Το 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin24) διοργάνωσαν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethos EVENTS
Με υψηλού επιπέδου συμμετοχές και παρεμβάσεις συνεχίστηκε το 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, που διεξάγεται σε μία περίοδο κομβικής σημασίας για τον κόσμο της επαγγελματικής ασφάλισης και τους ασφαλισμένους.
Πρωταγωνιστές δεκάδες εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, ακαδημαϊκοί, CEO μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, διευθυντές, στελέχη της αγοράς και πλήθος άλλων, που μίλησαν ή συμμετείχαν σε panels.
Αναλυτικότερα, στο Fireside Chat I με τίτλο «Τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα και οι δίδυμες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της γήρανσης», ο Καθηγητής & Διευθυντής Έρευνας στην ESSCA Grande École και Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών Δρ. Πάνος Ξυδώνας είχε ένα πολύ ενδιαφέρον τετ α τετ με τον Yannick Malevergne, Professor of Finance, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Deputy Director, École de management de la Sorbonne (EMS).
Ο κ. Malevergne αναφέρθηκε στις δημογραφικές προκλήσεις των επόμενων χρόνων καθώς και τον οικονομικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, θέτοντας το ερώτημα εάν «είναι οικονομικά πιο αποτελεσματικό να αποεπενδύσεις από τα ορυκτά καύσιμα ή να επενδύσεις στην πράσινη οικονομία», εξηγώντας ότι η λύση είναι η καινοτομία, η οποία όμως συνδέεται με υψηλό κόστος και υψηλό ρίσκο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο Κρις Αίσωπος, Πρόεδρος Δ.Σ., Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.) παρουσίασε στοιχεία έρευνας τονίζοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των ταμείων είναι μικρός και σε σχέση με χώρες του ΟΟΣΑ είμαστε τελευταίοι. Κάτι φταίει.
«Ως πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών πρέπει να πω ότι μια δεκαετία ποτέ δεν λέει ψέματα. Αυτό που είναι εμφανές είναι ότι οι διαχειριστές έχουν δημιουργήσει υπεραξία στην περιουσία των ταμείων. Τα περισσότερα ταμεία στην Ελλάδα έχουν μεγάλη έκθεση σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια χωρών της ευρωζώνης.
Οι αποδόσεις είναι σε καλύτερο risk-return και τονίζω την καλή δουλειά που γίνεται στη. διαχείριση της περιουσίας των ταμείων. Το 2022 ήταν δύσκολο έτος καθώς δεν υπήρχε πουθενά καταφύγιο, αλλά η Ελλάδα κατάφερε να βρίσκεται κάπου στη μέση της κατάταξης των αποδόσεων.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η διαχείριση είναι σε καλά χέρια και ένας από τους παράγοντες που δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί έχουμε χαμηλή ανάπτυξη, δεν βρίσκεται στους διαχειριστές. Ίσως πρέπει να στραφούμε σε αιτίες όπως το χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα, έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης, χαμηλός αλφαβητισμό, εκεί να δώσουμε έμφαση γιατί τι φταίει και πως θα βελτιωθεί η κατάσταση», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Αίσωπος.
Ακολούθως, ο κ. Σταύρος Κωνσταντάς, Διευθυντής, Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, Τράπεζα της Ελλάδος, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Εποπτεία Τ.Ε.Α. από Τράπεζα της Ελλάδος», στην οποία – μεταξύ άλλων – ανέφερε ότι «θα ασκήσουμε την εποπτεία λαμβάνοντας υπόψη τον κοινωνικό τους ρόλο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κωνσταντάς στάθηκε και στον κανονισμό DORΑ, που επιβάλλει στα Ταμεία να διαχειρίζονται αποτελεσματικά όλους τους κινδύνους και να εφαρμόζουν πολιτικές δοκιμών. «Η ΤτΕ θα σταθεί από το 1/1/25 αρωγός στην ανάπτυξη των Ταμείων στην Ελλάδα κατά την πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών», είπε.
Ομιλητής ήταν και ο Νίκος Μηλαπίδης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος μέσω διαδικτύου ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα «Η εφαρμογή του ν.5078/23 και τα επόμενα βήματα». «Αν αναπτυχθεί ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης θα συγκλίνουμε με τις Ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλαπίδης και τόνισε ότι κοινός σκοπός όλων η μείωση της γραφειοκρατίας και η ανάπτυξη του θεσμού αλλά η εξασφάλισε των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.
Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Γεώργιος Κεντούρης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑοΝ Solutions Greece. Στην ομιλία του με θέμα «Εναρμόνιση νομικού πλαισίου λειτουργίας Ομαδικών Ασφαλιστηρίων & ΙΕΣΠ ΤΕΑ – η Ευρωπαϊκή εμπειρία», ο κ. Κεντούρης ανέφερε:
«Mετά από 20 χρόνια λειτουργίας ήρθε ο νόμος 5078 του 2023 για να εκσυγχρονίσει το φορολογικό και νομικό πλαίσιο επί του οποίου λειτουργούν τα Τ.Ε.Α. Εφαρμόστηκαν η ενιαία εποπτεία, τα πολυεργοδοτικά ταμεία, ρύθμιση ελάχιστων προϋποθέσεων λήψης παροχής, έχουμε ευελιξία στον τρόπο λήψης της συνταξιοδοτικής παροχής και κίνητρα για να υπάρξει απόδοση της παροχής, εφάπαξ και περιοδικές καταβολές» είπε. Συνεχίζοντας, ο κ. Κεντούρης τόνισε:
«Έχουμε ένα καινούργιο φορολογικό πλαίσιο που δίνει κίνητρα για μακροχρόνια συμμετοχή και επένδυση και λύσεις παροχής με τη μορφή παροδικών καταβολών. Τέλος έχουμε εναρμόνιση του φορολογικού πλαισίου για συμμετοχή των ομαδικών συνταξιοδοτικών στον 2ο πυλώνα, Το ερώτημα που ανακύπτει είναι κατά πόσο τελικά μπορεί να λειτουργήσει μια ελεύθερη αγορά συλλογικών ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων χωρίς πλήρη εναρμόνιση φορολογικού και νομικού πλαισίου. Οι αναγκαίες ρυθμίσεις πλήρους εναρμόνισης πρέπει να γίνουν.», κατά τον κ. Κεντούρη.
Εκπροσωπώντας το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τον πρόεδρό του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο κ. Γεώργιος Καραβίας, Εκπρόσωπος Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.), Μέλος Δ.Σ., Ε.Ε.Α. & CEO Karavias Underwriting Agency μίλησε από το βήμα του 5ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin24.
Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις δράσεις του ΕΕΑ για την ανάδειξη των ευκαιριών και κινήτρων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη επενδύσεων, μικρών και μεγάλων. «Και φυσικά στηρίζουμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη χώρα. Μέσα από την τεχνογνωσία μας καταθέσαμε προτάσεις για θέματα που αφορούν το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς». Σχετικά με τα Τ.Ε.Α., είπε ότι «αποτελούν πεδίο ευρείας εξειδίκευσης έναν νέο τομέα υψηλών απαιτήσεων διαχείρισης και εφαρμογής αυστηρών κανόνων».
Παρόλο που έχουν νομοθετηθεί από το 2002, τα Τ.Ε.Α. είναι ακόμα στην αρχή τους, είπε ο κ. Καραβίας και πρόσθεσε την εκτίμησή του πως «η ανάπτυξη των Τ.Ε.Α. είναι μονόδρομος, εάν οι συνταξιούχοι θέλουν να εξασφαλίσουν το οικονομικό τους μέλλον». Ζήτησε δε, να υπάρχει σύμπλευση «όλων και για τον συντονισμό αποφάσεων και ενεργειών προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος».
Μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση έκανε ο κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) και Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ).
«Εμείς ασχολούμαστε με τον 3ο πυλώνα. Θεωρώ όλους τους πυλώνες συμπληρωματικούς, καθώς ο καθένας κάτι έχει να προσφέρει. Η ομιλία μου είναι επηρεασμένη από τον Λάρι Φινκ, πρόεδρο της Blackrock ο οποίος έχει από καιρό ανοίξει την συζήτηση για το θέμα της σύνταξης. Η σκέψη μου αυτή εδράζεται στο γεγονός ότι ένας οικονομολόγος, παγκόσμιας κλάσης, προειδοποιεί ότι κάνουμε πολύ λίγα για την μακροημέρευση και το βιοτικό επίπεδο. Το μήνυμα των ΗΠΑ ότι εάν συνεχίσει η εξέλιξη με αυτόν τον ρυθμό σε 10 χρόνια, η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη ούτε για τους Αμερικανούς. Φανταστείτε εμάς που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε.
Ως Έλληνες δεν έχουμε κουλτούρα αποταμίευσης. Υπολειπόμαστε από τον ευρωπαϊκό μ.ο. Κάνουμε αρνητικό ρεκόρ. Ως προηγμένη χώρα έχουμε και τους 3 πυλώνες. Ξέρουμε ότι βασική διαφορά είναι το σύστημα. Διανεμητικό σημαίνει ότι δεν γίνεται αποταμίευση. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη κουλτούρας. Το μήνυμά μου είναι να μάθουμε όλοι να αποταμιεύουμε». Και συνέχισε: «Όπως προκύπτει από την ανάλυση, με το πέρας των ετών ο πληθυσμός (ηλικία σύνταξης) μεγαλώνει ραγδαία, αυξάνονται οι υπερήλικες, μειώνονται οι νέοι έως 24 ετών, ενώ παρατηρείται πρόβλημα υπογεννητικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μετά το διάλειμμα, εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε το Panel ΙΙΙ με θέμα «H προστιθέμενη αξία της επαγγελματικής ασφάλισης στην αγορά» κατά τη διάρκεια του 5ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Συντονιστής ήταν ο κ. Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος, Head of Content, ethos MEDIA και ομιλητές οι κ.κ. Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Interamerican, Γρηγόρης Καρέλος, General Manager South-East Europe, Kenvue, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), Πρόεδρος, Τ.Ε.Α. Johnson & Johnson, Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Managing Director, Global Head of Servicing της Intrum, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΤΕΑ Intrum, Χαράλαμπος Κατσιπουλάκης, Οικονομικός Διευθυντής, Tsakos Shipmanagement S.A. & Πρόεδρος, Τ.Ε.Α. Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων Ομίλου Τσάκου & Συνεργατών.
Ο κ. Γιάννης Καντώρος, σχετικά με τη σχέση Τ.Ε.Α. και ομαδικών ασφαλιστικών προγραμμάτων τόνισε ότι δρουν συμπληρωματικά. «Για παράδειγμα, εμείς έχουμε και τα δύο. Το Τ.Ε.Α. μας είναι από τα πρώτα που ιδρύθηκαν, έχει μεγάλη συμετοχή από τους εργαζομένους. Οι μακροπρόθεσμες συνταξιοδοτικές ανάγκες είναι τεράστιες, λαμβάνοντας υπόψη το κύμα ακρίβειας στην Ελλάδα.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι μια μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων θα βρεθεί στα όρια της ανέχειας αν δεν κάνουμε κάτι. Όσα περισσότερα όπλα αποταμίευσης έχουμε τόσο πρέπει να τα χρησιμοποιούμε. Ο νόμος έχε κάποια θετικά, αλλά βάζει και κάποια όρια στο ποσό που πρέπει κάποιος να αποταμιεύει. Ως χώρα, έχουμε μηδενική παράδοση καλών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, πρέπει όλα τα εργαλεία να δουλεύουν παράλληλα. Ελπίζω στο μέλλον πράγματα που μπορούν, να βελτιωθούν, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η συνταξιοδοτική αποταμίευση.
Ο Γρηγόρης Καρέλος στην δική του τοποθέτηση είπε:
«Ως εργαζόμενος βίωσα το 2010 τη διαδικασία να φτιάξουμε το νέο μας ταμείο. Τότε είχαμε πάθει ένα μεγάλο θετικό σοκ. 14 χρόνια μετά, είναι σχεδόν καθολική η συμμετοχή και εξαιρετική διαχείριση του funding του ταμείου. Το σημαντικό είναι ότι σου δίνει μια αίσθηση διαφορετικού δεσίματος, πιο μακροπρόθεσμου με την εταιρεία. Πήραμε το ρίσκο πριν 14 χρόνια και τα καταφέραμε, όντας πρωτοπόροι στην ελληνική αγορά. Το ταξίδι με τη νέα νομοθεσία το βιώσαμε πολύ άσχημα.
Πρακτικά σήμαινε ότι δεν υπάρχει κίνητρο για την εταιρεία και τον εργαζόμενο να διατηρήσει ένα ΤΕΑ. Υπήρχε υποβάθμιση από τον αρχικό νόμο όσον αφορά τα κίνητρα να συμμετάσχουμε στο ΤΕΑ. Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν λογική, όπως π.χ. το όριο αποταμίευσης που τέθηκε. Αυτά τα σημεία χρήζουν σημαντικής βελτίωσης. Το governance επίσης διέπεται από ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια». Στην παρέμβασή του, ο κ. Γεωργακόπουλος είπε: o κλάδος μας είναι εδώ και θα είναι για πολύ καιρό.
Επειδή ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, θέλαμε ένα δυνατό εργαλείο διακράτησης. Ως προς τα προβλήματα που ανέκυψαν στην αρχή, ένα σημαντικό ζήτημα ήταν ότι οι συνάδελφοι έπρεπε να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Έκανε μεγάλη διαφορά η συνεργασία που είχαμε από το σύνολο των εργαζομένων.
Και συνέχισε:
«Πρόκειται για ένα υγιές, μεγάλο ταμείο, με καλό ισολογισμό. Δημιουργήσαμε πιο στέρεες βάσεις με τους συναδέλφους μας. Ωστόσο κάποια στιγμή θεωρήθηκε ότι ο θεσμός χρησιμοποιήθηκε με τρόπο που σε κάποιες περιπτώσεις είχε χαρακτήρα φοροαποφυγής. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιβάλλει μια πιο μακροπρόθεσμη οπτική για τα Τ.Ε.Α. και φεύγει και από την σχεδόν μηδενική φορολόγηση. Δημιουργείται ένα πλαίσιο που μας δίνει καλύτερη νομιμοποίηση.
Στην πράξη σήμερα αντιμετωπίζουμε προσδοκίες συναδέλφων να συνδεθεί το νέο πλαίσιο με το προηγούμενο. Σε αυτό χρειάζεται μια νέα επικοινωνία για να αποδείξουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο.
Συνεχίζουμε να έχουμε εισφορές και εθελοντικές εργατικές εισφορές. Όσον αφορά στο μέλλον θεωρώ ότι είμαστε σε ένα κομβικό σημείο καθώς έχουμε την μακροπρόθεσμη μεγάλη ανάγκη για εθελοντικές εργατικές εισφορές. Επειδή ζούμε όλο και περισσότερο, αυτή η ανάγκη θα επιτείνεται. Από την άλλη, ο θεσμός είναι νέος, χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια και έχει προοπτική να πετύχει. Είναι κομβικό να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε στα μέλη μας τα πλεονεκτήματα».
Μια διαφορετική παρουσίαση έκανε ο κ. Κατσιπουλάκης, μέσω απευθείας σύνδεσης από τη Βραζιλία, εκεί όπου βρισκόταν ο Έλληνας καπετάνιος του πλοίου Brazil 2014, μαζί με τα μέλη πληρώματος.
«Είμαστε ένα πλήρωμα από την Ελλάδα, τις Φιλιππίνες, την Ουκρανία, τη Ρωσία όλοι μας αγκαλιάσαμε με ενθουσιασμό την έλευση του ταμείου. Είμαστε κι εμείς μισθωτοί, είμαστε ικανοποιημένοι όταν ο κόπος μας έχει κερδοφορία και η εταιρεία μας να έχει ανάπτυξη. Το θέμα του ταμείου ήταν πριν από μια πενταετία για εμάς κάτι καινοτόμο. Είναι ένα λειτουργικό ταμείο με πάνω από 1800 μέλη. Υποδεχτήκαμε το ταμείο με χαρά και ενθουσιασμό, ειδικά οι αξιωματικοί.
Στο ευρύτερο πλαίσιο των πληρωμάτων υπήρχε μια επιφυλακτικότητα. Αλλά στο πρόσωπο του καπετάνιου υπήρχε εμπιστοσύνη. Το διατυμπανίζαμε και το διαφημίζαμε σε όλα μας τα πληρώματα αλλά τους τελευταίους μήνες αυτό που έγινε με τον νέο νόμο, μας «φρενάρισε». Ελπίζουμε ότι αυτή η «αστοχία της στιγμής» θα διορθωθεί από την ίδια την κυβέρνηση. Ξαφνικά δεχόμαστε μια πολύ υψηλή φορολογία» είπε ο καπετάνιος.
Το 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin24) διοργάνωσαν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethos EVENTS, εταιρεία του ομίλου ethos GROUP, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal insuranceworld.gr.
www.bankingnews.gr
Πρωταγωνιστές δεκάδες εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, ακαδημαϊκοί, CEO μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, διευθυντές, στελέχη της αγοράς και πλήθος άλλων, που μίλησαν ή συμμετείχαν σε panels.
Αναλυτικότερα, στο Fireside Chat I με τίτλο «Τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα και οι δίδυμες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της γήρανσης», ο Καθηγητής & Διευθυντής Έρευνας στην ESSCA Grande École και Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών Δρ. Πάνος Ξυδώνας είχε ένα πολύ ενδιαφέρον τετ α τετ με τον Yannick Malevergne, Professor of Finance, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Deputy Director, École de management de la Sorbonne (EMS).
Ο κ. Malevergne αναφέρθηκε στις δημογραφικές προκλήσεις των επόμενων χρόνων καθώς και τον οικονομικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, θέτοντας το ερώτημα εάν «είναι οικονομικά πιο αποτελεσματικό να αποεπενδύσεις από τα ορυκτά καύσιμα ή να επενδύσεις στην πράσινη οικονομία», εξηγώντας ότι η λύση είναι η καινοτομία, η οποία όμως συνδέεται με υψηλό κόστος και υψηλό ρίσκο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο Κρις Αίσωπος, Πρόεδρος Δ.Σ., Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.) παρουσίασε στοιχεία έρευνας τονίζοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των ταμείων είναι μικρός και σε σχέση με χώρες του ΟΟΣΑ είμαστε τελευταίοι. Κάτι φταίει.
«Ως πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών πρέπει να πω ότι μια δεκαετία ποτέ δεν λέει ψέματα. Αυτό που είναι εμφανές είναι ότι οι διαχειριστές έχουν δημιουργήσει υπεραξία στην περιουσία των ταμείων. Τα περισσότερα ταμεία στην Ελλάδα έχουν μεγάλη έκθεση σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια χωρών της ευρωζώνης.
Οι αποδόσεις είναι σε καλύτερο risk-return και τονίζω την καλή δουλειά που γίνεται στη. διαχείριση της περιουσίας των ταμείων. Το 2022 ήταν δύσκολο έτος καθώς δεν υπήρχε πουθενά καταφύγιο, αλλά η Ελλάδα κατάφερε να βρίσκεται κάπου στη μέση της κατάταξης των αποδόσεων.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η διαχείριση είναι σε καλά χέρια και ένας από τους παράγοντες που δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί έχουμε χαμηλή ανάπτυξη, δεν βρίσκεται στους διαχειριστές. Ίσως πρέπει να στραφούμε σε αιτίες όπως το χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα, έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης, χαμηλός αλφαβητισμό, εκεί να δώσουμε έμφαση γιατί τι φταίει και πως θα βελτιωθεί η κατάσταση», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Αίσωπος.
Ακολούθως, ο κ. Σταύρος Κωνσταντάς, Διευθυντής, Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, Τράπεζα της Ελλάδος, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Εποπτεία Τ.Ε.Α. από Τράπεζα της Ελλάδος», στην οποία – μεταξύ άλλων – ανέφερε ότι «θα ασκήσουμε την εποπτεία λαμβάνοντας υπόψη τον κοινωνικό τους ρόλο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κωνσταντάς στάθηκε και στον κανονισμό DORΑ, που επιβάλλει στα Ταμεία να διαχειρίζονται αποτελεσματικά όλους τους κινδύνους και να εφαρμόζουν πολιτικές δοκιμών. «Η ΤτΕ θα σταθεί από το 1/1/25 αρωγός στην ανάπτυξη των Ταμείων στην Ελλάδα κατά την πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών», είπε.
Ομιλητής ήταν και ο Νίκος Μηλαπίδης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος μέσω διαδικτύου ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα «Η εφαρμογή του ν.5078/23 και τα επόμενα βήματα». «Αν αναπτυχθεί ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης θα συγκλίνουμε με τις Ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλαπίδης και τόνισε ότι κοινός σκοπός όλων η μείωση της γραφειοκρατίας και η ανάπτυξη του θεσμού αλλά η εξασφάλισε των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.
Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Γεώργιος Κεντούρης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑοΝ Solutions Greece. Στην ομιλία του με θέμα «Εναρμόνιση νομικού πλαισίου λειτουργίας Ομαδικών Ασφαλιστηρίων & ΙΕΣΠ ΤΕΑ – η Ευρωπαϊκή εμπειρία», ο κ. Κεντούρης ανέφερε:
«Mετά από 20 χρόνια λειτουργίας ήρθε ο νόμος 5078 του 2023 για να εκσυγχρονίσει το φορολογικό και νομικό πλαίσιο επί του οποίου λειτουργούν τα Τ.Ε.Α. Εφαρμόστηκαν η ενιαία εποπτεία, τα πολυεργοδοτικά ταμεία, ρύθμιση ελάχιστων προϋποθέσεων λήψης παροχής, έχουμε ευελιξία στον τρόπο λήψης της συνταξιοδοτικής παροχής και κίνητρα για να υπάρξει απόδοση της παροχής, εφάπαξ και περιοδικές καταβολές» είπε. Συνεχίζοντας, ο κ. Κεντούρης τόνισε:
«Έχουμε ένα καινούργιο φορολογικό πλαίσιο που δίνει κίνητρα για μακροχρόνια συμμετοχή και επένδυση και λύσεις παροχής με τη μορφή παροδικών καταβολών. Τέλος έχουμε εναρμόνιση του φορολογικού πλαισίου για συμμετοχή των ομαδικών συνταξιοδοτικών στον 2ο πυλώνα, Το ερώτημα που ανακύπτει είναι κατά πόσο τελικά μπορεί να λειτουργήσει μια ελεύθερη αγορά συλλογικών ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων χωρίς πλήρη εναρμόνιση φορολογικού και νομικού πλαισίου. Οι αναγκαίες ρυθμίσεις πλήρους εναρμόνισης πρέπει να γίνουν.», κατά τον κ. Κεντούρη.
Εκπροσωπώντας το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τον πρόεδρό του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο κ. Γεώργιος Καραβίας, Εκπρόσωπος Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.), Μέλος Δ.Σ., Ε.Ε.Α. & CEO Karavias Underwriting Agency μίλησε από το βήμα του 5ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin24.
Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις δράσεις του ΕΕΑ για την ανάδειξη των ευκαιριών και κινήτρων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη επενδύσεων, μικρών και μεγάλων. «Και φυσικά στηρίζουμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη χώρα. Μέσα από την τεχνογνωσία μας καταθέσαμε προτάσεις για θέματα που αφορούν το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς». Σχετικά με τα Τ.Ε.Α., είπε ότι «αποτελούν πεδίο ευρείας εξειδίκευσης έναν νέο τομέα υψηλών απαιτήσεων διαχείρισης και εφαρμογής αυστηρών κανόνων».
Παρόλο που έχουν νομοθετηθεί από το 2002, τα Τ.Ε.Α. είναι ακόμα στην αρχή τους, είπε ο κ. Καραβίας και πρόσθεσε την εκτίμησή του πως «η ανάπτυξη των Τ.Ε.Α. είναι μονόδρομος, εάν οι συνταξιούχοι θέλουν να εξασφαλίσουν το οικονομικό τους μέλλον». Ζήτησε δε, να υπάρχει σύμπλευση «όλων και για τον συντονισμό αποφάσεων και ενεργειών προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος».
Μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση έκανε ο κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) και Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ).
«Εμείς ασχολούμαστε με τον 3ο πυλώνα. Θεωρώ όλους τους πυλώνες συμπληρωματικούς, καθώς ο καθένας κάτι έχει να προσφέρει. Η ομιλία μου είναι επηρεασμένη από τον Λάρι Φινκ, πρόεδρο της Blackrock ο οποίος έχει από καιρό ανοίξει την συζήτηση για το θέμα της σύνταξης. Η σκέψη μου αυτή εδράζεται στο γεγονός ότι ένας οικονομολόγος, παγκόσμιας κλάσης, προειδοποιεί ότι κάνουμε πολύ λίγα για την μακροημέρευση και το βιοτικό επίπεδο. Το μήνυμα των ΗΠΑ ότι εάν συνεχίσει η εξέλιξη με αυτόν τον ρυθμό σε 10 χρόνια, η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη ούτε για τους Αμερικανούς. Φανταστείτε εμάς που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε.
Ως Έλληνες δεν έχουμε κουλτούρα αποταμίευσης. Υπολειπόμαστε από τον ευρωπαϊκό μ.ο. Κάνουμε αρνητικό ρεκόρ. Ως προηγμένη χώρα έχουμε και τους 3 πυλώνες. Ξέρουμε ότι βασική διαφορά είναι το σύστημα. Διανεμητικό σημαίνει ότι δεν γίνεται αποταμίευση. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη κουλτούρας. Το μήνυμά μου είναι να μάθουμε όλοι να αποταμιεύουμε». Και συνέχισε: «Όπως προκύπτει από την ανάλυση, με το πέρας των ετών ο πληθυσμός (ηλικία σύνταξης) μεγαλώνει ραγδαία, αυξάνονται οι υπερήλικες, μειώνονται οι νέοι έως 24 ετών, ενώ παρατηρείται πρόβλημα υπογεννητικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μετά το διάλειμμα, εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε το Panel ΙΙΙ με θέμα «H προστιθέμενη αξία της επαγγελματικής ασφάλισης στην αγορά» κατά τη διάρκεια του 5ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Συντονιστής ήταν ο κ. Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος, Head of Content, ethos MEDIA και ομιλητές οι κ.κ. Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Interamerican, Γρηγόρης Καρέλος, General Manager South-East Europe, Kenvue, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), Πρόεδρος, Τ.Ε.Α. Johnson & Johnson, Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Managing Director, Global Head of Servicing της Intrum, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΤΕΑ Intrum, Χαράλαμπος Κατσιπουλάκης, Οικονομικός Διευθυντής, Tsakos Shipmanagement S.A. & Πρόεδρος, Τ.Ε.Α. Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων Ομίλου Τσάκου & Συνεργατών.
Ο κ. Γιάννης Καντώρος, σχετικά με τη σχέση Τ.Ε.Α. και ομαδικών ασφαλιστικών προγραμμάτων τόνισε ότι δρουν συμπληρωματικά. «Για παράδειγμα, εμείς έχουμε και τα δύο. Το Τ.Ε.Α. μας είναι από τα πρώτα που ιδρύθηκαν, έχει μεγάλη συμετοχή από τους εργαζομένους. Οι μακροπρόθεσμες συνταξιοδοτικές ανάγκες είναι τεράστιες, λαμβάνοντας υπόψη το κύμα ακρίβειας στην Ελλάδα.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι μια μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων θα βρεθεί στα όρια της ανέχειας αν δεν κάνουμε κάτι. Όσα περισσότερα όπλα αποταμίευσης έχουμε τόσο πρέπει να τα χρησιμοποιούμε. Ο νόμος έχε κάποια θετικά, αλλά βάζει και κάποια όρια στο ποσό που πρέπει κάποιος να αποταμιεύει. Ως χώρα, έχουμε μηδενική παράδοση καλών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, πρέπει όλα τα εργαλεία να δουλεύουν παράλληλα. Ελπίζω στο μέλλον πράγματα που μπορούν, να βελτιωθούν, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η συνταξιοδοτική αποταμίευση.
Ο Γρηγόρης Καρέλος στην δική του τοποθέτηση είπε:
«Ως εργαζόμενος βίωσα το 2010 τη διαδικασία να φτιάξουμε το νέο μας ταμείο. Τότε είχαμε πάθει ένα μεγάλο θετικό σοκ. 14 χρόνια μετά, είναι σχεδόν καθολική η συμμετοχή και εξαιρετική διαχείριση του funding του ταμείου. Το σημαντικό είναι ότι σου δίνει μια αίσθηση διαφορετικού δεσίματος, πιο μακροπρόθεσμου με την εταιρεία. Πήραμε το ρίσκο πριν 14 χρόνια και τα καταφέραμε, όντας πρωτοπόροι στην ελληνική αγορά. Το ταξίδι με τη νέα νομοθεσία το βιώσαμε πολύ άσχημα.
Πρακτικά σήμαινε ότι δεν υπάρχει κίνητρο για την εταιρεία και τον εργαζόμενο να διατηρήσει ένα ΤΕΑ. Υπήρχε υποβάθμιση από τον αρχικό νόμο όσον αφορά τα κίνητρα να συμμετάσχουμε στο ΤΕΑ. Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν λογική, όπως π.χ. το όριο αποταμίευσης που τέθηκε. Αυτά τα σημεία χρήζουν σημαντικής βελτίωσης. Το governance επίσης διέπεται από ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια». Στην παρέμβασή του, ο κ. Γεωργακόπουλος είπε: o κλάδος μας είναι εδώ και θα είναι για πολύ καιρό.
Επειδή ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, θέλαμε ένα δυνατό εργαλείο διακράτησης. Ως προς τα προβλήματα που ανέκυψαν στην αρχή, ένα σημαντικό ζήτημα ήταν ότι οι συνάδελφοι έπρεπε να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Έκανε μεγάλη διαφορά η συνεργασία που είχαμε από το σύνολο των εργαζομένων.
Και συνέχισε:
«Πρόκειται για ένα υγιές, μεγάλο ταμείο, με καλό ισολογισμό. Δημιουργήσαμε πιο στέρεες βάσεις με τους συναδέλφους μας. Ωστόσο κάποια στιγμή θεωρήθηκε ότι ο θεσμός χρησιμοποιήθηκε με τρόπο που σε κάποιες περιπτώσεις είχε χαρακτήρα φοροαποφυγής. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιβάλλει μια πιο μακροπρόθεσμη οπτική για τα Τ.Ε.Α. και φεύγει και από την σχεδόν μηδενική φορολόγηση. Δημιουργείται ένα πλαίσιο που μας δίνει καλύτερη νομιμοποίηση.
Στην πράξη σήμερα αντιμετωπίζουμε προσδοκίες συναδέλφων να συνδεθεί το νέο πλαίσιο με το προηγούμενο. Σε αυτό χρειάζεται μια νέα επικοινωνία για να αποδείξουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο.
Συνεχίζουμε να έχουμε εισφορές και εθελοντικές εργατικές εισφορές. Όσον αφορά στο μέλλον θεωρώ ότι είμαστε σε ένα κομβικό σημείο καθώς έχουμε την μακροπρόθεσμη μεγάλη ανάγκη για εθελοντικές εργατικές εισφορές. Επειδή ζούμε όλο και περισσότερο, αυτή η ανάγκη θα επιτείνεται. Από την άλλη, ο θεσμός είναι νέος, χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια και έχει προοπτική να πετύχει. Είναι κομβικό να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε στα μέλη μας τα πλεονεκτήματα».
Μια διαφορετική παρουσίαση έκανε ο κ. Κατσιπουλάκης, μέσω απευθείας σύνδεσης από τη Βραζιλία, εκεί όπου βρισκόταν ο Έλληνας καπετάνιος του πλοίου Brazil 2014, μαζί με τα μέλη πληρώματος.
«Είμαστε ένα πλήρωμα από την Ελλάδα, τις Φιλιππίνες, την Ουκρανία, τη Ρωσία όλοι μας αγκαλιάσαμε με ενθουσιασμό την έλευση του ταμείου. Είμαστε κι εμείς μισθωτοί, είμαστε ικανοποιημένοι όταν ο κόπος μας έχει κερδοφορία και η εταιρεία μας να έχει ανάπτυξη. Το θέμα του ταμείου ήταν πριν από μια πενταετία για εμάς κάτι καινοτόμο. Είναι ένα λειτουργικό ταμείο με πάνω από 1800 μέλη. Υποδεχτήκαμε το ταμείο με χαρά και ενθουσιασμό, ειδικά οι αξιωματικοί.
Στο ευρύτερο πλαίσιο των πληρωμάτων υπήρχε μια επιφυλακτικότητα. Αλλά στο πρόσωπο του καπετάνιου υπήρχε εμπιστοσύνη. Το διατυμπανίζαμε και το διαφημίζαμε σε όλα μας τα πληρώματα αλλά τους τελευταίους μήνες αυτό που έγινε με τον νέο νόμο, μας «φρενάρισε». Ελπίζουμε ότι αυτή η «αστοχία της στιγμής» θα διορθωθεί από την ίδια την κυβέρνηση. Ξαφνικά δεχόμαστε μια πολύ υψηλή φορολογία» είπε ο καπετάνιος.
Το 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin24) διοργάνωσαν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και η ethos EVENTS, εταιρεία του ομίλου ethos GROUP, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal insuranceworld.gr.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών