση των πηγών κερδοφορίας και στην επανεξέταση και προσαρμογή του κόστους. Παράλληλα η νεοσύστατη αγορά διαχείρισης των  ΜΕΔ στην Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πηγή προστιθέμενης αξίας για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία..
- Τα αισιόδοξα μηνύματα που αναδείχθηκαν από το συνέδριο αφορούν στην βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης, την επαναφορά της εμπιστοσύνης στον ελληνικό τραπεζικό τομέα με τις σταθερές εισροές καταθέσεων και την βελτίωση της τραπεζικής ρευστότητας. Ένα ισχυρό και σταθερό τραπεζικό σύστημα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποστήριξη των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και επενδύουν στη χώρα μας.
- Οι προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας αναμένεται να είναι θετικές καθώς η ανάκαμψη θα διατηρήσει το θετικό της momentum τα επόμενα χρόνια παρά τα σημάδια αυξημένης αβεβαιότητας που προκύπτουν κυρίως από το εξωτερικό περιβάλλον. Σε αυτό το ευμετάβλητο διεθνές τοπίο, η Ελλάδα έχει ήδη καταγράψει αξιοσημείωτες επιτυχίες, οι οποίες αποτελούν τη βάση για τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και αποτελούν σημαντική ένδειξη ότι η Ελλάδα, αν και σε πρώιμο στάδιο, βρίσκεται ήδη στη διαδικασία μεταρρύθμισης του παραγωγικού μοντέλου της με έμφαση στην παραγωγή, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια.
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του συνεδρίου έπαιξαν οι χορηγοί  του συνεδρίου που ήταν οι εταιρείες Accenture,  Ernst & Young, KPMG, McKinsey και Moody’s Analytics, οι υποστηρικτές του συνεδρίου που ήταν οι εταιρείες ΟΤΕ  και ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, οι  χορηγοί επικοινωνίας που ήταν οι,  Direction Business Network και Manager και οι χορηγοί διαδικτυακής επικοινωνίας που ήταν τα sites Advertising.gr, Bankingnews.gr, BusinessNews.gr,  Capital.gr και Crisis Monitor .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης