Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την παγκόσμια οικονομία από την άνοδο του πετρελαίου στα 100 δολάρια

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την παγκόσμια οικονομία από την άνοδο του πετρελαίου στα 100 δολάρια
Αυξάνονται και πληθύνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, καθώς το πετρέλαιο πλησιάζει νέο υψηλό δύο ετών, στα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Οι αναλυτές ποντάρουν σε Βρετανία και… P.I.G.S. (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία) ως τις πιο επιρρεπής χώρες στο να πληγούν από την άνοδο αυτή.
Οι προσαυξήσεις σε βενζίνη, καύσιμα και παράγωγα αυτών ουσιαστικά αποτελούν έναν επιπλέον… φόρο ενάντια της ανάπτυξης, σε μια εποχή όπου οι προοπτικές για ανάκαμψη στις χώρες αυτές είναι τόσο…εύθραυστες.
Αν και λίγοι είναι εκείνοι που προετοιμάζονται για μία άνοδο του πετρελαίου της τάξης των 147 δολαρίων ανά βαρέλι (πρβ. 2008), ωστόσο, οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν ισχυροί ακόμα και σε τιμές κάτω από τα 100 δολάρια για τις αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες. «Κάθε φορά που το βεληνεκές του ενεργειακού τομέα έφτανε το 9%, προχωρούσαμε σε μεγάλη κρίση», σχολίασε δηκτικώς ο Sabine Schels, αναλυτής του τομέα εμπορευμάτων στη Merrill Lynch.
«Πρώτα το 1980, μετά το 2008… Το 2010-2011 αγγίζουμε το 7,8% και προχωράμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος του πετρελαίου, σε πρώτο επίπεδο, είναι πιθανό να ωθήσει τη Bank of England σε αύξηση των επιτοκίων για να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό, ενώ σε δεύτερο επίπεδο, η αδυναμία του ευρώ, λόγω της κρίσης χρέους θα δυσκολέψει την απορρόφηση της τιμής του πετρελαίου σε αδύναμες, περιφερειακές οικονομίες. Ωστόσο, δυνατές οικονομίες θα κατορθώσουν να απορροφήσουν τον… πετρελαϊκό πληθωρισμό.
«Το να αγοράσεις ενέργεια θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο και κυρίως θα επηρεάσει οικονομίες που ήδη πάσχουν από πενιχρή ανάπτυξη», σχολιάζει εύστοχα ο οικονομικός αναλυτής, Alan Clarke.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης