Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rabobank: Στο μηχανισμό θα μπει η Πορτογαλία! - Σε ιστορικά υψηλά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Rabobank: Στο μηχανισμό θα μπει η Πορτογαλία! - Σε ιστορικά υψηλά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου
Αυξάνονται οι ανησυχίες των επενδυτών ότι η πορτογαλική κυβέρνηση θα αποτύχει να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να αποπληρώσει τα χρέη της, οδηγώντας ακόμα υψηλότερα τα CDS στις 445 μονάδες ενώ η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στο 7,5%, επίπεδα που θεωρούνται ιστορικά υψηλά.  Παράλληλα, στις 97,3 μονάδες υποχωρεί η τιμή των πορτογαλικών 5ετών ομολόγων, από τις 99,7 μονάδες χθες.
Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας αυξάνει τις πιθανότητες να καταφύγει η χώρα στο σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης, για να μπορέσει να ανακάμψει η λιμνάζουσα οικονομία της.
Ο Richard McGuire, αναλυτής της Rabobank, πιστεύει πως η Πορτογαλία θα καταφύγει στο σχέδιο διάσωσης, αφού, όπως τόνισε, για «άλλη μια φορά επιστρέφουμε σε αυτήν την νηνεμία όπου οι επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού της ΕΕ έχουν δώσει υποσχέσεις, χωρίς, όμως, να έχουν δώσει τις απαραίτητες λεπτομέρειες. Σκέφτομαι ότι η αγορά θα γίνει όλο και περισσότερο ανήσυχη για αυτό, ακριβώς όπως ακριβώς συνέβη στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.»
Αξίζει να σημειωθεί πως, τα πορτογαλικά χρέη αυξάνονται συνεχώς και είναι πλέον δύσκολο να βρεθούν οι επενδυτές που θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της χώρας. Ο μοναδικός αγοραστής πορτογαλικού χρέους τους τελευταίους μήνες είναι μονάχα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και οι πρόσφατοι αριθμοί της ΕΚΤ δείχνουν ότι η τράπεζα δεν έχει αγοράσει οποιαδήποτε κρατικά ομόλογα στις προηγούμενες δύο εβδομάδες, το οποίο εξηγεί την υψηλότερη κλίση στις πορτογαλικές παραγωγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης