Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίσημη πρώτη για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου

Επίσημη πρώτη για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου
Την πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, με σκοπό να διαμορφώσει το πλαίσιο της λύσης για την Ευρώπη ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το νέο όργανο που σχεδιάζεται θα έχει τον έλεγχο του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη και τη συμμόρφωση του στους κανόνες που διαμορφώνονται σταδιακά παγκοσμίως.
Οι προσδοκίες των αγορών είναι μεγάλες για αυτό το Συμβούλιο, αναφέρουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι αν ακόμη μία φορά η Ευρώπη αποτύχει να πείσει για τις προθέσεις της, τότε θα έχουμε νέο κύμα πιέσεων στις αγορές. Το συμβούλιο αποτελείται από 37 μέλη, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι τραπεζίτες, εκπρόσωποι των εμπορικών και χρηματιστηριακών αγορών και ο επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Όλι Ρεν.
«Το βασικό ερώτημα είναι αν μπορεί να χειριστεί τα προβλήματα που έχουν σχέση με την κρίση του χρέους στην Ευρώπη και κατά πόσον οι κάτοχοι ομολόγων μπορεί να υποχρεωθεί να αναλάβουν τις ζημίες χωρίς να προκληθεί μια νέα κρίση μετά», δήλωσε ο Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών και Πολιτικής. Εάν δεν απαντήσουν σ’ αυτά τα ερωτήματα, και να κάνουν μόνο μερικές ουδέτερες συστάσεις, τότε ένα ακόμη ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο θα έχει καταστεί «αδιάφορο», πρόσθεσε.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το νέο συμβούλιο αναμένεται να αναλάβει δράση ακόμη και στα προσεχή stress tests που θα διενεργηθούν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σε συνεργασία με την ειδική Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, να ανακοινώνει συστάσεις σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή των χωρών μελών της ευρωζώνης και να ελέγχει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης