Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Vodafone: Οι Έλληνες ποντάρουν στις ψηφιακές τεχνολογίες

tags :
Vodafone: Οι Έλληνες ποντάρουν στις ψηφιακές τεχνολογίες
Οι Έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους, οι Έλληνες θεωρούν ότι η ΕE θα πρέπει να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με 70% αντί 53% που καταγράφεται ως μέσος όρος στην έρευνα.
Οι Έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και δηλώνουν έτοιμοι να συνεισφέρουν σε αυτόν τον σκοπό σε προσωπικό επίπεδο, σύμφωνα με την έρευνα Digitising Europe Pulse - Tackling Climate Change, που εκπόνησε το Ινστιτούτο Vodafone.
Πρόκειται για μία αντιπροσωπευτική έρευνα σε 13 κράτη – μέλη της Ε.Ε., που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Vodafone - της δεξαμενής σκέψης του ομίλου Vodafone - και δείχνει ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες είναι αποφασισμένοι να συμβάλλουν προσωπικά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, η πλειονότητα των οποίων βλέπει, μάλιστα, τις ψηφιακές τεχνολογίες ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος αυτού.
Ειδικότερα, οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται ως αρκετά πιο δεκτικοί (64%) σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους (κατά μέσον όρο 54%) και απαντούν θετικά στο ερώτημα εάν οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής.
Και έρχονται πρώτοι ανάμεσα σε όλους τους Ευρωπαίους όταν ερωτώνται για τη δυναμική των ψηφιακών τεχνολογιών στην οικονομική δραστηριότητα: το 67% βλέπει οφέλη στη μεταποίηση και τη βιομηχανία (56% κατά μέσον όρο), 60% στην παραγωγή καθαρής ενέργειας (53% στις υπόλοιπες 12 χώρες), 48% στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες (40% κατά μέσον όρο), 54% στις κατασκευές («έξυπνα κτίρια) έναντι 40% στις υπόλοιπες χώρες, 47% στις επικοινωνίες αντί 34% που καταγράφει η έρευνα κατά μέσον όρο.
Παράλληλα, από την έρευνα προκύπτει ότι στην Ελλάδα οι πολίτες γνωρίζουν την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και, μάλιστα, σε ελαφρώς μεγαλύτερο βαθμό, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στη μέτρηση (42%).
Επιπλέον, ποσοστό 91% των Ελλήνων δηλώνει ότι είτε τακτικά είτε περιστασιακά υιοθετεί και εφαρμόζει φιλικές προς το περιβάλλον αγοραστικές συνήθειες – μία επίδοση ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της έρευνας (87%).
Ακόμη, περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους, οι Έλληνες θεωρούν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με 70% αντί 53% που καταγράφεται ως μέσος όρος στην έρευνα. Και συμφωνούν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα, ακόμη κι εάν αυτό συνεπάγεται αυστηρότερες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις και μεγαλύτερο κόστος για πολίτες και επιχειρήσεις, με 81% έναντι 72% που καταγράφεται αθροιστικά στις υπόλοιπες χώρες.
Στο μεταξύ, οι Έλληνες πολίτες είναι αυτοί που ζητούν τις περισσότερες δικλείδες ασφαλείας, όπως η ανωνυμοποίηση και η διαφάνεια στη χρήση, όταν ερωτώνται για το εάν θα μοιράζονταν με το κράτος τα δικά τους δεδομένα προς όφελος του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα για τη χρήση εφαρμογών ενεργειακής εξοικονόμησης, με 64% αντί 53% που καταγράφει η έρευνα.
Μάλιστα, εάν ληφθεί υπόψη ότι κι ένα 22% των Ελλήνων πολιτών τάσσεται υπέρ της παραχώρησης δεδομένων στο κράτος χάριν της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής προστασίας, τότε προκύπτει αθροιστικό ποσοστό 86% που καθίσταται και πρώτο στην κατηγορία του στην Ευρώπη (μέσος όρος 75%).

Η ψηφιοποίηση ευκαιρία για την Ευρώπη

Ο Inger Paus, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Vodafone δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής απασχολεί πια μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επί της αρχής είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της σε προσωπικό επίπεδο. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες γίνονται κομμάτι της λύσης – και όχι του προβλήματος.
Η πολιτική και το επιχειρείν καλούνται να λάβουν υπόψη αυτές τις θετικές τάσεις».
Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο πλαίσιο των πρόσφατων σχεδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει ότι όλα τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας θα πρέπει να είναι εστιασμένα τόσο στις μεταρρυθμίσεις όσο και στις επενδύσεις οι οποίες στηρίζουν την πράσινη μετάβαση.
Για την ακρίβεια, τουλάχιστον το 37% του λεγόμενου Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 672,5 δισ. ευρώ, θα διατεθεί για το περιβάλλον.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης ανεβάσει τον πήχη των περιβαλλοντικών της φιλοδοξιών, προτείνοντας την περικοπή των εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030.

www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης