Τελευταία Νέα
Διεθνή

Buffett: Έβγαλα χρήματα από την κρίση επειδή προέβλεψα σωστά τις κινήσεις των ΗΠΑ!

Buffett: Έβγαλα χρήματα από την κρίση επειδή προέβλεψα σωστά τις κινήσεις των ΗΠΑ!
(upd) Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett παραδέχθηκε δημοσίως ότι επένδυσε πέντε δισεκατομμύρια δολάρια στη μετοχή της Goldman Sachs μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 επειδή προέβλεψε ότι το αμερικανικό κράτος θα χρησιμοποιήσει το κρατικό χρέος για να στηρίξει την οικονομία.
Μετά τις δηλώσεις Soros και Paulson ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν μέσω της Fed να διασώσουν και τη Lehman Brothers, ο Warren Buffett δε δίστασε να παραδεχτεί ότι εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία πανικού της κρίσης.
Συγκεκριμένα, ο Buffett προέβη σε στοχευμένες αγορές μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Την ώρα που εκείνες υποχωρούσαν ραγδαία, ο Buffett εμφανιζόταν ως αγοραστής μέσω της Berkshire Hathaway και τις αγόραζε φθηνά. Για να προβεί σ' αυτές τις κινήσεις, χρειάστηκε να υιοθετήσει μία μόνο υπόθεση: ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα άφηνε την κατάσταση να εκτραχυνθεί και προέβαινε σε διασώσεις, όπως τελικά συνέβη με τη Citigroup και την AIG, οι οποίες αποτελούν και τα κυρίαρχα παραδείγματα. Συνεπώς, ο Buffett έπρεπε πλέον μόνο να μαντέψει ποιες ήταν οι εταιρείες που το αμερικανικό κράτος δεν θα άφηνε με τίποτα να καταρρεύσουν.
Στη συνέχεια η Fed με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ουσιαστικά επέτρεψε στο αμερικανικό κράτος να εκδώσει αθρόα ομόλογα και να τροφοδοτήσει εκ νέου την αγορά με χρήμα για να κινηθεί και πάλι η οικονομία προς την ανάκαμψη. Μέχρι τότε όμως, οι κερδοσκόποι αποκόμισαν τεράστια οφέλη...

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης