Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σπατάλες αλά... ελληνικά στην Ισπανία – Προειδοποιεί ο πρωθυπουργός

Σπατάλες αλά... ελληνικά στην Ισπανία – Προειδοποιεί ο πρωθυπουργός
Αιματηρή προβλέπεται η συνέχεια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ισπανίας στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να αποφύγει την ένταξή της σε μηχανισμό στήριξης. Το βάρος πέφτει στις περιφέρειες και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο έκανε έκκληση στις περιφέρειες της χώρας να περικόψουν τις δαπάνες τους αφού εκεί εστιάζεται η μεγαλύτερη οικονομική αιμορραγία σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Το χρέος των περιφερειών έχει διπλασιαστεί μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με τη Bank of Spain και έχει φθάσει τα 105 δισ. ευρώ. Αποτελεί δηλαδή το 19,4% του συνολικού χρέους της χώρας.
Κυρίως ο Θαπατέρο απευθύνθηκε στις αυτόνομες και ημιαυτόνομες περιφέρειες της χώρας του. Τα υψηλά ποσοστά διαχειριστικής αυτονομίας 17 περιφερειών της χώρας αποτελούν εδώ και χρόνια τροχοπέδη για την ενιαία και συλλογική σφικτή εσωτερική πολιτική στην Ισπανία.
Ο πρωθυπουργός της χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου μίλησε για “υπευθυνότητα” και “εκπλήρωση υποχρεώσεων”, ενώ απείλησε εμμέσως πως “η μη εκπλήρωση των λογικών υποχρεώσεων θα αναγκάσει την κυβέρνηση να δράσει” και να απαγορεύσει την έκδοση ομολόγων για εξυπηρέτηση του περιφερειακού χρέους χωρίς τη συγκατάθεση της κεντρικής κυβέρνησης. “Εμείς κρατάμε το κλειδί”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Θαπατέρο προανήγγειλε εναρμόνιση των νόμων που διέπουν την επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλες τις περιφέρειες -αυτόνομες ή μη- της Ισπανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης