Τελευταία Νέα
Διεθνή

ZEW: Θεαματική άνοδος της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σε Γερμανία, ευρωζώνη

ZEW: Θεαματική άνοδος της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σε Γερμανία, ευρωζώνη
Ραγδαία ήταν η άνοδος που σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ZEW, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονταν με πολλή αγωνία σήμερα.
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία για το μήνα Ιανουάριο βρέθηκε, σύμφωνα με το δείκτη, στις 15,4 μονάδες. Πρόκειται για μεγάλη άνοδο αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα μήνα πριν είχε βρεθεί στις 4,3 μονάδες.
Να σημειωθεί ότι προ εκπλήξεως βρέθηκαν και οι διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι περίμεναν άνοδο κοντά στις 3 μονάδες και το δείκτη ZEW να διαμορφωθεί κοντά στις 7 μονάδες. Ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη σε σύγκριση με τις προβλέψεις και ο υπερτριπλασιασμός του σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση οφείλεται εν πολλοίς στην προσδοκία ανόδο των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στο ερχόμενο εξάμηνο. Η προσδοκία αυτή, γερμανικής... προελεύσεως, ευνοεί τις χώρες με ισχυρή οικονομία και ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι περίπου  το 50% των ερωτηθέντων αναμένει την άνοδο των επιτοκίων και το σύνολό τους πιστεύει ότι θα επιδράσει ευεργετικά στη γερμανική ανάπτυξη.
Αντίστοιχα θετικά είναι τα αποτελέσματα του δείκτη ZEW και για το σύνολο της ευρωζώνης. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στις χώρες του ευρώ έφθασε, σύμφωνα με το δείκτη, τις 25,4 μονάδες έναντι 15,5 μονάδων για το μήνα Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 1,1 μονάδων, στις 16,6 μονάδες. Τα τελικά όμως αποτελέσματα τους εξέπληξαν ευχάριστα.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης