Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιδιαίτερη σημασία έχουν αρχίσει να αποκτούν τα CDS στην ευρωζώνη

Ιδιαίτερη σημασία έχουν αρχίσει να αποκτούν τα CDS στην ευρωζώνη
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν και πάλι αναποφασιστικότητα, αναβλητικότητα και έλλειψη σχεδίου ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή, τα CDS οδεύουν ακόμη υψηλότερα, και μάλιστα πολλές φορές υψηλότερα από το spread του βασικού επιτοκίου δανεισμού.
Το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου στα πορτογαλικά ομόλογα έφτασαν στις 10 Ιανουαρίου σε επίπεδα ρεκόρ, υπό τη φημολογία ότι η κυβέρνηση της χώρας πιέζεται από την Γαλλία και τη Γερμανία να προσφύγει στο μηχανισμό. Την ίδια ώρα όμως το spread της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου της χώρας έναντι αυτής του γερμανικού υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα. Την ίδια ώρα, τα CDS των Ιρλανδικών ομολόγων είναι κατά 4% υψηλότερα από όταν η χώρα δεν είχε μπει στο μηχανισμό, ενώ το spread του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κατά 18% από όταν η χώρα μπήκε στο μηχανισμό το Νοέμβριο.
Οι διαφορές αποδίδονται στις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα ομόλογα των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης, εκτιμούν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι την πραγματική εικόνα της αγοράς συνθέτουν πλέον τα CDS, κάτ το οποίο δε γινόταν παλαιότερα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιτάχυνε τους ρυθμούς με τους οποίους αγοράζει  κρατικά ομολόγα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Δευτέρα.
Η ΕΚΤ αγόρασε κρατικά ομόλογα ύψους 2,313 δις ευρώ την εβδομάδα που  έληξε στις 14 Ιανουαρίου, σε σχέση με τα 113 εκατ. ευρώ που δαπάνησε το  αμέσως προηγούμενο επταήμερο.
Η ΕΚΤ αγοράζει από τον προηγούμενο Μάιο κρατικά και εταιρικά ευρωπαϊκά  ομόλογα με σκοπό να επαναφέρει την ομαλότητα στις αγορές χρέους της ηπείρου. Το σύνολο των αγορών της ΕΚΤ από την αρχή του προγράμματος έχει φτάσει  τα 76,5 δις. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης