Τελευταία Νέα
Διεθνή

Axel Weber: «Πρέπει να αφήνουμε τις τράπεζες να χρεοκοπούν»

Axel Weber: «Πρέπει να αφήνουμε τις τράπεζες να χρεοκοπούν»
Σεβασμό στην οικονομία της αγοράς ζήτησε ο πρόεδρος της Bundesbank, Axel Weber. Με τις δηλώσεις του σοκάρει: “Στις χώρες που ακολουθούν την οικονομία της αγοράς, η πτώχευση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ακόμα κι αν πρόκειται για τράπεζες, δεν πρέπει να αποκλείεται”.
Οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ ήρθαν για να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα για κεφάλαια των τραπεζών, να ενισχύσουν τους δείκτες Tier 1 και Core Tier 1 και συνεπώς, να μειώσουν τις πιθανότητες να καταστούν ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα μη βιώσιμα.
Ο Axel Weber κατανοεί την πολιτική αυτή ως πρώτη γραμμή άμυνας εντός ενός οικονομικού συστήματος που βασίζεται στις τράπεζες.
Συμφωνεί στην ενίσχυση της διαφάνειας του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος και παραδέχεται ότι οι κανόνες της Βασιλείας συνεισφέρουν δραματικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Όμως, η διατήρηση επ' άπειρον της πολιτικής διάσωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων, αναδεικνύει τις αρρυθμίες της οικονομικής τους πολιτικής, τις αναγάγει σε μείζον θέμα και αποσταθεροποιεί ολόκληρο το οικονομικό περιβάλλον, τόσο από πλευράς κλίματος και ψυχολογίας, όπως υπαινίσσεται, όσο και από πρακτικής πλευράς εξεύρεσης λύσης για τη στήριξη, όπως λέει ξεκάθαρα. Άλλωστε, η διαρκής προσπάθεια στήριξης εναντιώνεται στους κανόνες του ίδιου του οικονομικού συστήματος.
Ο Weber δεν θα ήταν αρνητικός στην αναδιάρθρωση των χρεών ορισμένων τραπεζών που τείνουν προς την χρεοκοπία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης