Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνδυνος ντόμινο - εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο - Επεισόδια στην Αλγερία

Κίνδυνος ντόμινο - εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο - Επεισόδια στην Αλγερία
Η σπίθα της λαϊκής εξέγερσης που άναψε στην Αίγυπτο, προκάλεσε κινητοποιήσεις στην Αλγερία μετά από κάλεσμα της αντιπολίτευσης της χώρας, αργά τη νύχτα της Παρασκευής. Αίτημα των διαδηλωτών είναι η παραχώρηση ευρύτερων δημοκρατικών ελευθεριών, η αλλαγή της κυβέρνησης με την αποχώρηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα από την εξουσία και η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.
Η διαδήλωση κατεστάλη βίαια από την αστυνομία ενώ χτες πλήθος Αλγερινών ανταποκρίθηκε σε νέο κάλεσμα για πορεία διαμαρτυρίας και κατάφερε να σπάσει για λίγο τον κλοιό ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μεταξύ των διαδηλωτών που συνελήφθησαν από την αστυνομία, ήταν και ο Φοντίλ Μπουρμάλα, ένας εκ των ιδρυτών του Εθνικού Συντονισμού για την Αλλαγή και τη Δημοκρατία.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο είχαν ξεσπάσει ταραχές λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ανεργίας. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες ενώ άλλοι τρεις τουλάχιστον, είχαν αυτοπυρποληθεί. Ήδη η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να προλάβει πιθανές ταραχές, ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα, τη μείωση της τιμής της ζάχαρης και του μαγειρικού λαδιού, παρήγγειλε μεγάλες ποσότητες σιτηρών και υποσχέθηκε να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρυχτεί πριν από 19 χρόνια.  
Σύμφωνα με αναλυτές, το ενδεχόμενο ξέσπασμα εκτεταμένων ταραχών στην Αλγερία θα είχε σημαντικές επιπλοκές για την παγκόσμια οικονομία καθώς η χώρα είναι σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, οι πιθανότητες για μια εξέγερση τύπου Αιγύπτου, είναι λίγες καθώς η κυβέρνηση έχει περιθώριο να αξιοποιήσει τα έσοδα της από τον τομέα της ενέργειας προκειμένου να κατευνάσει την οργή των πολιτών, ικανοποιώντας ορισμένα από τα οικονομικά τους αιτήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης