Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Hellas Fin: Αυτό είναι το δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας – Πώς θα κατανεμηθούν τα 1,8 τρισ. ευρώ

tags :
Hellas Fin: Αυτό είναι το δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας – Πώς θα κατανεμηθούν τα 1,8 τρισ. ευρώ
Δύο χρόνια χρειάστηκαν ώστε οι ηγέτες της ΕΕ να καταλήξουν σε μια συμφωνία
Έπειτα από επίπονη διαβούλευση δύο χρόνων, την έλευση μιας παγκόσμιας πανδημίας με την συνακόλουθη υγειονομική κρίση και σκληρές διαπραγματεύσεις τεσσάρων ημερών, οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησαν στο πλαίσιο των δαπανών τους για τα επόμενα 7 χρόνια.
Η συμφωνία του ευρωπαϊκού συμβουλίου που επιτεύχθηκε υπό την προεδρία της Γερμανίας, ανέρχεται στο κολοσσιαίο ύψος των 1,8 τρις ευρώ και περιλαμβάνει,
1. τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ( “πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο “ ) για την επταετία 2021-2027 ύψους 1074 δις ευρώ,
2. συνδεδεμένο με ένα ρηξικέλευθο σχέδιο ανάκαμψης ( “Next Generation EU” ) ύψους 750 δις ευρώ.
Ποιο είναι το χρηματοδοτικό πλαίσιο του σχεδίου;
Στην θέση της παλαιάς συνθήκης όπου οι χώρες μεμονωμένα και σχεδόν αποκλειστικά προσέρχονται στις αγορές για άντληση κεφαλαίων, προσεχώς θα ακολουθήσει ο για την Ευρώπη ριζικός νεωτερισμός, της βάσει της συλλογικής οικονομικής ευρωστίας της ΕΕ προσέλευσης της στις κεφαλαιαγορές (ο πρώτος κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός), προκειμένου να συγκεντρώσει 750 δις ευρώ και να τα μεταβιβάσει στα κράτη μέλη που επλήγησαν από τον κορονοϊό, ως στήριξη του προϋπολογισμού τους (κορονομόλογο;). Η διανομή αυτών των κεφαλαίων για τα 390 δις θα έχει την μορφή των επιχορηγήσεων και τα 360 δις θα αποτελούν χαμηλότοκα δάνεια.
Οι απορροφήσεις που προβλέπονται ανά κλάδο στην επόμενη 7ετία είναι:
• Ανάκαμψη από την κρίση 312,5δις επιχορηγήσεις και 360 δις δάνεια(RRF)
• Γεωργία 336,4 δις
• Ταμείο συνοχής 377,5 δις
• Κλίμα 17,5 δις
• Υγεία 1,7 δις
• Έρευνα και καινοτομία 80,9 δις
• Ψηφιακή οικονομία 6,8 δις.
Το δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω του συλλογικού της δανεισμού, αποτελεί ένα αποφασιστικό πλέον βήμα της ΕΕ στην κατεύθυνση του συντονισμού των δημοσιονομικών πρωτοβουλιών, με τις αντίστοιχες νομισματικές εκ μέρους την ΕΚΤ.
Είμαστε ακόμη στην αρχή αλλά μην ξεχνάμε ότι πριν μερικούς μήνες φάνταζε τόσο μακρινό το ενδεχόμενο του από κοινού δανεισμού των χωρών της Ευρώπης. Το αίτημα της προέδρου της ΕΚΤ για ένα γρήγορο και μεγάλο πρόγραμμα, έχει πλήρως ικανοποιηθεί στο πρώτο σκέλος του και όσον αφορά το δεύτερο αν και μειωμένο κατά 20% από την αρχική πρόταση, εξασφαλίζει για πρώτη φορά την αρχή των κοινών υποχρεώσεων και των μελλοντικών καθαρών μεταβιβάσεων (Grants).
Το ευρωπαϊκό σχέδιο τόνωσης εκτός από την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, θέτει σαν προτεραιότητα μία μεταπανδημική οικονομική ευημερία, την οποία αποπειράται να προσπελάσει μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων και την δημιουργία ενός νέου ψηφιακού και πράσινου επιχειρηματικού οικοσυστήματος.
Ήδη στον απόηχο της ευρωπαϊκής συμφωνίας, διακρίνουμε την ταχεία ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα.
Είναι επίσης δεδομένο ότι επιλεγμένες Ευρωπαϊκές εταιρίες από συγκεκριμένους κλάδους, θα επωφεληθούν αντίστοιχα από το συνολικό πακέτο τόνωσης για τα επόμενα χρόνια. Ποιες θα ήταν οι καλύτερες επιλογές;
Εξερευνήστε τα EUROPEAN MODEL PORTFOLIOs που πρόσφατα αναδιαμορφώσαμε, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης