Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κερδίζει έδαφος η υποψηφιότητα Weber για την προεδρία της ΕΚΤ

tags :
Κερδίζει έδαφος η υποψηφιότητα Weber για την προεδρία της ΕΚΤ
(upd) Παραμένει ο επικρατέστερος διάδοχος για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γερμανός Axel Weber, όταν η θητεία του νυν προέδρου Jean-Claude Trichet λήξει τον Οκτώβριο.
Στην Ευρώπη, παράλληλα με το «σκληρό παιχνίδι» που παίζεται σχετικά με τις αποφάσεις που θα την οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση χρέους, διαδραματίζεται κι ένα άλλο παιχνίδι. Αυτό της διαδοχής στην καρέκλα του προέδρου της ΕΚΤ, η οποία και θα κρίνει την φιλοσοφία που θα έχει η Κεντρική Τράπεζα τα επόμενα χρόνια.
Βέλγιο και Σλοβακία το Μάιο θα ορίσουν τους δικούς τους τραπεζίτες στο κεντρικό συμβούλιο της ΕΚΤ, με τη Γερμανία να θεωρεί σίγουρο ότι και οι δύο υποψήφιοι αυτών των χωρών τείνουν να υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Weber.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, Jean Pisani-Ferry, δεν υπάρχει και κάποιος άλλος υποψήφιος που να μπορεί να ανταγωνιστεί τον Weber. Η θέση αυτή είναι δεύτερη καλύτερη στον κόσμο, μετά τη Fed, που καθορίζει τη σημαίνουσα νομισματική πολιτική της Ηπείρου.
Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΚΤ, στις δύο από τις έξι θέσεις στο κεντρικό συμβούλιο της τοποθετούνται εκπρόσωποι από τις μικρότερες χώρες εκ περιτροπής, ενώ οι τέσσερις καταλαμβάνονται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Το γεγονός ότι το Μάιο θα αναλάβουν εκπρόσωποι της Σλοβακίας και του Βελγίου οι οποίοι θα πρόσκεινται στη Γερμανία, δίνει πόντους στον γερμανό υποψήφιο.
Στο μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα "Zeit" αναφέρει ότι η έτερη υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΚΤ, αυτή του Mario Draghi δηλαδή χάνει έδαφος. "Οι περισσότεροι βορειοευρωπαίοι ανθίστανται στην επιλογή Draghi", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ. "Οι πιθανότητες ο Ιταλός να παρακάμψει τον Axel Weber φθίνουν σταδιακά", συνεχίζει η εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης