Τελευταία Νέα
Διεθνή

GaveKal: Η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ θα κρίνει τη στρατηγική των επενδυτών

GaveKal: Η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ θα κρίνει τη στρατηγική των επενδυτών
Η δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα θα είναι το κλειδί για την πορεία των μετοχών, σύμφωνα με το σημερινό report της GaveKal Research, επενδυτικού βραχίονα της γαλλικής τράπεζας Marcuard Bank.
Οι εξελίξεις με την διαφαινόμενη «παραίτηση» από τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από τον Αξελ Βέμπερ και Kevin Warsh από την Νομισματική Επιτροπή της Fed (FOMC) αφήνουν την εντύπωση ότι οι ισχυρισμοί των δύο για αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική, μάλλον περισσότερο για εντυπωσιασμό ήταν, παρά για ουσιαστικές παρεμβάσεις στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής
Αξίζει εδώ όμως να επισημανθούν ορισμένες σημαντικές παράμετροι:
1) Δεδομένου ότι οι τιμές των βασικών προϊόντων εξακολουθούν να αυξάνονται, θα πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο η αύξηση αυτή συνδέεται με διαρθρωτικούς παράγοντες, όπως η αυξανόμενη ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές, ή πόσο είναι αποτέλεσμα κάποιων έκτακτων γεγονότων, όπως οι πλημμύρες στην Αυστραλία ή ξηρασία στην Κίνα. Και το ερώτημα εδώ παραμένει: Μπορεί μόνο η νομισματική πολιτική να ανατρέψει μία τόσο αρνητική εξέλιξη ή θα πρέπει και οι κυβερνήσεις να διαμορφώσουν ανάλογα τις δημοσιονομικές τους πολιτικές.
2) Οι περισσότεροι παρατηρητές συμφωνούν ότι το μείγμα της τρέχουσας πολιτικής στις ΗΠΑ (εξαιρετικά χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική) είναι αφύσικη, με την ιστορία να διδάσκει ότι ενώ η νομισματική πολιτική είναι πιο ευέλικτη, αφού μπορεί να παρέμβει καθοριστικά στην οικονομία, τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής πολιτικής δεν διαφαίνονται άμεσα. Η ευελιξία των επιλογών μίας κυβέρνησης παρομοιάζεται με αυτή του «αεροπλανοφόρου», θέτοντας σε κίνδυνο όποια αποτελέσματα μπορεί να φέρει η άσκηση πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Το συμπέρασμα από τις παραπάνω παρατηρήσεις είναι το εξής:
Με αλλαγή ή όχι της δημοσιονομικής πολιτικής, οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, τα οποία αναμένεται να αποδειχθούν ως κινητήρια δύναμη των επιδόσεων της αγοράς.
Εάν τελικά επικρατήσουν οι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ και θέσουν όριο στις δημόσιες δαπάνες της κυβέρνησης Ομπάμα, το δολάριο θα ενισχυθεί, με τα εμπορεύματα να σταματούν ή να επιβραδύνουν σημαντικά την άνοδο τους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα νήματα θα κινηθούν όχι μόνο από την ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, αλλά και από την οικονομική ηγεσία της αμερικανικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης