Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζει το κλίμα για το ευρωομόλογο στη Γερμανία - Πληθαίνουν οι υποστηρικτές

Αλλάζει το κλίμα για το ευρωομόλογο στη Γερμανία - Πληθαίνουν οι υποστηρικτές
Πληθαίνουν οι φωνές των Γερμανών αξιωματούχων που τάσσονται υπερ της έκδοσης ευρωομολόγου, με τον πρώην επικεφαλής του συμβουλίου οικονομικών της Angela Merkel, Bert Ruerup, αυτή τη φορά να προτρέπει την καγκελάριο να εξετάσει το ενδεχόμενο στήριξης κοινών ομολόγων στην Ευρώπη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Die Welt.
Σαν έναν πιθανό τρόπο για την καταπολέμηση της κρίσης στην Ευρώπη εμφανίζει ο Burt Ruerup, ομόλογα που θα υποστηρίζονται από κοινού από χώρες της ευρωζώνης. Σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα του Βερολίνου, ο Ruerup δήλωσε πως το ταμείο διάσωσης, πρέπει να εξουσιοδοτηθεί στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Υπέρ του ευρωομολόγου τάχθηκε, από την πλευρά του, ο Κουρτ Μπεκ, πρώην πρόεδρος του γερμανικού κόμματος SPD, επισημαίνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να υποστηρίξει τον κ. Γιούνκερ. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Bild» εκτίμησε ότι έτσι θα μπορούσε να ανακοπεί η «σπέκουλα» κατά του ευρώ ή κατά μεμονωμένων χωρών, για να προσθέσει ωστόσο ότι φοβάται «μήπως για το σχέδιο Γιούνκερ είναι πλέον αργά». Τόνισε ακόμη ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ορισμένες χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ και να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα.
Παράλληλά, υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Γκι Φερχόφσταντ, ως ηγέτης της ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε αποστείλει επιστολή στους Financial Times εκφράζοντας την υποστήριξή του στην έκδοση ευρωομολόγου. Κατά το Βέλγο πολιτικό, οι ανησυχίες της Γερμανίας ότι θα πληρώνει υψηλότερο επιτόκιο για τα ευρωομόλογα σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα δεν είναι δικαιολογημένες. Ο κ. Φερχόφσταντ σημειώνει ότι όσο περισσότερα ομόλογα εκδίδει κανείς τόσο μικρότερο είναι το επιτόκιο και παράλληλα θα μπορούσε να υπάρξει διαβάθμιση των επιτοκίων ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών που συμμετέχουν στην έκδοση του ευρωομολόγου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης