Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυναμικό come back για τα οικονομικά ρίσκα στην Ασία

Δυναμικό come back για τα οικονομικά ρίσκα στην Ασία
Οι κίνδυνοι για την ασιατική οικονομία φέρονται να κάνουν δυναμικό come back. Οι αγορές της Ινδίας και άλλων μικρότερων ασιατικών χωρών, στην ανάπτυξη των οποίων στοιχημάτισαν πολλοί επενδυτές, αποτελούν τώρα το έναυσμα για μια σειρά κινδυνολογίας για την τύχη της περιοχής, την στιγμή που πολλοί θέλουν την Ασία βασιλιά της οικονομίας….
Η πρόσφατη υποχώρηση σε σταθερές και πιο ευάλωτες ασιατικές αγορές χρησιμεύει ως προειδοποίηση για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι γέμισαν με δισεκατομμύρια δολάρια τις αναδυόμενες αγορές το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, παρά το μακροπρόθεσμη δυναμική τους αυτές οι οικονομίες εξακολουθούν να έχουν προβλήματα….
Ο πληθωρισμός και τα σκάνδαλα στην πολιτική σκηνή της Ινδίας οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες 7% στις αγορές έναντι με τον Νοέμβριο. Στο Μπαγκλαντές παρατηρήθηκε βουτιά 27% (!) μετά από αυστηρότερες ρυθμίσεις ώστε να περισταλεί η κερδοσκοπία. Με απώλειες εξακολουθούν Κίνα Φιλιππίνες και Ινδονησία…Βέβαια, Κίνα και Ιαπωνία δεν συμμερίζονται την ίδια μοίρα.(στοιχεία Financial Times)
Όλα αυτά σίγουρα σκιαγραφούν ένα αποθαρρυντικό και σκοτεινό σκηνικό…
Ο Russell Napier, οικονομολόγος στο CLSA, στο Λονδίνο, αναφερόμενος στα πληθωριστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι χώρες σχολιάζει «ότι ο πληθωρισμός είναι ενδημικό πρόβλημα των αναδυόμενων οικονομιών και δεν θα λυθεί σε δύο ή τρία τρίμηνα»
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές που πίστευαν ότι η κεντρική τράπεζα της Ινδίας δεν θα αυξήσει τα επιτόκια, τώρα αναμένουν από τις αρχές να ανεβάσουν το κόστος δανεισμού εντός του μήνα…. Κάτι τέτοιο βέβαια θα βύθιζε ακόμη περισσότερο σε λήθαργο την οικονομία της χωράς, η οποία ήδη κινείται αργά…


Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης