Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κρυμμένος άσος στο μανίκι της Ευρωζώνης

Ο κρυμμένος άσος στο μανίκι της Ευρωζώνης
Όσοι παρακολουθούν την εξέλιξη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, καθώς και την προσπάθεια της Ευρωζώνης να σώσει από την ύφεση τα περιφερειακά μέλη της, έχουν σχηματίσει την άποψη πως η Γερμανία είναι εκείνη που θα λειτουργήσει ως… «από μηχανής θεός» στην τραγωδία της οικονομικής ανάκαμψης.
Αναλυτές και οικονομολόγοι, μάλιστα, συγκλίνουν ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας είναι πιθανό να παρουσιάσει άνοδο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Σε γενικές γραμμές, παράλληλα, η Γερμανία θεωρείται ως μια από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο, οικονομολόγοι από το Capital Economics έρχονται να… προτείνουν μια άλλη σανίδα σωτηρίας, η οποία, για τόσο καιρό, ήταν κρυμμένη… Ή μήπως κανείς δεν τη υπολόγιζε;
Ο λόγος γίνεται για το Λουξεμβούργο, του οποίου το ΑΕΠ αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο 2,8% το 2011 και 3% το 2012, σύμφωνα με το Capital Economics. Το 2012, όμως, παράλληλα, δεν αναμένεται να είναι τόσο δυναμικό για τη Γερμανία. «Καθώς τα δημοσιονομικά περιορίζουν την ανάγκη τους για αναδιάρθρωση, κι ενώ η αύξηση των εξαγωγών συνεχίζεται, η οικονομία του Λουξεμβούργου θα συνεχίσει σε υψηλά επίπεδα, σχολιάζουν οικονομολόγοι του Capital Economics, ενώ προσθέτουν ότι «οι Γερμανοί θα καταναλώνουν πλέον όσο φτάνει… η τσέπη τους, λόγω των χαμηλών μισθών και των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων».
«Η οικονομική ύφεση που θα ανανεωθεί, καθώς και η σχετική στασιμότητα  του ΑΕΠ θα οδηγήσουν την ανάπτυξη σε βραδείς δρόμους», έσπευσαν να προσθέσουν οι αναλυτές.
Εν γένει, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με την ανάπτυξη στα περιφερειακά κράτη της ζώνης των 17 (από 01/01/11 και η Εσθονία στην Ευρωζώνη), οι οποίες σε συνδυασμό με την κρίση χρέους, αναμένονται να πιέσουν πολλοί την γενικότερη ανάπτυξη της ΕΕ, καθώς και να πιέσουν περαιτέρω το ευρώ…

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης