Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ από την ισπανική κυβέρνηση προς τις τράπεζες

Νέες εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ από την ισπανική κυβέρνηση προς τις τράπεζες
Στη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας εστιάζεται η κυβέρνηση Θαπατέρο.
Ο πρωθυπουργός μαζί με την Υπουργό Οικονομικών, Έλενα Σαλγάδο αποφάσισαν την παροχή εγγυήσεων από πλευράς κυβέρνησης ύψους 30 δισ. ευρώ. Ενδέχεται σε ακραίες περιπτώσεις να φτάσουν ακόμη και τα 80 δισ. ευρώ.
Η απόφαση πάρθηκε για να βοηθηθούν κυρίως οι περιφερειακές τράπεζες της Ισπανίας (cajas) στην αναχρηματοδότηση των χρεών τους και κάτω από πιέσεις για αρωγή του ισπανικού τραπεζικού συστήματος από πλευράς κυβέρνησης.
“Πρέπει να προστατεύσουμε την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και να τις βοηθήσουμε να ανασυνταχθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να σταθεροποιήσουν κι αυτές τα χρέη τους”, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός προσπαθώντας να ενισχύσει την αξιοπιστία των ιδρυμάτων.
Τα προβληματικά κεφάλαια, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, ανέρχονται σε 181 δισ. ευρώ και ο Θαπατέρο δεν αποκλείει μια μαζική κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μέσω των εγγυήσεων.
Να σημειωθεί ότι σημειώθηκε 10% εισροή καταθέσεων στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα για το μήνα Νοέμβρη. Οι συνολικές καταθέσεις έφθασαν τα 698,2  δισ. ευρώ.
Η Bank of Spain τόνισε ότι ο δανεισμός των τραπεζών της Ισπανίας από την ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 5,5 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη, στα 70 δισ. ευρώ από 64,5 δισ. ευρώ το Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης