Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

iMEdD - Journalism Forum: Reflect, Reform, Restart - Η επανεκκίνηση της Δημοσιογραφίας

iMEdD -  Journalism Forum: Reflect, Reform, Restart - Η επανεκκίνηση της Δημοσιογραφίας
Forum για την επανεκκίνηση της Δημοσιογραφίας και το παραγόμενο δημοσιογραφικό έργο

Με πάνελ και παρουσιάσεις, σε θέματα όπως «Ελευθερία, Ποικιλομορφία και Συμπεριληπτικότητα στη Δημοσιογραφία», «Διαδραστικό & Ιmmersive ντοκιμαντέρ», «Ανοικτές πηγές πληροφορίας», «Podcasts» και «Σκεπτόμενοι για τη Δημοσιογραφία από το Μηδέν», έκλεισε η αυλαία του Virtual Forum Δημοσιογραφίας «REFLECT. REFORM. RESTART.», του iMEdD, που ολοκλήρωσε το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του.
Κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα του Forum, με τίτλο "Restart", συζητήθηκε η επανεκκίνηση της δημοσιογραφίας, και παρουσιάστηκαν σύγχρονα εργαλεία και τεχνικές, από καταξιωμένους Έλληνες και Διεθνείς ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες.

Ειδικότερα, στο πρώτο πάνελ συζήτησης της ημέρας με τίτλο «Ελευθερία, Ποικιλομορφία και Συμπεριληπτικότητα στη Δημοσιογραφία», αναπτύχθηκαν επίκαιρα και διαχρονικά ζητήματα αντιπροσώπευσης της κοινωνίας στο παραγόμενο δημοσιογραφικό έργο, η (βαλλόμενη) ελευθεροτυπία, τα σημεία τομής των δύο θεματικών, αλλά και οι σχετικές μελέτες και πρωτοβουλίες των διεθνών οργανισμών. Στη συζήτηση, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου και σεναριογράφου Μαρίας Λούκα, συμμετείχαν η Nathalie Applewhite, Διευθύντρια Στρατηγικής Ανάπτυξης στο Pulitzer Center, η Federica Cherubini, Head of Leadership Development στο Ινστιτούτο Reuters για τη Μελέτη της Δηµοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Christophe Deloire, Γενικός Γραμματέας των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», και η δημοσιογράφος Nina Goswami, Creative Diversity Lead στο BBC. Στην παρουσίαση που ακολούθησε, "Οι εξελισσόμενες πρακτικές στο διαδραστικό & immersive ντοκιμαντέρ" η Dr Judith Aston, ιδρύτρια του i-docs, εξήγησε στους συμμετέχοντες, πώς οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τα ντοκιμαντέρ, μετατρέποντας τη γραμμική αφήγηση σε πολυεπίπεδη εμπειρία.

Αμέσως μετά, ο Herve από το OpenFacto, με την παρουσίαση "Ανοικτές πηγές πληροφορίας στην εργαλειοθήκη της δημοσιογραφικής έρευνας" έδειξε, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, δημοσιογραφικά εργαλεία ανάκτησης και τεκμηρίωσης πληροφοριών από το Διαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε τις πέντε βασικές αρχές του Open Source Intelligence (OSINT) και της επίδρασής του στην ερευνητική δημοσιογραφία.

''Η έκρηξη των podcasts''

Τη σκυτάλη πήρε ο Παναγιώτης Μένεγος με το session "H έκρηξη των podcasts ", μια συνέντευξη με τον Patrick Radden Keefe, ερευνητή-ρεπόρτερ του New Yorker και συγγραφέα. O Patrick, εμβάθυνε στο ρόλο που έπαιξε η πανδημία στην έκρηξη των podcasts το 2020, εστιάζοντας στο δικό του pod "Wind of Change" με το οποίο διερεύνησε τη φήμη ότι η CIA κρυβόταν πίσω από το ομώνυμο κομμάτι των Scoprions πίσω στο 1990, θέλοντας να επισφραγίσει το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Εξήγησε γιατί το podcast ήταν το ιδανικό format προκειμένου να ακολουθήσει μια θεωρία συνωμοσίας με κέντρο τη μουσική, τον τρόπο με τον οποίο ανέπτυξε το σενάριο γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ήταν μάλλον αδύνατο να φτάσει σε κατηγορηματική απάντηση, αλλά και το πώς διαχειρίστηκε μια σειρά από ζητήματα δεοντολογίας που τοποθετούνται στο κενό ανάμεσα στην προπαγάνδα και την ποπ κουλτούρα.

Η φετινή ετήσια εκδήλωση του iMEdD ολοκληρώθηκε με το πάνελ συζήτησης «Σκεπτόμενοι για τη Δημοσιογραφία από το Μηδέν», υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου και ICFJ Knight Fellow, Hannah Ajakaiye, και με τη συμμετοχή ακόμη τεσσάρων διεθνών ομιλητών: Ο David Dieudonné, Google News Lab Lead σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, παρουσίασε εργαλεία και πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο δημοσιογραφικό έργο. Η Emily Bell, Διευθύντρια του Tow Center στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia, ανέδειξε ζητήματα ηθικής στη διαχείριση της πληροφορίας στο ψηφιακό περιβάλλον από τεχνολογικούς κολοσσούς, περιλαμβανομένης της προστασίας και της ιδιωτικότητας των δεδομένων. Oι δημοσιογράφοι Michael Kimmelman, κριτικός/αρθρογράφος στην εφημερίδα New York Times και ιδρυτής της πρωτοβουλίας Headway, και ο Ian Urbina, Διευθυντής του Outlaw Ocean Project, μίλησαν για τη δυναμική της «αργής δημοσιογραφίας» (slow journalism) και της διαμεσικής αφήγησης αντίστοιχα. Παράλληλα, κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από τη φιλανθρωπικά υποστηριζόμενη και τη μη κερδοσκοπική δημοσιογραφία, μέσα από τα πρότζεκτ των οποίων οι ίδιοι ηγούνται.

Tα sessions συντόνισαν οι δημοσιογράφοι και project managers του iMEdD, Κέλλυ Κική, Παναγιώτης Μένεγος και Θανάσης Τρομπούκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης