Διεθνή

Fitch: Μείωση του συνολικού ευρωπαϊκού δανεισμού κατά 9,2% μέσα στο 2011

Fitch: Μείωση του συνολικού ευρωπαϊκού δανεισμού κατά 9,2% μέσα στο 2011
Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σημερινή έκθεσή της, κάνει η ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.
Για τις χώρες της ζώνης του ευρώ ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προβλέπει μείωση του συνολικού δανεισμού κατά 9,2% σε ετήσια βάση.
Η συνολική μείωση εκτιμάται σε 1,607 τρισ. ευρώ ή 16,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Η μεγαλύτερη μείωση κατ' απόλυτη τιμή αφορά το γαλλικό δανεισμό, ο οποίος εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 381 δισ. ευρώ την τρέχουσα χρονιά. Οι αντίστοιχες μειώσεις δανεισμού για Ιταλία και Γερμανία είναι 381 δισ. ευρώ και 292 δισ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη μείωση σε ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος συναντάται στην Ελλάδα (25%), η οποία όμως δεν αποτελεί κριτήριο καθώς, αφενός βρίσκεται εκτός των αγορών, αφετέρου μαστίζεται από ύφεση και συρρίκνωση του συνολικού ΑΕΠ.
Ακολουθούν η Ιταλία και η Πορτογαλία με 23%, το Βέλγιο με 21% και η Γαλλία με 18%.
Η Fitch επισημαίνει επίσης ότι... καταλαγιάζει η τάση εκδόσεως ομολόγων βραχυχρόνιας αποπληρωμής καθώς με βάση τις εκδόσεις ομολόγων που έχουν ανακοινωθεί από τις χώρες της ευρωζώνης βάσει των δανειακών αναγκών που αποκάλυψαν για το οικονομικό έτος 2011 προκύπτει μείωση 11,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης