Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα σχέδια στήριξης των Cajas από την Ισπανία ενόψει δημοπρασιών

Νέα σχέδια στήριξης των Cajas από την Ισπανία ενόψει δημοπρασιών
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του περιφερειακού τραπεζικού κλάδου της Ισπανίας συνεχίζεται, με την κυβέρνηση να καταβάλει νέες προσπάθειες ενίσχυσης του, ώστε και αυτές να έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν καλύτερα την οικονομία της χώρας.
Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μεγάλες ενέσεις κεφαλαίων στις αποταμιευτικές τράπεζες, τις λεγόμενες Cajas, ώστε να κατευνάσει τις ανησυχίες που προκαλεί η κατάσταση τους.
Οι τράπεζες αυτές έχουν χαρακτηριστεί προβληματικές και μάλιστα ιδιαιτέρως «επικίνδυνες» για το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Ενόψει μάλιστα και των εκδόσεων ομολόγων που  σχεδιάζει τις επόμενες ημέρες, η Ισπανία θέλει να καταστήσει σαφές ότι το μεγάλο πρόβλημα της, οι τράπεζες, δε θα θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εκτελεί. Ο φόβος ότι οι τράπεζες αυτές δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από μόνες τους και θα χρειαστούν την κυβερνητική στήριξη ήταν ένας από τους λόγους που ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s έθεσε υπό επανεξέταση για μια πιθανή υποβάθμιση τη βαθμολογία της Ισπανίας τον περασμένο μήνα.
Ένα άλλο βήμα που προωθεί η κυβέρνηση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις Cajas είναι οι απλοποίηση των πολύπλοκων δομών τους, καθώς υπάρχουν για πολλά χρόνια πολλά ερωτηματικά σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας και των δομών διοίκησης τους. Αυτό δημιουργεί αδιαφάνεια για τα οικονομικά στοιχεία τους, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία τους.
Η ισπανική κυβέρνηση τον περασμένο χρόνο ανάγκασε τις Cajas σε συγχωνεύσεις και τη μείωση του αριθμού τους σε 17 από 45. Ένα άλλο μέρος της προσπάθειας διάσωσης τους πέρσι ήταν μια ένεση ύψους 11 δις. ευρώ μέσω του Ταμείου Αναδιάρθρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης