Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα προβλήματα των πορτογαλικών τραπεζών στην αναχρηματοδότηση του χρέους τους

Τα προβλήματα των πορτογαλικών τραπεζών στην αναχρηματοδότηση του χρέους τους
Στις 19 Ιανουαρίου ο οίκος Μοοdy's είχε προειδοποιήσει την Πορτογαλία για πιθανή υποβάθμιση. Στην ίδια έκθεση, τονίζοντας ως ανασταλτικός παράγοντας για την εξυγίανση της οικονομίας οι δυσκολίες αναχρηματοδότησης των χρεών τους που παρουσιάζουν οι πορτογαλικές τράπεζες.
Η έλλειψη ρευστότητας είναι εμφανής και στο πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα. Ο Gudrun Egger, αναλυτής της Erste Bank για την ευρωζώνη εκτιμά ότι οι τράπεζες των ισχυρών χωρών της ευρωζώνης δύσκολα θα δεχτούν να πραγματοποιήσουν κινήσεις σε τράπεζες χωρών με προβλήματα χρέους, όπως η Πορτογαλία επειδή κανείς δεν τους εγγυάται πως τα ομόλογα που θα αγοράσουν, θα αποπληρωθούν στο 100% τους.
Η Banco Espirito Santo έχει βάλει πωλητήριο σε χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται 940 εκατ. ευρώ δάνεια προς επιχειρήσεις με έδρα την Ιβηρική χερσόνησο και 400 εκατ. ευρώ δάνεια προς αμερικανικές εταιρείες.
Η δημοπρασία για το χαρτοφυλάκιο θα πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου αλλά η ζήτηση δεν είναι μεγάλη. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που περιλαμβάνει δεν αποτυπώνεται πλήρως. Οι αγοραστές είναι επιφυλακτικοί.
Ο Anthony Thomas, αναλυτής της Moody's ανησυχεί επειδή αντίστοιχα μεγάλα ποσά δανείων των πορτογαλικών τραπεζών αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ίδια τη χώρα. Με τις προβλέψεις για τη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στην Πορτογαλία να είναι δυσοίωνες, δεν αποκλείεται να κλιμακωθούν τα ποσοστά αδυναμίας αποπληρωμής των δόσεων των δανείων. Οι πορτογαλικές τράπεζες θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης