Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αίγυπτος: Δημοπρασία ομολόγων 2,6 δισ. δολ. αύριο - Αποκλείουν την προοπτική στήριξης από το ΔΝΤ!

Αίγυπτος: Δημοπρασία ομολόγων 2,6 δισ. δολ. αύριο - Αποκλείουν την προοπτική στήριξης από το ΔΝΤ!
(upd2) O αντιπρόεδρος της αιγυπτιακές κυβέρνησης, Ομάρ Σουλεϊμάν μαζί με μέλη της αντιπολίτευσης πήρα πρωτοβουλία εξομάλυνσης της κατάστασης και εκτόνωσης της κρίσης.
Οι συνομιλίες των πολιτικών στελεχών συνεχίστηκαν και την Κυριακή με όλα τα εκλεγμένα κόμματα, ακόμα και με το μη αναγνωρισμένο μουσουλμανικό κόμμα και τον δισεκατομμυριούχο Ναγκουίμπ Σαούιρις.
Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι θα συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα προτείνει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου συνταγματικές αλλαγές ώστε “να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές”, όπως δήλωσε ο Σουλεϊμάν.
Στο μεταξύ, και ενώ οι διαμαρτυρίες των διαδηλωτών συνεχίζονται αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό,  η Αίγυπτος θα προσπαθήσει να αντλήσει το ποσό των 2,6 δισ. δολάρια (ήτοι 15 δισ. αιγυπτιακές λίρες) μέσω δημοπρασίας ομολόγων.
Η αυριανή δημοπρασία είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος για τη χώρα και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση στο κόστος δανεισμού στα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια σε εθνικό νόμισμα μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 0,4% και 1% ενώ στα δεκαετή ομόλογα μπορεί να φτάσει ακόμη και το 3,5% αν αναλογιστεί κανείς το κλίμα αβεβαιότητας και τις υποβαθμίσεις της αιγυπτιακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Σύμφωνα με την RBS, το αιγυπτιακό νόμισμα θα υποχωρήσει ενώ η Barclays Capital αναμένει ραγδαία μείωση στη συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην αυριανή δημοπρασία.

"Δεν πάμε στο ΔΝΤ", τονίζει το οικονομικό επιτελείο

Το οικονομικό επιτελείο της νέας αιγυπτιακής κυβέρνησης, πάντως, τονίζει, πως οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα των αυριανών δημοπρασιών, η Αίγυπτος θα στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και θα δείξει εμπιστοσύνη στις αγορές. Παραδέχονται ότι οι αναταραχές θα κοστίσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού αλλά "σε καμία περίπτωση η Αίγυπτος δεν θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά από τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας, Samir Radwan.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

- Πρώτη ενημέρωση: 07/02/2011 08:41:28 -

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης