Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατηγορούμενη η Deutsche Bank για τα swaps από τη γερμανική Δικαιοσύνη

tags :
Κατηγορούμενη η Deutsche Bank για τα swaps από τη γερμανική Δικαιοσύνη
Σε νέα δεδομένα για την υπόθεση των swaps μπορεί να οδηγήσει η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με την πώληση ενός swap από την Deutsche Bank AG, που ίσως να επηρεάσει ανάλογες δικαστικές διαφορές σε όλη την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε και την ελληνική περίπτωση «αθώωσης» της Goldman Sachs για τα ελληνικά swaps.

Στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καρλσρούης στη Γερμανία, θα απευθύνει αύριο τους ισχυρισμούς της η Ille Papier Service, η οποία ζητά 541,074 ευρώ ως αποζημίωση από την εν λόγω τράπεζα. Στους ισχυρισμούς αυτούς, ότι η τράπεζα δεν ενημέρωσε σωστά για τους κινδύνους των swap, ο Christian Steckert δήλωσε πως η τράπεζα πάντα ενημερώνει επαρκώς τους πελάτες της σχετικά με τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους των παραγώγων.
Αντίστοιχα, «κανένα απολύτως πρόβληµα δεν υπάρχει µε τα ελληνικά swaps, η υπόθεση έχει λυθεί»  είχε εξάλλου δηλώσει ο Walter Radermacher, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η Eurostat στα στοιχεία που παραχωρήθηκαν από τις ελληνικές Αρχές κατά τους προηγούμενους μήνες. Η μηνυτήρια αναφορά του αυστριακού οικονομολόγου Fayad Mulla-Khalli, που επιχείρησε να εµπλέξει τον Κώστα Σηµίτη και στελέχη της τότε κυβέρνησης σε σενάρια δημιουργικής λογιστικής µε τα swaps της περιόδου 2000-2001 για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δεν οδήγησαν σε απόφαση εις βάρος τους.
Στην Γερμανία με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, καθώς «το κρίσιμο σημείο της υπόθεσης είναι ότι η Deutsche Bank ήταν ο σύμβουλος στον πελάτη της και συγχρόνως ο πωλητής του swap» δήλωσε ο Lars Kloehn, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Marburg της Γερμανίας. Κάνει, μάλιστα, λόγο για μια συναρπαστική εξέλιξη του θέματος, αφού «η τράπεζα είχε ένα ρόλο, στον οποίο πρέπει στην μία περίπτωση να προστατευθούν τα συμφέροντα του πελάτη και στην άλλη περίπτωση να προστατευθούν τα συμφέροντα της εταιρείας». Το ζήτημα τώρα είναι αν το δικαστήριο θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία να αντιμετωπίσει αυτή την υπόθεση σαν ένα ευρύτερο ζήτημα.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Deutsche Bank έχει κερδίσει την πλειοψηφία των αποφάσεων σχετικά με τα swaps στα γερμανικά κρατικά δικαστήρια, ενώ μόλις μια μειοψηφία έχει οδηγήσει, τουλάχιστον εν μέρει, σε απόφαση κατά της τράπεζας, κρίνοντας ότι παραβίασε τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες κατά την πώληση των swaps.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης