Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πότε αναμένει αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ η Goldman Sachs;

Πότε αναμένει αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ η Goldman Sachs;
Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2011, ακόμη κι αν η άνοδος του πληθωρισμού συνεχιστεί, διατυπώνει ο Francesco Garzarelli, επικεφαλής αναλυτής της Goldman Sachs.
«Αυτό που μοιάζει να κρατά δεμένα τα χέρια της ΕΚΤ στην τρέχουσα συγκυρία είναι η ανησυχία για την πορεία ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υπό τη σκιά της κρίσης χρέους. Στο τέλος, ωστόσο, τα ζητήματα αυτά θα περάσουν από την ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, απελευθερώνοντας την κεντρική τράπεζα. Έτσι, η τελευταία θα είναι και πάλι σε θέση να ασχοληθεί με τα επίπεδα διαμόρφωσης του πληθωρισμού, τα οποία αποτελούν και τη βασική της αποστολή» δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, o Garzarelli.
Όπως εκτιμά η Goldman Sachs, η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά την περίοδο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου του 2011.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 1%, εν μέσω ανησυχιών του ίδιου του προέδρου της Jean-Claude Trichet, αναφορικά με την πορεία διαμόρφωσης του πληθωρισμού. Στα τέλη του 2010 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ξεπέρασε το στόχο της ΕΚΤ (2%) για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών και διαμορφώθηκε στο 2,2%.
«Η ΕΚΤ μπορεί να αποφύγει να πλήξει τα πιο υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Πως; Μέσω της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων και σε συνδυασμό με την παροχή σημαντικής ρευστότητας στις τράπεζες» προτείνει ο αναλυτής του οίκου.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης του Reuters που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα καταδεικνύουν ότι η αύξηση των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ ενδέχεται να… έρθει νωρίτερα. Η μέση πρόβλεψη της δημοσκόπησης κάνει λόγο για αύξηση του επιτοκίου στο 1,25% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Ωστόσο, 15 από τους 68 αναλυτές που συμμετείχαν εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση πριν τον Οκτώβριο του 2011.
«Ο Trichet εμφανίστηκε περισσότερο ανήσυχος για τις προοπτικές του πληθωρισμού», σχολιάζει ο Nick Kounis της ABN AMRO. «Πρόκειται για μια δήλωση - αφύπνιση των αγορών, οι οποίες δεν περίμεναν αύξηση των επιτοκίων αυτό το χρόνο» προσθέτει. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι 33 από τους 67 συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι δεν αναμένουν αύξηση έως τον επόμενο χρόνο.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις μέσες προβλέψεις της δημοσκόπησης, η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει το πρώτο τρίμηνο του 2012 με επιτόκιο 1,25%, 1,5% στα τέλη Ιουνίου του ίδιου έτους, 1,75% στον Οκτώβριο και 2% στα τέλη του ερχόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης