Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ο Bernanke

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ο Bernanke
(upd2)Με θετική ματιά είδε ο Ben Bernanke, Πρόεδρος της Fed, τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και την απασχόληση, χωρίς, ωστόσο, αυτά να καθιστούν ικανή μια μεταβολή της γενικότερης γνώμης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για το ρυθμό της ανάκαμψης, την οποία θεωρεί ότι θα είναι βαθμιαία.
«Τα μακροοικονομικά στοιχεία για την απασχόληση όντως αποτελούν πηγή αισιοδοξίας, η οποία απαντάται και στον τομέα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης», επεσήμανε ο Bernanke στο National Press Club. Η οικονομική πορεία, εν τούτοις, θα ακολουθήσει μετριοπαθή ρυθμό, εν μέσω απροθυμίας για επικοινωνία, τόνισε ο ίδιος, «έτσι ως αποτέλεσμα, θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι η ανεργία να επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα». «Η εδραίωση του τομέα απασχόλησης θα δώσει και το στίγμα της εδραίωσης της ανάκαμψης», σχολίασε ο Bernanke.
Αναφερόμενος στην ανάκαμψη των ΗΠΑ, επεσήμανε ότι ενδέχεται να «τρέξει» με ταχύτερους ρυθμούς το 2011 απ' ότι το 2010, υπεραμυνόμενος, παράλληλα, του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE2), εφόσον «ο πληθωρισμός διατηρείται χαμηλός».

«Τα 600 δις δολ δίνουν στη Fed… αφορμή για να αγνοήσει τον πληθωρισμό»

Την ίδια ώρα, μύδρους κατά της Fed εξαπολύει ο Michael Pond, συν-επικεφαλής στον τομέα επιτοκίων στην Barclays Plc, σχολιάζοντας ότι η αμερικανική τράπεζα αγνοεί πλήρως τις πληθωριστικές πιέσεις, ακόμη και μετά την ανησυχητική άνοδο του τομέα των εμπορευμάτων.
«Η Fed εξετάζει τις πτωτικές τάσεις του πληθωρισμού, τη στιγμή που οι αγορές παρατηρούν την ανησυχητική του άνοδο», έσπευσε να προσθέσει ο Pond. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η συνεχής άνοδος στην τιμή των εμπορευμάτων και των τροφίμων, σε συνδυασμό με την «αέναη» αγορά ομολόγων από τη Fed -η οποία σημειωτέον για πολλούς θεωρείται μόνον η αρχή- και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της τάξεως του 0,25%, είναι πιθανό να οδηγήσει σε υπερφυσικό πληθωρισμό γύρω στο 5-6%...
«Αυτές οι αυξήσεις είναι πιθανό να… τροφοδοτηθούν κατά το επόμενο έτος, παρά το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα παραμένει νωθρή», επεσήμανε ο Pond. Συνδυάζοντας τα δεδομένα, παράλληλα, με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι, τελικά, είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν την πολιτική της… χαλάρωσης, παρά να το διακινδυνεύσουν για μια ύφεση τύπου double-dip.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης