Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παίρνει πρωτοβουλίες για το νερό του αύριο

tags :
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παίρνει πρωτοβουλίες για το νερό του αύριο

Το πρόγραμμα της εταιρείας για να βρεθούν λύσεις ορθής διαχείρισης υδάτινων πόρων

Μείζον ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί η διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Σπατάλη και κλιματική αλλαγή έχουν δημιουργήσει τεράστιες προκλήσεις οι οποίες δεν περιορίζονται σε κάποιες χώρες, αλλά χρίζουν αντιμετώπισης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ήδη από το 1992 καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του στις 22 Δεκεμβρίου του 1992 και όρισε την 22α Μαρτίου ως ημερομηνία.
Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό αλλά και στην Ελλάδα το ζήτημα της διαχείρισης υδάτινων πόρων είναι υπαρκτό, με ορισμένες περιοχές να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Το γεγονός έχει κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία ξεκινά το πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο» με στόχο την ανάδειξη λύσεων για ορθότερη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα.

Η πρώτη δράση του Προγράμματος εστιάζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Όχι τυχαία, καθώς στοιχεία δείχνουν ότι το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας αποτελεί το πλέον ελλειμματικό στον ελλαδικό χώρο.
Στην απόφαση συνέβαλε βέβαια και το γεγονός ότι η παρουσία της εταιρείας στην περιοχή είναι σημαντική, καθώς εδώ και χρόνια συνεργάζεται σταθερά με τοπικούς παραγωγούς μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού. Πιο συγκεκριμένα περίπου 25% των συνολικών καλλιεργούμενων στρεμμάτων του Προγράμματος της εταιρείας είναι στη Θεσσαλία.
Όπως είναι γνωστό η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, με ενεργή παρουσία στη χώρα για περισσότερα από 55 χρόνια.
Προϊόντα της, όπως οι μπύρες Άμστελ, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, ΜΑΜΟΣ (με παραχώρηση άδειας χρήσης σήματος από την οικογένεια Μάμου), ΝΥΜΦΗ και Buckler παράγονται στη χώρα μας από 100% ελληνικό κριθάρι που προμηθεύεται μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού που υλοποιεί.
Σε όλο τον κύκλο της παραγωγής το νερό είναι καθοριστικός παράγοντας: καθώς αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή μπίρας.
Το γεγονός έχει ευαισθητοποιήσει την Αθηναϊκή Ζυθοποιία η οποία με κεντρικό σύνθημα «Παράγουμε ένα καλύτερο Αύριο», υλοποιεί μία στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, εστιάζοντας μεταξύ άλλων και στο νερό.
Στο πλαίσιο των δράσεων της έχει μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 20% την τελευταία δεκαετία και συνεχίζει να στοχεύει ακόμα υψηλότερα.
Οι λεπτομέρειες του προγράμματος
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία με θεσμικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς για τον σχεδιασμό λύσεων που θα απαντήσουν στο πρόβλημα της έλλειψης νερού.
Την επιστημονική ευθύνη και τεκμηρίωση του Προγράμματος «Νερό για το Αύριο» έχει η ομάδα του Cluster of Sustainability Transition (ReSEES @AUEB, Sustainable Development Unit @ATHENA RC, ΕΙΤ Climate KIC HUB Greece @ATHENA RC, UN SDSN Greece) της οποίας ηγείται η Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Φοίβη Κουντούρη. (https://www.phoebekoundouri.org/).
Η επιστημονική ομάδα εξειδικεύεται σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομικών του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και της ενέργειας.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση επιχειρησιακών σχεδίων για τη μετάβαση σε ένα αειφόρο μοντέλο διαχείρισης των υδατικών πόρων και για την αποδοτική επίτευξη των οικονομικών, παραγωγικών και περιβαλλοντικών στόχων που θα τεθούν κατά τις συναντήσεις.
Με βάση τον σχεδιασμό, η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Προγράμματος «Νερό για το Αύριο» αναμένεται τον Ιούλιο 2022.
Περισσότερες λεπτομέρειες στο www.nerogiatoavrio.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης