Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Στο 4,4% η ανάπτυξη του 2011 – Αγκάθι η ανεργία - Ενισχύστε το EFSF

ΔΝΤ: Στο 4,4% η ανάπτυξη του 2011 – Αγκάθι η ανεργία - Ενισχύστε το EFSF
Στο 4,4% βλέπει την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς θεωρεί ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα βοηθήσει ιδιαίτερα την παγκόσμια να ανακάμψει. Η προηγούμενη του εκτίμηση τον Οκτώβριο τοποθετούσε την ανάπτυξη φέτος στο 4,2%, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2012 αναφέρουν ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 4,5%.
Η συνέχιση μίας οικονομικής ανάπτυξης σχετικά υψηλής στον υπόλοιπο κόσμο σημαίνει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ότι «η ανάκαμψη δύο ταχυτήτων» της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει. Οι προβλέψεις αυτές, εξηγεί το ΔΝΤ, προϋποθέτουν ότι τα πολιτικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ θα επιτύχουν την ανάσχεση της χρηματοπιστωτικής αναταραχής και των επιπτώσεών της στην πραγματική οικονομία στην περιφέρεια της ζώνης, χωρίς να επηρεάζεται σοβαρά η παγκόσμια ανάκαμψη.
Η πρόβλεψη ανάπτυξης για την ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,5%, με το ΔΝΤ να προειδοποιεί ότι η κρίση χρέους θα έχει συνέπειες στην ίδια τη ζώνη του ευρώ, αλλά περιορισμένες επιπτώσεις στην ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο. Μπορεί να ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία, αλλά ακόμη αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο των δύο ταχυτήτων, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα της ανεργίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να ανέλθει στα 203,3 εκατ., δηλαδή ένα ποσοστό 6,1% το 2011. "Το 2011 θα είναι πολύ πιθανό η τρίτη συνεχής χρονιά με την παγκόσμια ανεργία να πλήττει τουλάχιστον 200 εκατ. ανθρώπους", ένα επίπεδο ρεκόρ, εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής του τομέα Απασχόλησης του ΔΓΕ, ο Ζοζέ Μανουέλ Σαλαζάρ-Ξιρινάτς σε συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης ενώ εκτιμά ότι απαιτούνται αυστηρά τεστ αντοχής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές.
«Τα προβλήματα στην Ελλάδα, και τώρα στην Ιρλανδία, έχουν τροφοδοτήσει ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους και την υγεία του τραπεζικού κλάδου σε μια σειρά από κράτη μέλη της ευρωζώνης», αναφέρει στην έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το ΔΝΤ προτείνει την αύξηση των κεφαλαίων του ταμείου διάσωσης και τη μεγαλύτερη ευελιξία του καθώς και τη διεξαγωγή αυστηρών και αξιόπιστων τεστ αντοχής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα νέο σοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης